Metalele preţioase stabilesc noi valori record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2008

Metalele preţioase stabilesc noi valori record

Uncia de aur a atins ieri la bursa London Bullion Market un nou record absolut, fiind cotată la valoarea de 911,10 dolari, după ce anterior a trecut pentru prima dată pragul de 900 de dolari pe pieţele asiatice, fiind cotată la 905,05 dolari la bursa din Hong Kong. Şi celelalte metale preţioase au urmat aceeaşi tendinţă. Platina a atins un nou record istoric fiind cotată la 1.579 dolari uncia. La rândul său, argintul a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 26 de ani, fiind cotat la 16,59 dolari uncia, depăşind valoarea de 16,30 dolari atinsă în cursul zilei de vineri.

Uncia de aur (28,349 grame) a trecut vineri pentru prima dată în istorie peste pragul de 900 de dolari la bursa de la New York, după un discurs al preşedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, în care acesta lăsa să se înţeleagă că ar putea avea loc o nouă scădere a dobânzilor în SUA. Astfel de informaţii sunt de natură să conducă la deprecierea dolarului american, şi pe cale de consecinţă la ieftinirea aurului, cotat în dolari.

2008 a început în forţă pentru metalul galben, la data de 2 ianuarie uncia de aur a pulverizat precedentul record de 850 dolari uncia, care data din ianuarie 1980. Aceasta după ce în 2007 preţul unciei de aur a înregistrat o creştere de peste 30 la sută. Motivele sunt incertitudinile politice şi economice, explozia preţului petrolului şi deprecierea dolarului american.

Potrivit analiştilor, există o corelaţie inversă între cotaţia dolarului şi cea a aurului. În decurs de un an, dolarul american a pierdut aproximativ 14 procente din valoarea sa în raport cu moneda euro, care în luna noiembrie s-a apropiat de pragul record de 1,50 dolari. În aceste condiţii, investitorii din afara zonei dolarului profită de deprecierea monedei americane pentru a achiziţiona aur, cotat în dolari. Urmează apoi incertitudinile geopolitice şi economice, care fac să crească preţul aurului văzut ca o valoare de refugiu. O eventuală recesiune în SUA, prima economie mondială, ar putea încetini întreaga economie mondială. Acest scenariu pare din ce în ce mai plauzibil având în vedere ultimele date statistice care arată o creştere a şomajului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb