Marş al împrumutaţilor în CHF pentru susţinerea Legii dării în plată, ieri, în Capitală

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 februarie 2016

Marş al împrumutaţilor în CHF pentru susţinerea Legii dării în plată, ieri, în Capitală

Câteva sute de persoane împrumutate în franci elveţieni (CHF) au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, cerând aprobarea Legii dării în plată în forma actuală.

Protestatarii au fost atât din Bucureşti, cât şi din ţară, aceştia venind din judeţe ca Mureş, Galaţi, Piatra Neamţ, Bacău, Suceava, Cluj, după cum ne-au spus unii dintre cei prezenţi la manifestare.

Marşul de protest a început în Piaţa Victoriei, la Guvern, şi a continuat la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), unde oamenii au aruncat cu monede în clădirea Băncii Centrale, finalizându-se, după circa două ore şi jumătate, în Piaţa Constituţiei, la Palatul Parlamentului.

Mulţi dintre debitori aveau funii de gât şi pancarte cu mesaje ca "Votaţi Legea dării în plată!", "Vrem să plătim, dar cum ne-am înţeles", "Vreau rata să îmi plătesc, copilul din ce-l hrănesc?", "Isărescu dictator, avocatul băncilor", "Vrem bancherii cercetaţi, vinovaţii arestaţi".

Participanţii la miting au protestat şi împotriva faptului că bancile au introdus clauze abuzive în contracte, atrăgând atenţia că acestea nu doresc să negocieze cu clienţii.

La finalul marşului, unul dintre protestatari nu-a spus că la manifestare au fost prezenţi aproximativ 500 de persoane.

Reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF au anunţat încă de săptămâna trecută această acţiune de stradă pentru susţinerea Legii dării în plată şi "împotriva abuzurilor sistemului bancar".

În jurul Legii dării în plată au loc încleştări între părţile implicate, fiecare dintre acestea având opinii diferite faţă de efectele pe care le va avea această iniţiativă.

În timp ce susţinătorii proiectului legislativ spun că legea îi va ajuta pe debitorii cu dificultăţi la plata ratelor, reprezentanţii sistemului bancar şi cei din piaţa imobiliară sunt de părere că noile reglementări vor avea efecte negative atât pe segmentul creditării, cât şi asupra deponenţilor şi a pieţei imobiliare.

De săptămâni întregi, au loc dezbateri aprinse pe subiect, în contextul în care, de astăzi, legea ar urma să intre la vot în plenul Senatului.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. dar ulterior cine va gresi, politic, va deconta.

    deci atentie, mai ales cei ce isi zic liberali 

    Isarescu sa demisioneze. Daca isi facea treaba lumea nu mai era in situati disperata de azi

    1. disperati sunt smecherii care nu isi platesc datoriile

      Or fi si smecheri dintr-astia dar majoritatea nu mai au din ce trai pentru ca li se duce 65% + din venitul casei pe rata.Doar o intrebare : de ce a dat credit banca acestor smecherii?

    Sumar:

    - 270 de participanți (inclusiv zeci de supraveghetori ai organizatorilor) 

    - și câțiva (4-8) reprezentanți ai grupului CHF din Mureș 

    - recuzită simpatică, pamfletară: o casă din carton trasă de "sclavii" care erau biciuți de niște "bancheri" în costume de bal al bobocilor în primul an de facultate (de menționat faptul că "actorii" erau foarte tineri) 

     

    Am sosit la ora 12:30 in Piata Victoriei. Grupul se afla adunat in parcarea din piață, de deasupra Pasajului Victoriei. Câteva mașini de presă, cam 30 de jandarmi si apoi polițiști rutieri care urmau să dirijeze traficul pentru a lăsa coloana să circule pe traseu. 

     

    La ora 12:40, la un megafon, un organizator a vorbit mulțimii spunând că vor pleca în câteva minute. Printre alte instrucțiuni: să lase locul curat, să fie civilizați în marș și să pregătească niște monede la momentul potrivit. 

     

    La ora 12:44, grupul se pune în mișcare, angajându-se pe banda 1, pe Calea Victoriei. Acesta a fost momentul în care am putut să îi număr și să mă uit atent la fiecare dintre ei. Să nu contestați numărul. Banda de circulație permitea cel mult 4-5 oameni pe rând și nu se înghesuiau unul în altul ca la un miting PSD. I-am numărat pe toți și sunt absolut sigur. 

     

    Acum, despre categorii sociale. Am văzut cam 50 de tineri, mult prea tineri ca să fi luat credite acum 7-9 ani. Erau cam la 20-și de ani, probabil studenți și membri în ONG-uri (am presupus că erau din partea organizatorilor). Am văzut și vârstnici, tot vreo 50, probabil membri de familie ai debitorilor aflați în miting (deoarece nu ar fi putut lua un credit pe 20-30 de ani, la vârsta lor). 

    Dacă se spune de "câteva sute", sau "500", este o minciună. Au fost aprox 200 de participanți (excluzând organizatorii). 

    1. Kk maka 200 insi protestatari,puteti ciordi in continuare linistiti,mai chemati vreo doua trei banci ca e rost de ros ciolanul.

      Ai luat si tu o pancarta in mana,sau ai mers cu mana in buzunar?

      N-ar tb sa se oboseasca nimeni sa-ti raspunda, dle Cristi! Cred ca ai fost trimis acolo special, de catre cei ce dadeau cu biciul. Esti partinitor. Cat ai incasat pt acest "reportaj de la fata locului"; esti roman ? Ai o cat de vaga idee cum sa raspunzi unui copil care vrea un biscuit si tu sa nu ai cu ce sa-i cumperi pt ca tocmai ai achitat rata la banca? Am fost acolo!

      Copilul meu nu stie ce este aia o hainuta noua,ne imbracam toata familia de la second hand,daca initial cumparam numai pantaloni si bluze,acum cu toata jena si cu privirea in pamant cumpar si lenjerie intima.Mancarea,ne limitam cat putem,marcile magazinelor,fructe doar cei mici.Am inceput cu o rata de 650 ron acum dau 1300.

      de ce nu te>ai imprumutat in lei?

      Dobanda pentru lei era 18% la chf 7% era diferenta de 300 ron,nu am studiat economia sa imi dau seama de ceva sunt un simplu muncitor.Nu am cerut nimanui sa mi plateasca ce am semnat,atata zic ca acesti bancheri nu joaca corect si cei care ar trebui sa reglementeze sunt corupti.

      Nu, nu am luat și nici nu am participat la adunare. Am observat de la o mică distanță.

      Am uitat să menționez că instalația audio, în deplasarea pe Calea Victoriei, cânta Corul Sclavilor de Verdi. 

      Înțeleg situația și mi-o pot închipui. Doar că, ce nu vreți dv să înțelegeți, este că nu se trage cu tunul împotriva muștelor. Comparația nu o fac pentru a vă jigni. LDP este o armă mult prea periculoasă și cu consecințe neașteptate și dăunătoare. Da, va distruge musca (adică vă va rezolva problema dv) dar și tot ce este în jurul ei.

      Probabil nu o să puteți înțelege acest lucru, dar părerea mea este că instrumente precum Falimentul Personal sau Electorata lui Voinea erau/sunt instrumente mult mai precise și mai chirurgicale pentru a rezolva musca fără a distruge și restul. Păcat că nu a existat consens în jurul lor ... inclusiv din partea unor economiști/analiști sau a presei proaste. 

      Cred ca mai corecta era legea conversiei,nu ne rezolva falimentul personal,problema.

      Si nu,nu imi va rezolva problema LDP am platit 10 ani mai am inca 10, nu vad iesirea,daca veneau bancile cu o oferta macar la fel ca Volksbank,alta era situatia.

      asta este raspunsul oficial din partea bancilor in relatia cu clientul.De aceea nu ma mir ca sunt si postaci platiti pentru astfel de mesaje.

      Pai, ajungem de unde am plecat. Ne agatam de orice pai in incercarea de a ne salva. Se pot gasi multe alte solutii, inclusiv negocierea cu bancile. Dar pt a se intampla ac lucru, BNR ar tb sa fie de data asta, de partea consumatorului, sa puna stop sclaviei. Oriunde in UE se poate, la noi nu. Ati fost vreodata pus in sit sa negociati cu o banca? Sunt atat de limitati. Orice discutie cu ei incepe cu NU. Ori, in cartile de specialitate se spune ca nicio negociere nu incepe cu o negatie.....

      La mine nu au vrut sa negocieze nici macar prima de asigurare a imobilului in valoare de 270chf in conditiile in care aceeasi asigurare la alta companie ar valora doar 80chf.

      Asta pare o clauză abuzivă.

      Draga D-le numerator de participant la miting. Eu am 58 ani, am luat credit in aprilie 2008, cu termen de rambursare in 2029 si am participat la miting. M-am bagat sclav la banca pentru a-mi putea ajuta copilul cu o casa. Si am muncit pentru asta si voi munci pana la adinci batraneti... Draga, nu ai vazut si familiile tinere cu copii?? caci erau pe langa mine cu cate 2, 3 copii! NU mai bagateliza, NU mai lua solda de la banci, mai stai putin pe tusa pana incep platile pentru postacii de campanie. Stana

      Ce am bagatelizat? Că erau tineri la 20 de ani... erau. Erau și bunici... erau. Erați și voi, ceilalți, cu credite. Nu v-am bagatelizat, v-am numărat. Ce vrei, să spun că erați un milion? Am raportat foarte obiectiv. Ce ai împotrivă?

    Azi au mai iesit?

    1. nu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb