Maryse Conde a câştigat "Nobelul alternativ" pentru literatură

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2018

Scriitoarea Maryse Conde a câştigat premiul "Nobel alternativ" pentru literatură, oferit de The New Academy. Această distincţie a apărut ca reacţie la blocajul în care se găseşte Academia Suedeză după acuzaţiile de abuz sexual ce au dus la anularea decernării Nobelului literar în 2018.

Maryse Conde este născută în 1937, în Pointe-B-Pitre, Guadelupa, fiind considerată unul dintre cei mai importanţi scriitori din Caraibe. A scris 20 de romane şi a câştigat mai multe premii prestigioase, printre care Le Grand Prix Litteraire de la Femme (1986) şi Le Prix de L'Academie Francaise (1988). A fost profesor emerit la Universitatea Columbia din New York, SUA, iar în prezent trăieşte în Guadelupa şi Franţa. În opera sa, a descris modul în care colonialismul a schimbat lumea şi cum cei afectaţi de acest lucru încearcă să îşi recupereze moştenirea culturală.

Distincţia înfiinţată în urma scandalului sexual care a dus la amânarea ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru literatură pe 2018, susţinută de peste 100 de personalităţi din lumea culturală suedeză, i-a avut pe lista scurtă a finaliştilor pe scriitorul britanic Neil Gaiman, Maryse Conde şi canadianul de origine vietnameză Kim Thuy. Japonezul Haruki Murakami a cerut să fie eliminat de pe lista finaliştilor premiului, iar motivul solicitării a fost acela că romancierul doreşte să se concentreze asupra scrisului. Noul premiu literar a fost anunţat prin constituirea unei "Noi Academii", sprijinită de mai multe personalităţi culturale suedeze. Declarându-se apărători ai "democraţiei şi deschiderii, ai compasiunii şi respectului", intelectualii au formulat o poziţie opusă Academiei Suedeze. În timp ce câştigătorul premiului Nobel pentru literatură este ales de 18 membri ai Academiei Suedeze, noua distincţie este rezultatul unui lung demers popular. Lista nominalizaţilor a fost stabilită de 47 de bibliotecari, organizatorii anunţând că au primit 32.000 de voturi din partea publicului.

La începutul acestei luni, Jean-Claude Arnault, francezul care a provocat scandalul Nobel, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru violarea unei femei. Punctul culminant al scandalului a fost decizia Academiei Suedeze de a suspenda premiul Nobel pentru literatură de anul acesta. Academia suedeză a acţionat astfel "din respect pentru precedenţii şi viitorii laureaţi ai premiilor pentru literatură, pentru Fundaţia Nobel şi public în general". Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb