Marş forţat către o nouă eră a întunericului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 martie 2021

Călin Rechea

Apar tot mai multe "semne" că se apropie o nouă eră a întunericului pentru Occident. Nu, nu este vorba despre venirea lui Sauron, ci doar despre efectele catastrofale ale deciziilor luate de politicieni inepţi, ignoranţi, ipocriţi şi ticăloşi.

Colapsul aproape total al sistemului energetic din Texas, din urmă cu două săptămâni, a fost doar unul dintre aceste "semne", iar numărul lor a crescut accelerat şi în Europa.

În primăvara anului 2019, Wolfgang Neldner, directorul Berlin Energie, compania de stat care asigură distribuţia gazelor naturale şi energiei electrice în capitala Germaniei, avertiza că riscul întreruperii neplanificate a alimentării cu energie electrică este tot mai mare şi va continua să crească, deoarece "structura producţiei de energie electrică este tot mai complexă". Neldner recomanda atunci locuitorilor Berlinului să-şi facă stocuri de apă şi lumânări.

După mai puţin de doi ani, în ianuarie 2021, reţeaua electrică a Germaniei a fost aproape de o cădere generalizată. Puterea instalată de peste 100 de GW în centralele eoliene şi solare nu a contat, deoarece vântul a lipsit, iar panourile solare erau acoperite cu zăpadă.

A fost nevoie de repornirea unor centrale pe cărbune pentru a se evita lăsarea întunericului deasupra Berlinului, unde autobuzele electrice au lăsat călătorii în staţii, deoarece acumulatorii se descărcau prea repede.

Pentru a reduce presiunea asupra reţelei de distribuţie fragmentate şi subdimensionate din Germania, Ministerul Economiei a încercat să introducă un proiect de lege care prevede deconectarea automată a automobilelor electrice de la reţea în cazul unei cereri mari, după cum scrie cotidianul Die Welt.

Reacţiile negative nu au întârziat să apară, iar acum s-a trecut la revizuirea proiectului de lege, dar cu menţinerea măsurilor de "netezire" a cererii şi schimbarea listei consumatorilor care pot fi deconectaţi.

Mult mai "interesante" vor fi reacţiile când autorităţile de la Berlin vor fi nevoite să explice că raţionalizarea consumului de energie electrică este singura cale către un nivel superior al civilizaţiei, mai ales că ţările socialiste au demonstrat deja acest lucru înainte de 1989.

De ce este subdimensionată reţeaua electrică la nivel federal? Deoarece ecologiştii s-au opus şi se opun construirii unor magistrale între nord, unde se produce, şi sud, unde sunt principalele locuri de consum.

Şi Marea Britanie s-a confruntat în ianuarie 2021 cu posibilitatea raţionalizării consumului de energie electrică, pe fondul colapsului producţiei în centralele eoliene. În acest condiţii, preţul unui MWh pe piaţa en-gros a crescut până la 4.000 de lire sterline, de la circa 40 de lire anterior, în condiţiile în care "producătorii" de energie eoliană au primit oricum subvenţiile pentru energia pe care nu au produs-o.

Bloomberg a scris de curând că "până şi Suedia are probleme cu energia verde". Agenţia de ştiri arată că valul de aer polar a obligat autorităţile să pornească o centrală veche de 52 de ani, care produce electricitate pe bază de petrol, în condiţiile în care în ultimii şase ani au fost închise patru reactoare nucleare.

Şi în Suedia una dintre principalele probleme o reprezintă blocajele care apar la nivelul reţelei naţionale de distribuţie, deoarece producţia de electricitate din resurse regenerabile, hidro şi eoliană, este localizată în nord, iar consumul este în sud.

Astfel, în perioadele cu vârf de cerere, Suedia este nevoită să importe electricitate produsă din surse "murdare" în Polonia, Germania, Danemarca şi Lituania, conform articolului Bloomberg.

Ce se mai poate spune? Că inepţia şi incompetenţa autorităţilor în ceea ce priveşte asigurarea alimentării cu energie este "uniform" distribuită în Europa?

Şi asta nu este tot. "Creşterea accelerată a numărului automobilelor electrice poate reprezenta o problemă pentru reţeaua electrică", se arăta într-o emisiune a postului naţional de televiziune SVT din Suedia din toamna anului trecut, unde au fost prezentate rezultatele unui studiu realizat de un profesor de la Lulea University of Technology.

Înlocuirea totală a celor 30 de mii de automobile convenţionale din oraşul Skelleftea cu versiuni electrice ar presupune o creştere a capacităţilor de producţie cu 50%, până la circa 225 MW.

O astfel de soluţie nu se poate aplica în cazul oraşelor mari, cum sunt Uppsala, Göteborg, Malmö sau Stockholm, care deja trebuie să facă faţă unor capacităţi de producţie subdimensionate.

Deocamdată nu am găsit informaţii despre consecinţele unei adoptări pe scară largă a automobilelor electrice în ţările europene.

În condiţiile în care dispun de datele necesare, oare nu ar trebui ca autorităţile să arate ce ar însemna pentru reţeaua electrică înlocuirea a 10% din parcul de automobile personale cu versiuni electrice? Dar în condiţiile în care se va ajunge la 25% sau 50%?

Dar dacă nici nu este nevoie de astfel de studii, deoarece "arhitecţii" Marii Resetări au alte planuri, cum ar fi transportul în comun, sau, şi mai bine, "legarea de glie" în buna tradiţie feudală, pe fondul reducerii drastice a numărului de automobile personale?

Un astfel de scenariu are mari şanse de realizare prin introducerea unor taxe de poluare prohibitive, de care să "beneficieze" toată lumea, cu excepţia "elitelor luminate".

Despre pana extinsă de curent din Europa din 8 ianuarie 2021, Bloomberg scria că "problema nu este determinată de creşterea cotei de energie verde, ci de contracţia capacităţii convenţionale", conform declaraţiilor unui cercetător de la Institutul pentru Economia Energiei din cadrul Universităţii din Köln.

Dar oare nu este unul şi acelaşi lucru, pe fondul marşului forţat către schimbarea radicală a structurii producţiei de energie, un marş care nu ţine seama că legile fizicii şi densitatea energetică nu pot fi schimbate prin decrete sau legi adoptate de analfabeţi funcţionali?

"Problema nu este dacă va apărea o pană de curent într-o regiune a Europei, ci doar când va apărea", a declarat un oficial al producătorului austriac de electricitate EVN Group pentru Bloomberg, iar "o pană de curent extinsă poate avea loc chiar şi în ţările cu un grad ridicat de siguranţă a reţelei electrice".

"Dacă deficitul de electricitate nu este rezolvat urgent, atât prosperitatea cât şi locurile de muncă din Suedia sunt ameninţate", a subliniat recent Nyamko Sabuni, preşedintele partidului Liberalii, conform unei ştiri din publicaţia Fria Tider.

Motivul este elementar. Companiile nu îndrăznesc să investească, deoarece nu ştiu dacă vor avea electricitate sau dacă aceasta nu va avea un preţ foarte mare, iar problema se generalizează rapid la nivelul întregii Europe.

"În curând vom deveni o ţară în curs de dezvoltare dacă vom continua pe acest drum", a mai precizat Nyamko Sabuni pentru postul de televiziune SVT.

Dar dacă viziunea autorităţilor europene este mult mai largă şi incomprehensibilă pentru muritorii de rând? Dacă liderii de la Bruxelles şi din pricipalele capitale europene şi-au amintit o declaraţie a lui Vladimir Ilici Lenin din 1920, conform căreia "comunismul înseamnă puterea sovietelor plus electrificarea ţării", şi doresc să oprească înaintarea comunismului prin oprirea curentului?

În ce stadiu se află ţara noastră pe acest drum către o nouă eră a întunericului? Unul foarte "avansat", după cum a avertizat recent Cosmin Gabriel Păcuraru, specialist în securitatea energetică, într-o serie de articole de pe site-ul Contributors.ro.

Păcuraru face o "radiografie a dezastrului industrie energetice româneşti din ultimii 10 ani", pe fondul creşterii dependenţei de importuri, în condiţiile în care profiturile companiilor producătoare de energie au utilizate mai mult pentru "asigurarea la buget a banilor necesari pentru menţinerea în viaţă a statului, plata salariilor şi pensiilor sau susţinerea administraţiei supradimensionate", iar "acest sistem ticăloşit a văduvit industria energetică de mentenanţă şi investiţii".

Astfel, producţia de energie securitară (energia produsă în centrale pe cărbune, gaze şi nucleare), a scăzut cu peste 17% în ultimii 10 ani, pe fondul unei scăderi cu 26% a producţiei în centralele pe cărbune.

"Nu mai avem energie securitară, suntem vulnerabili oricărui dezechilibru de producţie datorită regenerabilelor şi supuşi riscului de a avea o pană naţională de curent. S-a întâmplat pe 8 ianuarie 2021, se mai poate întâmpla şi mâine", subliniază expertul în securitate energetică

Raportul lunar OECD din ianuarie 2020 privind privind producţia de energie electrică arată că sursele securitare contribuie cu 71,2% din totalul producţie la nivelul ţărilor membre, în timp ce la noi ponderea este de numai 54%, după cum arată Cosmin Gabriel Păcuraru. Totodată, baza producţiei securitare din OECD o reprezintă gazele naturale şi alţi combustibili, cu o pondere de circa 35%, iar la noi ponderea este de numai 17%.

Efectele acestei politici energetice aberante şi ale supunerii necondiţionate în faţa "dictatului" european în ceea ce priveşte structura producţiei de energie, care subminează grav economia şi capacitatea de apărare a ţării, se vor vedea în curând şi vor suprima orice perspectivă a dezvoltării sustenabile a ţării noastre.

Ţin minte cum citeam la lumânare în "era luminii" dinainte de 1989, iar când venea curentul, setarea implicită şi unică a televizorului era în modul "propagandă".

Acum, după trei decenii de alte împliniri măreţe, nu doar ţara noastră ci întreaga Europă se îndreaptă rapid către o nouă eră a întunericului.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Cam radicale previziunile.

    Dar ceva adevar e aici, de la nebunia masinilor electrice fara studiu de impact al lor asupra mediului, pana la mirajul energiei verzi care se opreste in conditii climatice vitrege. 

    "Suedia este nevoită să importe electricitate produsă din surse "murdare" în Polonia, Germania, Danemarca şi Lituania, conform articolului Bloomberg":-)...dupa cum se vede autorul articolului repeta pe nemestecate o prostie ceea ce spune multe despre el...surse de energie "murdare" in Danemarca? Daca facea o minima informare, Danemarca este prima tara europeana care isi satisface necesarul de energie din surse regenerabile, in special energie eoliana din platoul marin

    pare un plan de sabotare a omului de el insusi , un soi de masochism . nu era mai bine sa ai si o rezerva de energie din surse conventionale ? radicalismul , energiei verzi , fara studii de impact este negativ .

    1. Nu e masochism. E chinuirea populației de către un stat abuziv, totalitar. S-a mai practicat

      Cei care au copilărit în comunism știu bine că pâinea se vindea pe cartela deși Romania era un important producător de grau la nivel mondial iar la școală în unele orașe nu se găsea creta de scris pe tabla sau pix de culoare roșie pentru corectat testele, deși erau bunuri elementare. 

      Dileală totalitară a mai fost pe planetă, democrația e excepția de la regulă 

      Populatia planetei este chinuita cu un scop - sa-si reducă consumul la cea mai micacota de subzistență și să ajungă să se închine la noua religie tehnologica implorând un minim de confort și viata normală..

      Planurile Ocultei Mondiale au fost demascate de mult. 

      sa nu exageram.

      nu e plan de sabotare.  

      e SABOTAJ DIRECT!  

      si e efectuat in numele unui Green Deal care sa dea cu economia UE (si mondiala - daca mai acheseaza si alte state) de pamant si apoi din cioburile rezultate sa fie "repede" (cica!) reconstruita in 1-2 ani o economie complet verde, cu amprenta scazuta sau 0 de carbon.  

      Opinia mea?  

      E imposibil si se va lasa cu frictiuni sociale GRAVE - si in Ro si in UE.  

      Dar birocratii UE nu stiu cum e treaba cu ciclurile economiei, cu implicatiile sociale, etc... ca de aia sunt ei birocrati ... ca daca nu erau tampiti ci destepti nu erau birocrati UE, erau antreprenori, bancheri, etc.

      Birocrat UE ajunge orice rupt in coate (la nivel mental) care stie ca daca tace si face cum i se zice o sa ajunga bine.  

    pai si ce facem cu digitalizarea, tehnologizarea, cumparaturile si platile online ......care inseamna viitorul de acum inainte, adica planul Noii Resetari, fara curent electric......ce or sa faca saracii politicieni care ne digitalizeaza viata falimentind toate afacerile private mici si mijlocii? Doar noi ii votam din 4 in 4 ani....adica bugetarii si pensionarii carora le e bine.

    1. pensionarii au votat usr si pdl ? vezi, de asta dai faliment , ca esti prost , nu din cauza curentului !

    ... pana si domnul gates a recunoscut ca solutia sta in productia nucleara ... romania ar trebui sa nu o mai lalaiascu cu reactoarele de la cernavoda ... intre timp ar fi bine sa pazeasca sa nu devina centrala nucleara a europei ... mai ales in contextul in care tensiunile est-vest cresc ... o romanie cu adevarat verde ar putea anticipa cum ... dupa ridicarea restrictiilor turismul poate fi un atu important ... pentru asta, patrimoniul natural-cultural ar trebui protejat/conservat ...

    1. că se mai ridică restricțiile... Așa o să stai, pentru totdeauna.

      ... dupa cum am afirmat si cu alte ocazii ... nu ma consider un pesimist ... cred in liber schimb ... si deasemenea cred ca anumite state sunt mai intelepte decat altele ... pana si vaccinarea are succesul ei ;) ...

      se vor ridica dupa ce vor iesi oamenii in strada sa ii taie si sa le dea foc

      asa a fost intotdeauna , crezi ca s-a schimbat ceva acum? 

      vor uratii aia sa bage tiranie (pe motiv sanitar) ...si la un moment dat oamenii se vor irita...

      Irlandezi au ieșit deja la Dublin. Vedem cine îi urmează...

      pai o sa mai iasa in strada... si nu sa joace sah.

      e evident ca urmeaza rascoale si revolte pe strada - si nu doar in Europa, ci in toata lumea.  

      astia mioritici de la noi (guvernul Romaniei) chiar nu inteleg implicatiile urmarii " planului plandemiei" care prevede lockdown in perioada martie/aprilie - mai - iunie 2021 (si am afirmat asta inca din toamna anului trecut).  

      o sa le dea foc lumea si habar nu o sa aiba de ce ...  

      bai si doar am urlat pe toate gardurile prin comentarii sa nu se gandeasca la lockdown ... economia Romaniei are alt drum, mai special, nu trebuie sa urmam calea mortuara a economiilor vest-europene!

      LOCKDOWN = DEMOLARE ECONOMICA!  

      economia Romaniei CRESTE cand toti ceilalti, cand toata lumea COBOARA!

      exact la asta ma refeream cand tot ziceam fraza asta anii trecuti prin comentarii.  

      Romania TREBUIE SA FACA ALTFEL decat poruncesc nebuni ca Gates, Schwab de la WEF (World Economic Forum) , nebunii de la Rockefeller si alti cretini psihopati care viseaza ei sa preia intreaga Lume s-o conduca!  

      Romania pentru ca VA FACE ALTFEL va ajunge in alt punct decat economiile vest-europene!  

      Cand SUA si vestul Europei decad , Romania creste!  

      Nu sunt declaratii tembel-nationaliste, am cifrele in spatele lor!  

      Dar trebuie Romania sa evite lockdown-ul , sa se fereasca ca de otrava de el! Indiferent de planurile psihopatilor mondialisti! Noi suntem stapanii aici. Noi! Si noi hotaram sa crestem cand intreaga lume coboara!  

      Calea ascendenta a Romaniei e inevitabila: IN SUS! ...chiar de-ar fi nevoie de o mare revolta populara care sa demoleze clasa politica post-1989 si sa puna alta in loc. Tot in sus merge Romania!

      Nu ai cum sa opresti o tara asa buna si puternica!  

    Rolul penelor de curent este ca sclavii să cadă în genunchi și să implore FIARA să aducă mult dorita schimbare in plan ecologic,cultural, tehnologic, etc.

    Când oamenii sunt prinși la înghesuială și amenințați in cele mai profunde resorturi psihice, ei manifestă sindromul Stockholm, fraternizează cu criminalii care ii vaccinează in masă, ii asupresc și îi batjocoresc.

    Nu va lăsați păcăliți  

    Draga Calin (autorul articolului),

    Ce as putea spune? Nimic. Pentru ca nu am argumente sa te contrazic.  

    Ce putem noi invata ca tara de aici? Din nou nimic pentru ca Guvernul Romaniei e conectat direct la decizii luate la alt nivel , in UE.  

    Si atunci? Mintile intunecate ale conducatorilor UE nu inteleg ca nu ai cum sa schimbi peste noapte un model , o structura economica fara sa nu dai cu economia UE de gard.  

    Polonia cum de si-a negociat o ajustare graduala (si o renuntare graduala la carbune) pana in 2038 ?

    Romania de ce nu a facut-o ? . . . macar si 2030 sau 2032 si tot ar fi obtinut asta de la UE (nota: Polonia are un grad de dependenta de carbune mai inalt decat Romania).  

    1. La noi închid minele și nemții le deschid. Guvernanții noștri oare nu observă acest lucru?

      e atac direct la adresa Romaniei.

      nici Polonia nu a fost de acord cu inchiderea directa a minelor.  

      eu daca as fi condus Romania as fi negociat MINIM 2032 ca an pana cand sa fie inchise minele.  

      de ce acel prag in timp ?  

      pentru ca pana atunci (conform teoriei ciclurilor aplicate) se va fi terminat tot circul asta ieftin cu Gates, ecologistii agresivi, Klaus Schwab si toti nebunii astia.  

      Si ramaneam si cu minele deschise! :)) ....  

      dar cine dracu sa le explice politicienilor romani ?  

      se inconjoara ca si consilieri cu chelneri, sexcretare bune de supt si aspirat (prafuld e sub birou) si cu soferi .... cum dracu sa ajunga la ei un mesaj purtator de calitate cand s-au inconjurat cu atatea excremente umane ...la fel ca si psd...la fel ca si neo-marxistii de la " wanna-be" viitorul PCR , etc.... ? Lesturi politice si nu oameni politici ! Asta sunt astia!  

      Bai politician roman prost, negociaza inchiderea minelor romanesti si a grupurilor de termocentrale pentru perioada de dupa 2032-2035 incolo .... si vei scapa de asupritorii Schwab si Gates si alti nebuni de la Comisia Europeana ! UE de exemplu e programata sa dispara pana in maxim 2029 (desi termenul cel mai fezabil pentru faza acuta a ruperii e 2021-2024).  

      Jegurile astea sataniste externe dispar... dar noi ramanem cu industrii demolate si inchise!

    Sa nu ne grăbim sa radem sau sa murim de grija Occidentului ... ei cad și se ridica imediat. Noi mergem pe burta de 30 de ani cel putin si nu se întrevede nimic spectaculos. Sistemele energetice cad si pentru ca pe de o parte se consuma (exista crestere, dezvoltare) iar pe de alta parte exista o tranzitie energetica (Europa inchide carbunele, usor si SUA, deja multe tari inchid centralele nucleare ... toate astea reprezentau baza productiei).

    Deci sufera Occidentul putin acum dar isi pregatesc viitorul ... noi o trimitem pe Sosoaca la mineri sa le spuna si promita tot felul de baliverne, cam asta e nivelul sau diferenta.  

    1. " Deci sufera Occidentul putin acum dar isi pregatesc viitorul"

      teoria ta isi trage radacinile si seva din Build Back Better - viziunea economico-politica lansata de Schwab (WEF) & Bill Gates - si preluata de toti capii conducatori ai vestului.  

      breaking news pentru capul tau patrat:  

      nu va reusi acest demers deconstructiv (si reconstructiv in forma Green Deal- economia mult-visata cu amprenta 0 de carbon) , ba mai mult va fi ocazia data Chinei si Rusiei sa preia stafeta conducatoare a Lumii (economic, deci social si militar) !  

      Intelegi in lumina celor spuse de mine ca Schwab & Gates finalmente lucreaza impotriva Lumii Libere si pentru China si Rusia? !?!?!? ? 

      Te duce capul sau ti-au orbit ochii de cat te-ai uitat orbeste la icoana Vestului ? Iti mai merg neuronii sa intelegi conexiunile?  

      Intelegi ca productia " verde" a energiei E MAI SCUMPA DECAT PETROLUL SI CARBUNELE SI GAZUL ?  

      Intelegi ca o economie demolata (din ratiuni ecologiste de reconstruire a ei intr-o forma prietenoasa cu mediul ) nu se reconstruieste in 1-2 ani cum viseaza Schwab ? Schwab are profil academic! Porcul ala nu a condus nici macar o covrigarie de-a lungul prea lungii lui vieti! Deci nu are spirit antreprenorial!

      Tocmai de aia nu intelege cum dracu de nu se va putea reconstrui economia in 1-2 ani (build back better) ca asa zic niste guverne! Pentru ca a reconstrui economia tine de miscarile libere de capital, nu de o decizie a unor impotenti carora daca nu li se mai scoala , tocmai de aia au porniri sa ajunga ei legiuitorii Lumii si tiranii ei... complexatii dracului !  

    Articol de cacao ... cu referiri la Lenin si la lumanarea dinainte de '89. Sa nu murim de grija altora, ca nu va ramane vestul fără electricitate, dimpotriva au din ce in ce mai multe surse (gen hidrogen). Dureaza pana compenseaza carbunele sau nuclearul care se produce flat, in banda si in cantitati mari, insa ce e important e ca sunt pe drum ... noi cumparam certificate verzi de la ei si le platim cu bani grei, ca de, noi poluam - ei nu. Si in schimb scriem articole cum ca vezi Doamne se prabuseste occidentul.

    1. si ce te faci Vlad (ca esti acelasi ca la 8. , mai sus) cand o sa crape Occidentul si tu o sa te uiti cu mortii lor nu se mai scoala de jos Germania si Franta si Uk ?

      ce mai zici atunci ca ti-a murit icoana la care te inchini , in loc sa te inchini la propria ta tara si atat ?  

      ca doar tara ta e calea ta de roman in lume!

      nu altii ! Altii sunt umplutura, cantitate neglijabila, material plastic, de modelat conform viziunii tale de roman!  

    Acum imi explic ,,penele" de electricitate din orasul meu. Si cum se va anunta o urgenta medicala sau un taxi daca telefoanele mobile nu se vor putea incarca, iar cele publice nu mai exista?

    1. ... pe netflix a parut un serial nou ... tribes of europa ... este un scenariu putin probabil ... lumea este deja globalizata ... astept seria a doua ... ps: desigur fatpta urmeaza gandului ... ma intreb, este despre rating sau este profetie autoimplinita? ...

    pai pe vremea comunismului nu erau capacitati de productie ecologice,si tot erau pene de curent.acum sunt aproape de jumatate din productie si nu avem pene de curent.autorul se contrazice in ceea ce sustine.

    Trecerea la economia verde in Romania este nerealistă, peste jumătate din tara în rural și mic urban se incalzeste cu lemne in momentul de față, inclusiv la bloc în localitățile vai de mama lor. De gaze nici nu poate fi vorba întrucât nu exista rețea.

    Sărăcia in Romania e maxima.. 

    1. da.

      pai...si saracia combinata cu frigul si cu intunericul ce dau?  

      multumire?

      o sa iasa lumea in strada.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb