Mecanicii de la "Boeing", în grevă pentru prima oară în ultimii zece ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2005

Mecanicii producătorului aeronautic american "Boeing Co." au intrat în grevă la finele săptămînii trecute, respingînd o propunere de contract de muncă pe trei ani, pe care liderii sindicali au catalogat-o drept "insultătoare". Aceasta este prima grevă a mecanicilor de la "Boeing" după 1995, an în care muncitorii au încetat lucrul timp de 69 de zile. Greva celor 18.300 de lucrători de la "Boeing", care a început la miezul nopţii de joi spre vineri, denotă că grupul îşi opreşte producţia de avioane comerciale tocmai într-o perioadă în care începuseră să sosească noi comenzi. "Nu intenţionăm să asamblăm avioane pe perioada acestei greve", a declarat purtătorul de cuvînt al grupului "Boeing", Charles Bickers, precizînd că directorii sînt dezamăgiţi de decizia luată de sindicate.

Sindicaliştii de la "Boeing" au votat în proporţie de 86% în favoarea grevei care a început vineri. Conform prevederilor sindicale, noul contract colectiv de muncă ar fi fost automat ratificat, muncitorii urmînd să fie obligaţi să nu întrerupă lucrul, dacă două treimi din membrii de sindicat nu ar fi decis să declanşeze greva. Mişcarea de protest îi priveşte pe mecanicii care asamblează avioane comerciale şi o parte din componentele esenţiale la uzinele "Boeing" din Seattle, Gresham (statul Oregon) şi Wichita (statul Kansas). Liderii de sindicat au cerut celor 18.400 membri de sindicat "să respingă oferta insultătoare a patronatului", considerînd că aceasta nu satisface cerinţele lor de bază referitoare la plata pensiilor şi creşterea costurilor alocate pentru asigurările de sănătate. "Boeing" a oferit mecanicilor săi, care au o vîrstă medie de 49 de ani, o alocaţie de pensie de 66 dolari/lună, pentru fiecare an lucrat, comparativ cu 60 de dolari pînă acum, propunere considerată insuficientă de liderii sindicali. În ceea ce priveşte salariile, un mecanic de la "Boeing" cîştigă aproximativ 59.000 dolari pe an, patronatul anunţînd că potrivit noului contract de muncă salariul ar urma să crească pînă la 62.500 dolari, excluzînd plăţile pentru ore suplimentare.

Sindicatele sînt nemulţumite de ofertă, deoarece ea nu acoperă creşterea costurilor pentru asigurările de sănătate. "Această grevă nu trebuia să aibă loc", a afirmat Mark Blondin, lider de sindicat. Potrivit spuselor sale, sindicaliştii au prezentat "în mod foarte clar" conducerii "Boeing" ceea ce trebuie să facă aceasta pentru angajaţi. "Ceea ce a oferit conducerea nu este, însă, corespunzător", a mai spus Blondin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb