MFP a împrumutat 75 de milioane lei de la băncile comerciale

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 noiembrie 2014

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat ieri 75 de milioane de lei de la băncile comerciale, aceasta fiind o sumă suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de luni, când Trezoreria a atras 593,6 milioane de lei, la un randament de 3,83%.

La sesiunea de oferte necompetitive de marţi, băncile au subscris oferte de 75 de milioane lei, potrivit Agerpres.

MFP a împrumutat luni 593,6 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,83%, printr-o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, prima din luna noiembrie, la care băncile au subscris oferte de 1,22 miliarde de lei.

Trezoreria a împrumutat mai mult decât nivelul programat - 500 milioane lei, iar randamentul mediu este mai mic decât cel stabilit cu câteva zile în urmă, la o licitaţie similară, când MFP s-a împrumutat de la bănci la un randament mediu de 3,93%, pentru acelaşi tip de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat împrumuturi de 3,645 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitaţie de certificate de trezorerie cu discont, pe 10 octombrie, în valoare de un miliard de lei.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe la trei, cinci, şapte, 10 şi 15 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

În octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4,08 miliarde lei de la băncile comerciale, prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, peste nivelul programat, de 3,945 miliarde lei.

Pe parcursul lunii octombrie, MFP s-a împrumutat la randamente medii cuprinse între 1,90%, în cazul a două emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţe la şapte şi, respectiv, 11 luni, şi 3,93%, în cazul unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la 124 de luni.

Tot în octombrie, România a împrumutat 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă de capital, prin obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani. În octombrie 2014, România a emis pentru prima dată obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la o rată a dobânzii sub 3%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb