Membrii numiţi de Ministerul Transporturilor în Consiliul CNAB, suspendaţi de Tribunalul Ilfov

A.B.
Piaţa de Capital / 9 ianuarie

Sursa foto: CNAB

Sursa foto: CNAB

Membrii numiţi de ministerul Transporturilor în consiliul de administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) au fost suspendaţi din funcţie, potrivit unei decizii a Tribunalului Ilfov, care a stabilit că numirile nu au fost legale, informează G4Media. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în apel.

Numirile au fost contestate în instanţă de Fondul Proprietatea, care este acţionar minoritar la CNAB.

Soluţia pronunţată de instanţă este: "Admite în parte cererea formulată de reclamanta FONDUL PROPRIETATEA SA în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NATIONALA AEROPORTURI BUCURESTI SA. Dispune suspendarea efectelor Hotărârii nr. 7/19.07.2024 adoptate de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA, în ceea ce priveşte punctul 2 lit. b) privind membrii consiliului de administraţie nominalizaţi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi punctele 3-6 din Hotărârea antemenţionată, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1973/93/2024 înregistrat pe rolul Tribunalului Ilfov. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial astfel cum a fost redus de către instanţă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Ilfov. Pronunţată astăzi, 09.01.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei".

CNAB, care administrează Aeroporturile Otopeni şi Băneasa, şi-a ales, în vara acestui an, conducerea, iar din cei 7 membri ai Consiliului de Administraţie (CA), 5 erau funcţionari publici, deşi legea guvernanţei corporative spune că maxim doi funcţionari publici pot ocupa posturi în consiliul de administraţie al unei astfel de companii, conform informaţiilor Economedia.

Cei 6 noi membri ai CA sunt Corneliu Felix Ardelean, Mirela Birchi, Georgeta Bumbac, Gabriel Constantin Bunduc, Eduard Bachide, Florin Cosmin Mihălţan.

De asemenea, niciunul dintre candidaţi nu are experienţă relevantă în activitatea de audit, deşi unul dintre membrii CA trebuie să îndeplinească acest criteriu. Unul dintre membri aleşi era Georgeta Bumbac, fina baronului PSD, Felix Stroe, iar altul un apropiat al liberalului Lucian Bode.

În octombrie 2021, Georgeta Bumbac, fina baronui PSD Felix Stroe, a fost numită de liberali administrator neexecutiv la CNAB.

Pe vremea premierului Viorica Dăncilă, Georgeta Bumbac a fost director general la Ministerul Sănătăţii, care face parte şi din CA la Administraţia Canalelor Navigabile şi a fost în CA la CNAIR. Potrivit declaraţiei de avere din octombrie 2021, ea a raportat un venit anual de peste 143.000 de lei de la Ministerul Sănătăţii, peste 26.000 de lei de la CNAB şi peste 85.000 de lei de la Administraţia Canalelor Navigabile. Bumbac este funcţionar public de peste 20 de ani şi a absolvit Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul".

De asemenea, din partea Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la CNAB, a fost ales Cătălin Diaconu.

Statul român are 80% din Aeroporturi Bucureşti, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce Fondul Proprietatea are 20%.

Înaintea alegerii noilor membri ai consiliului de administraţie, Fondul Proprietatea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care a fost realizată selecţia CA al CNAB de către acţionarul majoritar, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, scrie G4Media.

"Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecţie nu a respectat prevederile legislaţiei privind guvernanţa corporativă şi nu a identificat candidaţi potriviţi", transmite Fondul Proprietatea.

Fondul a cerut Ministerului Transporturilor să iniţieze un nou proces de selecţie corect şi transparent pentru întregul Consiliu de Administraţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb