Megaproiectele primăriei, sfidare la adresa cetăţenilor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii / 29 octombrie 2013

Megaproiectele primăriei, sfidare la adresa cetăţenilor

Proiectele fantasmagorice au devenit o obişnuinţă pentru primarii generali ai Capitalei. Linia trasată de Adriean Videanu, supranumit de bucureşteni şi Jules Verne, este continuată cu succes de actualul edil, Sorin Oprescu. Autostradă suspendată, gondole pe Dâmboviţa, telecabine prin parcuri, canalul Dunăre - Bucureşti sunt câteva din proiectele "de suflet" ale primarului. Dorinţa de mai bine nu trebuie condamnată, lipsa de realism este un păcat major pentru un ales. Este foarte greu să le vorbeşti plătitorilor de impozite despre megaproiecte în condiţiile în care chestiunile arzătoare sunt abandonate... în lacrimi. Problema câinilor fără stăpân e foarte departe de o rezolvare favorabilă, emoţia morţii unui copil s-a estompat deja, iar pe holurile primăriei se vorbeşte tot mai puţin despre acest subiect. Situaţia din teren este aceeaşi ca la începutul toamnei, străzile sunt pline de câini mai mult sau mai puţin agresivi şi de oameni din ce în ce mai speriaţi de compania acestor patrupede nevinovate. O altă problemă intens dezbătută, aceea a clădirilor cu grad de risc seismic ridicat, a fost repusă pe tapet. S-au făcut dezbateri televizate la care au apărut aceleaşi ridicări din umeri în timp ce se vorbeşte senin de zeci de mii de case avariate şi de mii de morţi în cazul unui seism cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. Pentru consolidări nu sunt bani, nu sunt proiecte, nu există voinţă.

Pe fondul acestor probleme stringente, de viaţă şi de moarte, există disponibilitate pentru asamblarea unor proiecte extrem de îndrăzneţe. Se visează însă la mii de kilometri de piste pentru biciclete, la lărgirea trotuarelor prin centrul Capitalei, la o telegondolă care să unească Herăstrăul cu Cişmigiul, la pasaje subterane şi mai ales la autostradă suspendată. În urmă cu un an indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendată propusă de primarul general Sorin Oprescu au fost aprobaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Valoarea estimată a investiţiei este de 6,83 miliarde lei, din care 58 de milioane reprezintă cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică. Potrivit studiului de fezabilitate, lungimea noii căi rutiere va fi de 13,15 kilometri, urmând să fie construite inclusiv poduri şi pasaje subterane şi supraterane. În această primăvară, în luna aprilie, CGMB a aprobat participarea Capitalei la un proiect cu fonduri europene ce presupune realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine. La fel multe alte proiecte de acest gen au trecut prin Consiliul General.

Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene desfăşurat la Bucureşti, la care au participat reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, i-a permis primarului Sorin Oprescu să lanseze "la apă" un nou proiect. La sfârşitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul Bucureşti-Dunăre: "Acest canal permite legătura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei".

În mod clar cetăţenii nu sunt împotriva progresului, dar este evident că ar trebui să existe o listă de priorităţi care ar trebuie rezolvate în cel mai scurt timp. Cu siguranţă, indiferent când va veni, iarna va veni mult prea devreme, iar primul viscol ne va găsi complet nepregătiţi, cel puţin asta demonstrează istoria ultimelor decenii. Acesta ar putea fi un proiect în care autorităţile să-şi demonstreze eficienţa, mai ales că în fiecare an Bucureştiul are parte de zăpadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu pot sa ma culc de foame, dar am in plan sa imi fac vila cu piscina. Tipic.

    Sfidator trecand pe strazi, maidanezul rupea... iar primarul visa, demola, construia si gologani aduna...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb