MARKETWATCH: Bitcoin s-a corelat tot mai bine cu acţiunile, în ultimele luni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2022

Bitcoin s-a corelat tot mai bine cu acţiunile, în ultimele luni

Corelaţia ultimelor 60 de zile dintre Bitcoin şi S&P 500 a atins, recent, nivelul de 0,54, cel mai ridicat din 2010, potrivit datelor Dow Jones Market

Disputa legată de modul în care preţul Bitcoin fluctuează în raport cu alte active se poartă probabil încă dinainte ca monedele digitale să fie cunoscute de marea masă a investitorilor. Mulţi susţinători ai Bitcoin au promovat criptomoneda drept "aur digital", protecţie împotriva inflaţiei şi instrument de stocare a valorii, se menţionează într-un articol publicat, ieri, de MarketWatch.

Dar alţi promotori ai monedei digitale arată că, în ultima perioadă, Bitcoin s-a tranzacţionat în ton cu sentimentul predominant din pieţele de acţiuni, mai ales în ultimele luni, când investitorii au început să se adapteze la planurile Rezervei Federale de înăsprire a politcii monetare din Statele Unite.

Conform articolului, o dovadă a acestei tendinţe stă în corelaţia ultimelor 100 de zile dintre perechea BTC/USD şi indicele S&P 500, ce a atins marţi valoarea de 0,49, cel mai ridicat nivel din iulie 2020, conform datelor Dow Jones Market. Mai mult decât atât, corelaţia perioadei de 60 de zile dintre Bitcoin şi S&P 500 a atins nivelul de 0,54, cel mai ridicat din 2010, adică din primele zile ale criptomonedei, potrivit publicaţiei americane.

Corelaţia, ce arată gradul în care diferite active se mişcă una în raport cu cealaltă, poate lua valori de la -1 la 1. O corelaţie pozitivă înseamnă că activele s-au mişcat în aceeşi direcţie, în timp ce o corelaţie negativă arată că s-au mişcat în direcţii opuse. Cu cât valoarea absolută a coeficientului este mai mare, cu atât relaţia este mai puterică.

Bitcoin s-a corelat tot mai bine cu acţiunile, în ultimele luni

Graficul de mai sus ilustrează că Bitcoin a avut o corelaţie pozitivă cu S&P 500 şi Nasdaq Composite din februarie 2020, ceea ce înseamnă că activele s-au mişcat în general în aceeaşi direcţie. De asemenea, arată un trend ascendent al corelaţiei monedei digitale atât cu S&P 500 cât şi Nasdaq Composite, din august 2021.

Practic, corelaţia de 100 de zile dintre Bitcoin şi acţiunile companiilor de tehnologie, reprezentate de Nasdaq Composite, atinsese vineri un maxim local de aproximativ 0,47, cel mai ridicat nivel din octombrie 2020. Pe fondul perspectivei creşterii dobânzii cheie în Statele Unite, indicele a avut un început de an dificil, încheind prima săptămână din 2022 aproape de ceea ce în mod generic se consideră "zona corecţiei", respectiv o scădere mai mare de 10% faţă de un maxim recent, dar în primele două zile ale acestei săptămâni a recuperat o parte din scădere, conform publicaţiei americane.

De la începutul lui 2021, coeficientul de corelaţie dintre Bitcoin şi S&P 500 sau Nasdaq a fost mult mai ridicat decât cel dintre Bitcoin şi aur, activ ce este văzut în mod trandiţional ca o protecţie împotriva inflaţiei. Pe de altă parte, între Bitcoin şi aur au existat periaode de corelaţie negativă, arată MarketWatch.

Jason Lau, director de operaţiuni la exchange-ul cripto OkCoin, a spus: "Cred că Bitcoin a fost cu adevărat prins de mediul macro, în a doua jumătate sau spre sfârşitul anului trecut. Ştirile despre Fed, despre COVID, ştirile despre orice ... în special cele legate de aşteptările inflaţioniste chiar au alimentat naraţiunea".

Pe măsură ce Bitcoin s-a tranzacţionat în scădere faţă de maximul din noiembrie a anului trecut, acţiunile companiilor de minerit cripto au înregistrat pierderi şi mai mari. Conform datelor Arcane Research, indicele său ce include 15 dintre cele mai mari companii de minerit publice, a scăzut cu aproape 50%, faţă de declinul monedei digitale de 38%, calculat de la recordul istoric din 10 noiembrie.

Acţiunile companiilor de minerit tind să aibă o performanţă superioară monedei digitale în ciclurile bull, şi să scadă mai puternic decât Bitcoin într-un trend descendent, conform unui raport de cercetare al Arcane, publicat marţi, mai scrie Market Watch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb