Aplicaţia MedValet, start-up lansat de o echipă de clujeni, formată din medicul specialist Iuliu Cătană, studentul la medicină Sebastian Nădăşan şi specialistul IT Bogdan Rad, ar putea număra până la sfârşitul acestui an aproximativ 10.000 de utilizatori, pacienţi şi medici, conform estimărilor co-fondatorilor soluţiei tehnologice medicale, care vine, gratuit, în sprijinul tuturor celor care doresc să aibă acces de pe telefon, la istoricul medical complet al unei persoane.
Potrivit sursei citate, lansată în primăvara acestui an, MedValet (www.medvalet.ro) a demonstrat în câteva luni că este o aplicaţie care are capacitatea de a simplifica accesarea întregului istoric medical al unui pacient, indiferent de specialitate. MedValet este o platformă care stochează digital istoricul medical al pacienţilor, astfel încât acesta să poată fi accesat integral şi în timp real, la nevoie, de oriunde, de către medicii specialişti cu ajutorul telefonului.
"Am gândit această platformă, ca un facilitator medical, deoarece, de-a lungul carierei mele, în relaţia cu pacienţii, în mod special în sistemul public, m-am confruntat cu dificultatea şi uneori chiar cu imposibilitatea de a avea acces în timp util la informaţii relevante, chiar vitale, ale acestora. Se întâmplă adesea ca atât pacienţii, cât şi medicii să rătăcească unele documente medicale. Reţetele, trimiterile, scrisorile medicale sunt foarte uşor de pierdut, mai ales dacă te plimbi între mai multe unităţi medicale, eşti bolnav, speriat şi nefamiliarizat cu procedurile medicale. Este o idee veche şi mă bucur că a prins viaţă şi este descoperită de tot mai mulţi utilizatori. Ca specialist, consult documentele medicale ale pacienţilor înainte de operaţie, am nevoie să mă întorc la anumite informaţii, iar dacă am acces la istoricul unui pacient, decizia legată de complexitatea şi corectitudinea actului medical este mult mai uşor de luat ", a declarat dr. Iuliu Catană, co-fondator MedValet.
"Pacienţii pot salva cu ajutorul aplicaţiei toate informaţiile medicale relevante, care sunt arhivate în funcţie de specialităţile medicale, iar medicii pot vizualiza aceste informaţii pe baza acceptului primit de la pacient. În acest mod, medicii au posibilitatea de a lua decizii mai bune şi mai rapide în ceea ce priveşte tratamentul. Am încercat să găsim o soluţie intuitivă, cât mai uşor de folosit, care să se dezvolte organic şi ne propunem să implementăm soluţii de inteligenţă artificială pentru a îmbunătăţi experienţa de utilizare a pacienţilor", a declarat Sebastian Nădăşan, student UMF Cluj, co-fondator MedValet.