• Dobânda va fi menţinută şi în octombrie
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a hotărât ieri menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,25%, în conformitate cu aşteptările analiştilor financiari din piaţă. Ei apreciază că BNR nu putea majora dobânda în situaţia actuală, în care se aşteaptă ca inflaţia să scadă, şi nici să o reducă, din cauza situaţiei incerte de pe pieţele financiare internaţionale.
Economiştii apreciază că BNR ar putea decide reducerea dobânzii de anul viitor dacă inflaţia va intra pe un trend descendent.
"Rata dobânzii de politică monetară a crescut deja cu 3,25 puncte procentuale din octombrie 2007 şi până în prezent. Întărirea politicii monetare va ajuta la reducerea ratei inflaţiei în 2009, dar va afecta creşterea economică", ne-a declarat Dan Bucşa, economist şef al Bancpost.
Otilia Ciotău, economist şef al Piraeus Bank, apreciază că BNR a dat un semnal clar că presiunile inflaţioniste s-au diminuat şi că scăderea inflaţiei din august marchează începutul unui trend.
Moneda noastră naţională era ieri din ce în ce mai slabă pe piaţa interbancară după anunţul deciziei BNR. Tranzacţiile de pe piaţa interbancară se derulau ieri la un curs cuprins între 3,67 şi 3,68 lei pentru un euro.
Analiştii apreciază că decizia Consiliului de Administraţie nu va influenţa evoluţia monedei naţionale.
"Cât timp situaţia va rămâne incertă la nivel internaţional, leul va continua să se deprecieze", ne-a declarat Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA - România).
Pe de altă parte, Otilia Ciotău atrage atenţia că "rata de 10,25% rămâne în continuare cea mai înaltă din UE şi în condiţiile în care apetitul pentru risc pe plan internaţional va reveni, investitorii vor fi atraşi din nou de diferenţialul de dobândă".
Menţinerea dobânzii la acelaşi nivel ca în perioada anterioară nu va afecta nici evoluţia inflaţiei, sunt de părere analiştii.
Dan Bucşa consideră că cursul de schimb, reducerea inflaţiei preţurilor produselor agricole, efectul de bază favorabil şi majorările de preţuri administrate sunt factorii care vor influenţa rata inflaţiei în următoarele luni.
Economistul Bancpost a adăugat că decizia poate semnala, însă, terminarea ciclului de întărire a politicii monetare. "Această clarificare poate fi binevenită pentru investitorii care doresc să mizeze pe diferenţa mare dintre dobânzile de pe piaţa românească şi dobânzile de pe pieţele monedelor puternice: cei care doreau să mizeze pe leu dar mai sperau la majorări de dobânda vor intra acum pe piaţă", ne-a declarat Dan Bucşa.
Sistemul bancar este afectat de o penurie de lichiditate reflectată de ratele ridicate ale dobânzilor interbancare, iar decizia BNR nu va schimba acest fapt,a adăugat economistul Bancpost.
Analiştii consideră că dobânda de politică monetară se va menţine la acest nivel până la sfârşitul acestui an.
Dragoş Cabat este de părere că dobânda se va reduce în momentul în care inflaţia va da semne clare de scădere dar ca acest lucru nu se va produce înainte de luna martie a anului viitor. Domnia sa consideră că situaţia actuală care va duce la deprecierea monedei naţionale va crea presiuni inflaţioniste şi va determina BNR să nu reducă dobânda în ultima şedinţă din acest an.
La rândul său, Dan Bucşa este de părere că dobânda de politică monetară va rămâne la nivelul actual şi în şedinţa de pe 30 octombrie întrucât presiunile exercitate de cererea agregată asupra preţurilor se menţin, politica fiscală se anunţă laxă, iar rata inflaţiei se află încă departe de intervalul din jurul ţintei.
Otilia Ciotău apreciază că decizia BNR trebuie încadrată şi în plan regional. Presiunile inflaţioniste s-au redus pe plan regional şi băncile centrale au stopat creşterile de dobândă sau au procedat la scăderi chiar din şedinţele precedente.
În aceste condiţii, o eventuală majorare din partea României ar fi putut fi interpretată ca un semnal negativ de către investitori, reflectând menţinerea unor presiuni inflaţioniste semnificative şi pentru următoarele luni, a conchis economistul Piraeus Bank.
În comunicatul transmis, BNR reafirmă că va "monitoriza vigilent" evoluţiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern şi internaţional, astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure consolidarea procesului de dezinflaţie pentru atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie pe termen mediu.
Potrivit BNR analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice confirmă reluarea anticipată a procesului de dezinflaţie, dar şi accelerarea creşterii economice în condiţiile menţinerii unei dinamici înalte a investiţiilor şi consumului şi ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net.