Băncile de investiţii "Merrill Lynch & Co.", "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Deutsche Bank" AG au acceptat să răscumpere datorii în valoare de 15 miliarde de dolari şi să plătească amenzi de 160 milioane de dolari, în urma unei anchete declanşate în baza acuzaţiilor de inducere în eroare a investitorilor în legătură cu riscul titlurilor.
"Merrill Lynch" va răscumpăra datorii de 12 miliarde de dolari şi va plăti o amendă de 125 milioane de dolari, în timp ce "Goldman Sachs Group" va răscumpăra datorii de 1,5 miliarde de dolari şi va plăti o amendă de 22,5 milioane de dolari. "Deutsche Bank" va răscumpăra datorii în valoare de un miliard de dolari şi va plăti o amendă de 15 milioane de dolari.
"Este o zi în care am înregistrat un progres important", a declarat Andrew Cuomo, procurorul general al statului New York, anunţând înţelegerea la care a ajuns cu cele trei bănci.
Astfel, numărul băncilor importante care au fost obligate să răscumpere datorii şi să plătească amenzi a ajuns la opt. Băncile americane "Morgan Stanley" şi "JPMorgan Chase & Co" au acceptat, recent, să răscumpere datorii în valoare de 7,5 miliarde de dolari şi să plătească amenzi pentru a răspunde acuzaţiilor de inducere în eroare a investitorilor. Alte două grupuri bancare importante, "Citigroup" şi UBS, au fost de acord să răscumpere datorii în valoare de 26 miliarde de dolari şi să achite amenzi de 250 de milioane de dolari.
Marile bănci sunt acuzate că au prezentat clienţilor produsul financiar ARS (auction-rate securities - obligaţiuni cu dobândă variabilă, stabilită prin licitaţie), din care se puteau retrage cu uşurinţă în orice moment ca să-şi recupereze fondurile.