Liderii celor trei partide din coaliţia guvernamentală din Grecia au căzut de acord asupra reducerilor de peste 13 miliarde de euro ale cheltuielilor bugetare necesare pentru respectarea angajamentelor asumate faţă de creditorii internaţionali. "Scenariul de bază a fost finalizat. Au mai rămas una sau două probleme minore, de natură tehnică. Continuăm discuţiile cu reprezentanţii partidelor", a declarat ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, după o întâlnire a liderii partidelor în biroul premierului Antonis Samaras.
Guvernul de la Atena încearcă să identifice reduceri ale cheltuielilor de circa 13,5 miliarde de euro pentru 2013 şi 2014. Aceste reduceri au rolul să aducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB în decurs de doi ani.
Reducerea cheltuielilor, pe lângă alte reforme, reprezintă condiţii pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de 31 de miliarde de euro din al doilea program de ajutor de 173 miliarde de euro obţinut din partea Uniunii Europene şi FMI.
Delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) va reveni la Atena săptămâna viitoare pentru a evalua stadiul reformelor. Raportul aceste troici este aşteptat la începutul lunii octombrie, iar miniştrii din Finanţe din zona euro se vor întâlni pe 8 octombrie la Bruxelles pentru a decide dacă vor aproba noua tranşă de ajutor.