Preţul petrolului brut s-a apropiat vineri, pentru prima oară în istorie, de 143 de dolari barilul, pe pieţele din New York şi Londra, în condiţiile în care declinul acţiunilor i-a determinat pe investitori să se orienteze către plasamente în materii prime. Anul acesta, atât scăderea acţiunilor la nivel global, cât şi deprecierea dolarului faţă de euro au făcut ca preţul ţiţeiului să urce cu 46%.
Preţul petrolului cu livrare în august a crescut vineri, la New York Mercantile Exchange, cu 57 de cenţi sau 0,4%, încheind săptămâna cu 140,21 dolari/baril. În cursul şedinţei de vineri, cotaţia petrolului a urcat până la 142,99 dolari barilul. Săptămâna trecută, cotaţia a câştigat 3,6%, iar în trimestrul al doilea - 40%.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în august a avut un preţ de 140,31 dolari/baril la finele săptămânii, în creştere cu 48 de cenţi (0,3%). Şi aici, în cursul zilei de vineri a fost consemnat preţul maxim al tuturor timpurilor: 142,97 dolari/baril.
Analiştii sunt de părere că, în situaţia în care Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda-cheie în şedinţa din 3 iulie, dolarul se va deprecia, iar preţul petrolului va continua să crească.
Addison Armstrong, director de cercetare a pieţei în cadrul "TFS Energy" LLC din Stamford, Connecticut, declara: "În opinia traderilor de ţiţei, Banca Centrală a SUA nu a acţionat suficient ca să impulsioneze dolarul. În schimb, ceea ce va face BCE în câteva zile va avea un impact semnificativ asupra dolarului şi petrolului".
Vineri, dolarul a avut un curs de 1,5780 unităţi/euro, aproape neschimbat faţă de ziua precedentă, însă mai redus decât nivelul minim istoric de 1,6019 unităţi/euro, atins la data de 22 aprilie.