Banca Centrală din Singapore a mustrat 20 de bănci după ce a constatat că traderii din oraşul-stat au încercat să manipuleze dobânzile de referinţă şi cursul de schimb valutar. Totodată, banca centrală le-a ordonat acestora să-şi constituie rezerve suplimentare pentru un an.
Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a anunţat că a descoperit 133 de traderi care au încercat să influenţeze în mod necorespunzător dobânzile. Unele dintre aceste cazuri au fost înaintate Autorităţii penale a gulerelor albe şi Camerei Procurorului General, deşi MAS a precizat că nu pare să fi fost comis vreun delict, conform legislaţiei din Singapore.
Printre băncile mustrate săptămâna trecută se numără UBS, "ING Groep", "Royal Bank of Scotland", "BNP Paribas", "Bank of America", "Oversea-Chinese Banking Corporation", "Barclays", "Credit Suisse", DBS, "Deutsche Bank" şi "Standard Chartered".
Asociaţiile bancare şi ale pieţelor din Singapore au prezentat o serie de reforme privind modul în care băncile vor stabili indicatorii de referinţă, inclusiv un plan de calcul al acestora în baza tranzacţiilor reale, mai degrabă decât a estimărilor prezentate de bănci.
"Se pare că cei din Singapore doresc să păstreze reputaţia oraşului de loc corect pentru afaceri (...), fără să observe că acesta a devenit un paradis pentru activităţi care ar putea fi considerate mai puţin corecte în alte jurisdicţii", a declarat, potrivit Bloomberg, Aninda Mitra, economist la "Capital Economics" din Singapore.
De menţionat că toate băncile incluse în comisiile de stabilire a dobânzilor interbancare şi cursurilor de schimb valutar din Singapore au fost mustrate.
MAS a mai anunţat că vrea să implementeze un nou cadru legislativ pentru indicii financiari de referinţă, care include sancţiuni civile şi penale pentru manipularea ratelor dobânzilor.
Cele două dobânzi de referinţă din Singapore sunt Singapore Interbank Offered Rate (Sibor) şi Swap Offer Rate (SOR). Comisia pentru Schimb Valutar şi Asociaţia Băncilor din Singapore au anunţat că dobânda Sibor va fi eliminată, băncile urmând să se bazeze pe indicele Libor (aflat în centrul unui scandal internaţional de manipulare).