MAXIM ISTORIC Raportarea restanţelor la plata creditelor explodează în urma unui control BNR

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2014

Raportarea restanţelor la plata creditelor explodează în urma unui control BNR

Dragoş Cabat: "BNR a somat băncile să recunoască toate creditele neperformante"

Restanţele de peste 90 de zile la creditele bancare au atins un nivel record în noiembrie, de la 30,750 miliarde de lei, la 31,165 miliarde de lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit. Analistul financiar Dragoş Cabat ne-a declarat ieri că valoarea mare a acestor restanţe a fost dezvăluită în urma controalelor demarate la bănci în luna noiembrie de către Direcţia de Supraveghere din cadrul BNR.

Domnia sa ne-a spus: "Nicolae Cinteză (n.r. directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR) a anunţat la acea vreme că Banca Centrală a mers în control la bănci şi le-a obligat să facă mai multe provizioane şi să îşi raporteze creditele care erau până acum neperformante şi pe care ei le rescadenţau sau le raportau altfel. BNR a fost mai dură şi a somat băncile să recunoască toate creditele neperformante. Acesta este motivul pentru care restanţele de peste 90 de zile şi ponderea sumelor restante în totalul sumelor datorate au ajuns la valorile la care au ajuns. Probabil că, în decembrie, aceste valori au continuat să crească. Practic, băncile sunt forţate să îşi mai cureţe din bilanţuri".

Sumele totale restante ale clienţilor bancari au crescut, în luna noiembrie, cu 460 milioane lei, ajungând la 32,867 miliarde lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) a Băncii Naţionale a României (BNR).

Creşterea a fost de aproape 17 ori mai mare decât cea înregistrată în octombrie (faţă de septembrie), când sumele restante au crescut cu 27 milioane de lei. Această cifră vine pe fondul unei majorări cu aproape 415 milioane de lei a întârzierilor de peste 90 zile, care, în noiembrie, au ajuns la 31,165 miliarde lei.

Aceasta este cea mai ridicată valoare înregistrată în rândul acestor restanţe, de când BNR le ţine evidenţa.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, a declarat, în luna noiembrie, că unele bănci încearcă "să păcălească sistemul" prin modul în care restructurează împrumuturile cu probleme.

Domnia sa a explicat, la acel moment: "Raportarea creditelor neperformante este făcută corect de către bănci, însă restructurarea creditelor, încercând păcălirea sistemului, este incorectă. Mai exact, cu câteva zile înainte de scadenţa unui credit, banca îşi sună clientul, îl întreabă dacă poate să plătească, iar dacă acesta spune că nu, atunci îi restructurează creditul pe câteva luni sau câţiva ani. În raportările trimise BNR apare un credit în derulare, dar, în realitate, acel împrumut este neperformant. Am început un control pentru a evita aceste situaţii".

Nicolae Cinteză a mai subliniat, la acea vreme, că băncile care ascund neperformanţa vor fi sancţionate "maxim" pe partea cerinţelor de capital.

Ponderea sumelor restante în total sume datorate, a ajuns, în penultima lună a anului trecut, la 12,9%, un procent mai mare înregistrându-se în februarie 2000 (12,95%). Întârzierile de maxim 15 zile au crescut, de asemenea, cu 30 milioane lei, de la 402 milioane lei în octombrie, la 432 milioane lei în noiembrie, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) a Băncii Naţionale a României (BNR). Totodată, sumele cu restanţe între 16 şi 30 de zile au urcat, cu 53 milioane lei, de la 231 milioane lei în octombrie, la 284 milioane lei în noiembrie. Totalul sumelor cu restanţe între 31 şi 60 de zile şi cel al întârzierilor între 61 şi 90 zile s-au diminuat, în noiembrie faţă de octombrie, de la 391 milioane lei, la 381 milioane lei, şi, respectiv, de la 418 milioane lei, la 388 milioane lei. Numărul restanţierilor a crescut, în noiembrie faţă de octombrie, cu 764, de la 223.326 persoane, la 224.090 persoane.

Surse bancare ne-au declarat că reducerea sumelor restante cu scadenţe mai mici de 90 de zile ar fi fost cauzată de faptul că băncile şi-au externalizat o parte a portofoliilor de credite fie către companii de recuperare a creanţelor, fie către firme parte a aceluiaşi grup financiar.

Rata creditelor neperformante, în luna octombrie, a fost de 21,7%, potrivit datelor BNR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca 100 mil euro crestere a neperformantelor e tot ce s-a gasit in urma controalelor drastice anuntate, nici nu e asa rau, ma asteptam la pierdere de minim 50% din valoarea garantiilor la nivelul anului 2008, adica 1/3 din valoarea activelor... si asta in conditiile manipularii pietei imobiliare de catre guvern cu prima casa, menita sa reduca declinul pietei imobiliare (garantiilor) in dauna economiei si a puterii de cumparare a romanilor ... Le urez succes bancherilor si la mai mica valoarea garantiilor, spre cea reala adica cu -50% fata de nivelul actual si asta cat mai repede, pana nu distrug populatia tanara cu locuinte inaccesibile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb