Actualizare - Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipila, şi cu premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, în contextul în care cele trei state urmează să asigure Trio-ul de preşedinţii ale Consiliului UE în perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020.
Klaus Iohannis a transmis aprecierile sale "cu privire la dialogul susţinut şi cooperarea excelentă" cu Finlanda şi Croaţia în procesul de elaborare a Programului comun de lucru al Consiliului UE, pe durata preşedinţiilor rotative care vor fi exercitate consecutiv de cele trei state, începând cu 1 ianuarie 2019.
Iohannis a evocat şi faptul că dezbaterile actuale de la nivel european cu privire la viitorul UE conferă Trio-ului România - Finlanda - Croaţia un rol important în ceea ce priveşte viitoarea Agendă strategică a Uniunii şi proiectarea direcţiilor de evoluţie a politicilor europene, de o manieră care să răspundă cât mai eficient aşteptărilor cetăţenilor europeni.
Totodată, Klaus Iohannis a precizat că ţara noastră, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului, subliniază Administraţia Prezidenţială.
-----
Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III) este o dovadă clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu, astăzi, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, dr. Riad Malki, a afirmat: "Acest eveniment stă mărturie a nivelului înalt atins de dialogul româno-palestinian, a bunei cooperări în diferite domenii de interes reciproc, precum şi importanţa pe care o acordăm aici, la Bucureşti, relaţiei cu Palestina. Ea reprezintă, de asemenea, dovada clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat. Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o foarte bună oportunitate pentru a trece în revistă principalele aspecte ale cooperării noastre, a rezultatelor celei de-a doua reuniuni desfăşurată în 2014 la Bucureşti, precum şi de a identifica cele mai bune mijloace prin care putem dezvolta şi dinamiza relaţiile noastre în beneficiul ambelor popoare. Atât eu, cât şi ceilalţi membri ai Guvernului României am reafirmat disponibilitatea ţării noastre de a colabora cu Palestina în diverse domenii de interes, precum munca şi justiţia socială, agricultură, economie, gestionarea situaţiilor de urgenţă şi mediu, astfel încât să putem declara cu încredere că lucrările acestui comitet interguvernamental au fost cu adevărat fructuoase".
El a menţionat că în cadrul evenimentului a fost semnat şi un program de cooperare între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România şi Ministerul Culturii din Palestina.
"În acest sens, nu trebuie să uităm că investiţia în resursele umane este una din cele mai importante investiţii. Guvernul român a acordat şi va acorda în continuare burse pentru domeniile de medicină, de inginerie, domeniul situaţiilor de urgenţă şi multe altele", a declarat Meleşcanu.
Ministrul român a făcut referire şi la performanţa SMURD în ţara noastră: "Aşa cum se cunoaşte, în România avem un serviciu foarte apreciat, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, creat de doctorul Raed Arafat, cetăţean român de origine palestiniană, instituţie care, deja, împărtăşeşte cunoştinţele pe care le are cu partenerii săi palestinieni. De asemenea, bazându-se pe succesul cursului de specializare desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din anul 2013, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România au avansat în cadrul lucrărilor noastre în acest comitet interguvernamental propunerea de a revitaliza acest program şi în viitor",
Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III), reprezintă un format de cooperare care se înscrie în demersurile României de a susţine dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor palestiniene.