MCSI: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent

Andrei Stan
Companii / 2 noiembrie 2017

MCSI: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent

Testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social a Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) a fost evaluat pozitiv de către consultantul "Deloitte", potrivit unei note privind stadiul etapelor procesului de capitalizare a CNPR care a fost prezentată în sedinţa de Guvern de ieri, informează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin intermediul unui comunicat de presă.

Sursa citată precizează: "În şedinţa de Guvern din data de 1 noiembrie 2017, a fost prezentată o Notă privind stadiul etapelor procesului de capitalizare a Companiei Naţionale «Poşta Română». Testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social al CNPR a fost evaluat pozitiv de consultantul Deloitte. Rezultatul acestui test permite demararea demersurilor juridice impuse de Legea nr. 31/1990 în vederea parcurgerii etapelor în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor şi exercitarea de către statul român a dreptului de vot în vederea majorării capitalului social al CNPR cu respectarea dispoziţiilor art. 39 din Legea 6/2017 privind bugetul de stat pe anul 2017. Selecţia consultantului care avea sarcina să efectueze Testul investitorului privat prudent, absolut necesar capitalizării, a fost declanşată la începutul lunii iulie 2017 şi finalizată în luna septembrie 2017".

Astfel, statul român prin MCSI poate continua procesul de capitalizare a CNPR, pe baza calendarului de implementare a etapelor de parcurs pentru majorarea capitalului social al companiei.

Potrivit ministerului, raportul preliminar privind aplicarea testului investitorului economic privat în economia de piaţă realizat de "Deloitte" a fost depus la ministerul de resort şi este verificat de Comisia de specialitate, după care va urma evaluarea impactului pe care procesul de majorare a capitalului social îl va avea asupra situaţiei acţionarului minoritar din perspectiva metodelor de majorare a capitalului social prevăzute la art. 210 din Legea nr. 31/1990.

MCSI evaluează, în acest moment, ofertele depuse pentru obţinerea unui contract de achiziţii de servicii de consultanţă juridică şi financiară în contextul operaţiunii de majorare de capital social a CNPR, iar termenul până la care firma câştigătoare trebuie să prezinte raportul este 15 noiembrie.

Valoarea totală estimată a contractului este de 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Ministerul de resort menţionează faptul că firma câştigătoare va trebui să realizeze o analiză privind obligativitatea constituirii unei prime de emisiune în cazul majorării capitalului social al societăţii prin încorporarea creanţei deţinute de MCSI, precum şi cu privire la cuantumul acestei prime, inclusiv din punct de vedere legal. De asemenea, va trebui să asigure un punct de vedere referitor la majorarea capitalului social şi implicaţiilor legale ale operaţiunii, în scopul evitării riscului contestării deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor în instanţă şi, implicit, a unei posibile întârzieri a implementării operaţiunii faţă de calendarul stabilit, în relaţia cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea.

Tot în această lună, va fi elaborată şi promovată o hotărâre de Guvern pentru alegerea metodei de majorare a capitalului social prin aport al statului român, anunţă MCSI.

În comunicat se mai arată: "Pentru ca acest calendar să fie respectat, este nevoie de implicarea ambilor acţionari ai operatorului naţional de servicii poştale. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, precizează că toţi partenerii trebuie să dea dovadă de responsabilitate pentru ca procesul de capitalizare a companiei Poşta Română să fie un succes".

În acest sens, MCSI a solicitat o întâlnire cu acţionarul minoritar, "Fondul Proprietatea", pentru discutarea şi explorarea posibilităţilor prevăzute de lege. În funcţie de rezultatul discuţiei dintre cei doi acţionari, se va definitiva foaia de parcurs a procesului de capitalizare.

În bugetul de stat pe 2017 sunt prevăzute credite bugetate în sumă de 170 de milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare.

Suma prevăzută în bugetul MCSI urmează să fie virată cu titlu de aport la majorarea capitalului social al CNPR după parcurgerea procedurilor impuse de legislaţia europeană în materia ajutorului de stat.

"Poşta Română" este deţinută de statul român, prin MCSI, în proporţie de 75%, şi de "Fondul Proprietatea" în proporţie de 25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb