Victor Piţurcă, fostul selecţioner al naţionalei de fotbal masculin, şi Gabriel Ţuţu, directorul general al Companiei Naţionale Romarm au fost reţinuţi, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind puşi sub urmărire penală în scandalul care a fost iscat de livrarea în plină pandemie a unor măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de şef al Romarm, "cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie).
Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)".
În ordonanţa de reţinere se mai arată că în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, directorul general al Romarm ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
"În schimbul acestor servicii, Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens", afirmă procurorii DNA, care susţin că şeful Romarm ar fi primit în schimb o şpagă de 50.000 lei. În consecinţă, DNA îl urmăreşte penal pe Gabriel Ţuţu pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.
Fostul selecţioner Victor Piţurcă este urmărit penal pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Potrivit unor articole publicate de mass-media în ultimul an, ar fi vorba despre contractul încheiat în aprilie 2020 de Ministerul Apărării Naţionale şi firma Helios Dentserv, în valoare de 13.459.138 lei (aproximativ 2,72 milioane de euro), care presupunea livrarea către MApN a 1.000.000 de măşti chirurgicale FFP1, 300.000 de măşti FFP2, 100.000 de măşti FFP3, 10.000 de viziere şi 50.000 de ochelari de protecţie. La 8 zile după semnarea contractului s-a încheiat un act adiţional, prin care s-a eliminat TVA, preţul convenit iniţial fiind scăzut la 11.310.200 lei (circa 2,29 milioane de euro). În mai 2020, după ce s-a încheiat starea de urgenţă, Helios Dentserv a încheiat un contract de cesiune de creanţă cu PAV Green Energy SRL, firma lui Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner al naţionalei de fotbal a României, Victor Piţurcă.
Astfel, Ministerul a plătit 11.068.400 de lei către firma lui Piţurcă, echivalentul a aproximativ 2,23 milioane de euro, un procent de 98% din valoarea totală a contractului.
PAV Green Energy a primit şi contravaloarea celor 100.000 de măşti FFP3, despre care experţii au transmis ulterior că nu respectă standardele de rezistenţă împotriva germenilor.