Peste 2.000 de salariaţi ai SC RAFO au participat, ieri, la un marş de protest pe arterele principale din Oneşti. Acţiunea a fost declanşată spontan, după ce liderii de sindicat îi informaseră pe salariaţii, reuniţi pe platforma din faţa sediului adminis-trativ al rafinăriei, despre convorbirile avute cu o zi înainte la Palatul Cotroceni cu doi consilieri prezidenţiali privind actuala situaţie a firmei. Iniţial, protestatarii doreau să blocheze o arteră principală ce tranzitează municipiul sau un tronson al căii ferate Adjud - Miercurea Ciuc, din Oneşti. Liderii de sindicat s-au opus vehement, afirmând că o asemenea acţiune "este ilegală"" şi "nu poate contribui la rezolvarea problemelor RAFO"".
Rafinorii din Oneşti sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Răzvan Orăşanu, refuză să semneze un "contract de novaţie"", care ar permite preluarea pachetului majoritar de acţiuni al RAFO de către firma "Calder A", cea care, în prezent, asigură funcţionarea la capacitate a rafinăriei, prin importul şi comenzi de procesare, contra cost, a ţiţeiului. Ca urmare a implicării res-pectivei firme, RAFO a reuşit, în ultimul an şi jumătate, să-şi plătească constant taxele şi impozitele datorate statului, precum şi pe toţi furnizorii.
Uri Bider, patronul de la "Calder A", firma care a făcut şi investiţii ce depăşesc 3 milioane de dolari pentru derularea programului de retehnologizare a rafinăriei, cu scopul creşterii calităţii produselor (se fabrică, în prezent, combustibili de tip Euro 3 şi 4), dar şi în protecţia mediului, afirmă, citat de Rompres, că, dacă va prelua pachetul majoritar al rafinăriei din Oneşti, va plăti, eşalonat, toate datoriile istorice acumulate de RAFO. AVAS îşi justifică refuzul de a semna respectivul document prin faptul că acesta a fost depus şi, apoi, retras fără nici o justificare, de mai multe ori. Conducerea instituţiei doreşte, conform unui comunicat de presă, o explicaţie pentru această stare de lucruri, dar şi o clarificare tocmai în ceea ce priveşte restituirea respectivelor datorii istorice pe care le are de plătit RAFO la bugetele de stat. În încercarea de a relua dialogul cu autorităţile statului, acuzate de salariaţii de la RAFO de "discriminare faţă de rafinăria din Oneşti în comparaţie cu atitudinea adoptată faţă de celelalte firme având acelaşi profil din ţară"", liderii sindicatului "Rafinorul"" au trimis un nou memoriu pe adresa primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, prin care, reiterând dorinţa de a fi primiţi în audienţă alături de conducerea rafinăriei şi reprezentanţii firmei Calder A, prezintă şi un pachet de "solicitări punctuale privind deblocarea situaţiei RAFO"".