Media: Putin ameninţă că va livra armament unor ţări terţe, susceptibile de a ataca interesele occidentale

R.S.
Internaţional / 6 iunie

Media: Putin ameninţă că va livra armament unor ţări terţe, susceptibile de a ataca interesele occidentale

Putin ameninţă că va livra armament unor ţări terţe, susceptibile de a ataca interesele occidentale, dacă Occidentul autorizează Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Instructorii aflaţi în Ucraina suferă pierderi, care sunt ţinute secrete, relatează AFP.

Vladimir Putin lansează aceste ameinţări în contextul în care Occidentul începe să autorizeze atacuri pe teritoriul rus - în anumite condiţii - cu armament pe care l-a furnizat Kievului.

Vladimir Putin ameninţă că, dacă se trage în ţinte din Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune care necesită asistenţa unor militari din Occident, atunci Moscova va răspunde.

"Dacă cineva consideră posibil să furnizeze asemenea arme în zona de lupte pentru a ne lovi teritoriul (...), de ce noi nu am avea dreptul să furnizaăm armele noastre de acelaşi tip în regiuni ale lumii în care să fie lovite intalaţii sensibile ale ţărilor care acţionează în acest fel împotriva Rusiei?", a tunat Vladimir Putin într-un lung interviu cu agenţii de presă, inclusiv AFP.

Numeroase state din Occident se opun folosirii armamentului lor pe teritoriul rus, mai ales a rachetelor cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie, de frică că acest lucru poate împinge Moscova la o escaladare.

Preşedintele rus a reafirmat că instructori militari din Occident "se află deja în Ucraina şi suferă pierderi acolo", pe care le ţin secrete.

"Ei sunt prezenţi pe teritoriul Ucrainei şi, din nefericire pentru ei, suferă pierderi. Statele Unite şi statele europene preferă să pătreze tăcerea", a declarat el la această întâlnire, organizată în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF), în nord-vestul Rusiei, potrivit AFP.

Franţa a anunţat recent că se gândeşte să trimită instructori militari în Ucraina pentru a accelera formarea militarilor ucraineni şi a formării unei coaliţii europene în acest scop.

Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că instrucotri din Occident se află în Ucraina "sub aparenţa unor mercenari" care luptă alături de forţe ucrainene.

Alte ţări, ca Statele Unite, au îndepărtat trimiterea unor instructori, iar niciun stat nu a anunţat prezenţa militarilor săi în Ucraina.

De-a lungul întregii întâlniri, liderul rus şi-a reiterat argumentele potrivit cărora Rusia este dispusă să se aşeze la masa negocierilor şi că cel mai bun mijloc de a opri războiul este ca Occidentul "să înceteze să livreze arme" Ucrainei.

"Furnizarea armelor într-o zonă de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales atunci când este legată de faptul că furnizorii nu se mulţumesc să furnizeze arme, ci le controlează. Este vorba aici despre o măsură foarte gravă şi foarte periculoasă", a subliniat el.

El a refuzat să cifreze pierderile suferite de armata rusă în aproape doi ani şi jumătate de conflict armat.

El a declarat pur şi simplu că ele sunt "foarte inferioare" pierderilor ucrainene, cu "un raport de unu la cinci".

"Dacă vorbim despre pierderi ireparabile (morţi), atunci raportul este de unu la cinci", în comparaţie cu pierderile suferite de către partea ucraineană, a declarat el.

El a dat asigurări că raportul dintre pierderile celor două armate este comparabil cu diferenţa dintre numărul prizonierilor făcuţi de fiecare tabără.

Potrivit lui Putin, Rusia deţine în prezent 6.465 de militari ucraineni, iar pe mâna ucrainenilor se află 1.348 de militari ruşi.

De la începutul asaltului împotriva Ucrainei, în februarie 2022, numeroşi experţi occidentali vorbesc despre câteva zeci de mii de militari ruşi ucişi, mai transmite AFP.

BBC şi publicaţia rusă independentă Mediazona susţin, la rândul lor, că au verificat moartea a cel puţin 50.000 de militari ruşi.

În această primă conferinţă de presă cu presa occidentală din decembrie încoace, Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia este pregătită să colaboreze într-o anchetă franceză cu privire la moartea jurnalistului AFP Arman Soldin, ucis la 9 mai 2023 în Ucraina, probabil în tiruri ruseşti.

"Suntem pregătiţi să organizăm această muncă. Nu ştiu cum se poate face acest lucru în practică, dacă această persoană a murit în zona luptelor, însă vom face tot ceea ce va depinde de noi", a declarat el.

Kremlinul a anunţat că Rusia nu poate să ancheteze, argumentând că zona în care a fost ucis jurnalistul se afla pe teritoriul controlat de către ucraineni.

Parchetul naţional Antiterorist (PNAT) din Franţa a deschis o anchetă preliminară cu privire la crimă de război, în vederea stabilirii circumstanţelor decesului lui Arman Soldin şi originii tirurilor.

Arman Soldin, care era coordonatorul video al AFP în Ucraina, a murit la vârsta de 32 de ani într-un atac cu rachetă la Ceasiv Iar, în Donbas, în timp ce acoperea Bătălia de la bahmut, extrem de sângeroasă.

Oraşul a fost cucerit în mai 2023 de Rusia, după nouă luni de confruntări armate.

Rusia este în continuare în ofensivă în această zonă şi se află în prezent la porţile Ceasiv Iar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. esop 06/06/2024 La 12:24

    Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat

    Ne tot ferim sa spunem un adevar devenit vizibil .Puterile militare mondiale s-au regrupat pentru prima data dupa 1944 .Rusia si China s-au unit nu numai politic dar si-au unit de mult intreg conceptul militar Rusia reusind sa asigure partial dezvoltarea militara a Chinei si accesul la ceea ce China a crezut ca reprezinta avangarda tehnologica militara .Practic China a crezut in aparitia unei noi revolutii tehnologice in domeniul militar revolutie realizata de Rusia si China ca si contrapondere la dezvoltarea Occidentului .SUA a reprezentat modelul militar pe care China si Rusia au crezut ca l-au depasit .Putin ne-a zis foarte clar : avem capacitati militare cu mult superioare americanilor capacitati si rachete care sfideaza legile fizicii mai ceva ca rachetele „ hidrosonice ”ale lui Trump .In acest context mondial singura entitate suprastatala care nu avea o dezvoltare comuna a principiilor militare si care nu avea pusa la un loc tehnologia militara de ultima generatie era UE totul in pofida dezvoltarii economice durabile . UE avea nevoie sa inceapa ceea ce noi numim acum reinarmarea si federalizarea Europei spre a putea deveni o noua forta militaro-economica .UE avea nevoie ca acele cutume ale trecutului sau razboinic sa dispara disparitie fara de care nici Germania si nici intreaga Europa nu se putea inarma cum nu se putea inarma nici Japonia fostul aliat de forta al Nemtilor in Pacific .Fara aparitia razboiului din Ucraina SUA nu putea forma un nou NATO in Pacific si nici nu putea forma o Coalitie de natiuni ce isi pun toate interesele la un loc .SUA a inteles ca nu poate ramine singura in fata tuturor si a oferit Europei ,care deja isi dorea desprinderea totala de Rusia si de China , o alternativa globala si posibilitatea inarmarii practic de la zero .UE isi formeaza noi armate ce ne vor arata avansul tehnologic Occidental dovedit in lupta iar NATO european creste ca numar de membri oferind in paralel si noului NATO 2 propria expertiza si experienta necesara . Rusia nu a putut trece de Ucraina care devine impreuna cu Romania un intreg militar extrem de puternic adaugind si Rep.Moldova .Jocul global al Occidentului este evident .Uriasele sume de bani puse in joc isi vor arata curind puterea .600 de miliarde in PNRR ce probabil va continua si dupa 2026. Alte sute de miliarde dirijate catre inarmare .Alte sute de miliarde oferite catre reconstructia Ucrainei .Sute de miliarde obtinute din confiscarile de active rusesti ca si sumele uriase cheltuite de fiecare natiune din Occident (numai Germania cheltuieste, in prima faza ,300 de miliarde de euro) ne arata adevarata forta a Occidentului .Curind vor aparea si noile echipamente militare Occidentale ca parte a exploziei tehnologice la virf .In acest moment nimeni nu poate depasi nici tehnologic si nici militar tehnologic Occidentul .Esecul Rusiei in Ucraina este vizibil .Cine ar fi crezut . 

    1. Vise nene.... !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb