MEDIASIND: Dezinformările şefei TVR privind motivele sistării recepţiei în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chişinău

J.P.
Miscellanea / 6 ianuarie 2021

Dezinformările şefei TVR privind motivele sistării recepţiei în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chişinău

MediaSind solicită Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare pentru demiterea Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general al TVR, conform unui comunicat.

MediaSind a relatat: Proverbul "minciuna are picioare scurte" a fost confirmat şi ieri, 5 ianuarie 2021, prin declaraţiile directorului general al Întreprinderii de Stat Radiocomunicaţii - RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob, referitoare la recepţia postului TVR Moldova în semnal analog, precum şi la contractul încheiat cu Societatea Română de Televiziune - SRTV. Într-o declaraţie acordată publicaţiei online deschide.md, directorul general a confirmat faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii faţă de Radiocom şi că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: "Ei nu aveau licenţă acuma. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Aşteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânşii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administraţie. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (...) Da, mai au nişte datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat." - a susţinut oficialul Radiocom.

Ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Comisiei de Cultură şi Media din Senatul României, Viorel Badea, şefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol, dezinformează opinia publică din Republica Moldova, susţinând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analogic şi, implicit, a neplăţii serviciilor prestate şi a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de legislaţia ţării, dar şi de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susţinut că de la 1 martie 2020, "utilizarea reţelelor analogice se sistează de drept", mai arată sursa citată.

Însă, în aşa-zisele Precizări, Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea reţelelor analogice nu mai era posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom până la la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? În urma notificărilor de neplată primite din partea Radiocom, de ce a promis de fiecare dată că va face plăţile, în condiţiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal? De ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România şi din alte state, pot să transmită, fără probleme, şi în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu se mai poate?

Conform sursei citate, din cauza refuzului Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitaţie licenţa în semnal analog, ceea ce demonstrează că serviciile de transmisie în republica Moldova sunt legale şi funcţionează fără probleme. Potrivit informaţiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licenţa digitală obţinută în martie 2020, nu acoperă nici măcar 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chişinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a 65% de recepţie în semnal digital - susţin aceştia. Iar pentru recepţionarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital şi un televizor de generaţie modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi tv din Republica Moldova, inclusiv instituţia de stat, TV Moldova, şi-au prelungit contractele cu Radiocom pentru că licenţa analog acoperă 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepţionarea şi în mediul rural.

Potrivit informaţiilor primite de la jurnaliştii basarabeni, de fapt ar fi vorba despre preluarea licenţei analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului preşedinte al Republicii, Igor Dodon, în condiţiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova, se mai arată în comunicat.

"Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmaţiile Doinei Gradea din Precizări. Aceştia susţin că şefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut şi până în prezent nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcţionării postului TVR Moldova s-a observat şi la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susţinere din CA a votat, ca sumele pentru investiţii pentru TVR Moldova să fie zero lei! Din acest motiv, chiar dacă cineva ar fi dorit plata serviciilor prestate de Radiocom, nu ar fi fost posibilă întrucât sumele nu au fost bugetate! Totodată, ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea staţiei, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internaţional, care coordonează şi TVR Moldova, a fost schimbată. În funcţia de coordonator cu atribuţii de Director Departament Internaţional, Doina Gradea şi-a numit fosta ei şefă de cabinet, în locul unui profesionist cu ani de experienţă în domeniu! Având în vedere că orice moment în care şefa Televiziunii Române se află în funcţie produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Parlamentului să convoace sesiunea extraordinară pentru demiterea Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general al SRTV şi numirea unei conduceri profesioniste care să soluţioneze de urgenţă situaţia gravă de la TVR Moldova. Considerăm că importanţa strategică a TVR Moldova, dar şi deblocarea funcţionării SRTV, sunt motive mai importante decât vacanţa parlamentară", relatează MediaSind.

Totodată, MediaSind TVR solicită instituţiilor abilitate să cerceteze cu celeritate sesizarea transmisă ieri de organizaţie privind cercetarea faptelor preşedintelui director general al Televiziunii Române.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb