MIHAELA BÎCIU, TRADEVILLE: "Avem nevoie de companii şi instrumente financiare noi la BVB"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 31 octombrie 2019

Mihaela Bîciu

Mihaela Bîciu

"Bursa noastră are potenţialul de a umple golul lăsat de restrângerea severă pentru retail a tranzacţiilor în marjă cu derivate OTC"

"Bursa trebuie să devină parte din strategia de finanţare a oricărei companii şi, în egală măsură, parte din alternativele de plasament accesibile şi uşor de înţeles pentru publicul larg"

"Vrem să ajungem în punctul în care toată corespondenţa cu investitorii, dar şi relaţia şi comunicarea cu BVB, Depozitarul Central şi ASF să se realizeze exclusiv fără hârtii"

Piaţa noastră de capital are nevoie de mai multe companii valoroase şi de instrumente financiare noi, spune Mihaela Bîciu, director-general al casei de brokeraj Tradeville, într--o scrisoare adresată Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care domnia sa candidează pentru un loc în board-ul BVB la alegerile din noiembrie.

"Avem nevoie de o expunere puternică şi persistentă în media generalistă, în particular în spaţiul online, dar şi la TV. Avem nevoie de conţinut educaţional care să transmită informaţii de bază unui public cât mai larg, nespecialist, prin canale de distribuţie pe care toată lumea le adoptă în aceşti ani. Educaţia financiară în şcoli rămâne un demers important, dar la fel de importantă este educarea adulţilor, inclusiv prin parteneriate făcute cu angajatorii din ţara noastră", precizează Mihaela Bîciu în scrisoarea în care îşi expune viziunea şi ceea ce îşi propune ca administrator al BVB.

Directorul de la Tradeville punctează că, fondurile de investiţii locale şi străine rămân componente esenţiale ale soluţiei pentru obţinerea unei lichidităţi mai mari la bursă - mai ales după ce, în septembrie 2019, ţara noastră a fost avansată la statutul de piaţă emergentă.

"Există, însă, o mulţime de alţi investitori potenţiali - oameni care lucrează în domenii non-financiare, în profesii liberale, în educaţie, medicină sau tehnologie - care doresc să-şi plaseze economiile şi altfel decât în sistemul bancar", spune Mihaela Bîciu, adăugând: "Un public educat va înţelege mai bine investiţiile, va fi mai rezistent la dezinformări - şi, trebuie să sperăm asta - va fi mai dificil de ignorat de către clasa politică".

Potrivit domniei sale, piaţa obligaţiunilor corporative intermediate şi tranzacţionate la BVB are o creştere sănătoasă şi tot mai importantă în 2019,

evoluţie ce merită încurajată, iar publicul trebuie educat în privinţa avantajelor, caracteristicilor, dar şi a riscurilor asociate investiţiilor în obligaţiuni.

"Odată cu înfiinţarea Contrapărţii Centrale, trebuie să aducem pieţei contracte futures şi opţiuni pe indici, acţiuni individuale şi mărfuri. Există o cerere însemnată pentru acest tip de instrumente financiare, mai ales în condiţiile restricţiilor curente care afectează oferirea şi promovarea derivatelor de tip OTC şi a ETF-urilor listate la bursa americană de acţiuni. BVB poate umple golul lăsat de restrângerea severă pentru retail a tranzacţiilor în marjă cu derivate OTC", spune Mihaela Bîciu.

Directorul de la Tradeville a adăugat: "Acest obiectiv, ca toate celelalte, va fi mai simplu de atins dacă reuşim să facem bursa un loc cât mai atractiv şi firesc - nu doar pentru publicul larg, ci şi pentru companii. Avem nevoie de companii valoroase şi de instrumente financiare noi la BVB. Bursa trebuie să devină parte din strategia de finanţare a oricărei companii şi, în egală măsură, parte din alternativele de plasament accesibile şi uşor de înţeles pentru publicul larg".

Potrivit domniei sale, oriunde în lume, bursa reprezintă avangarda inovaţiei tehnologice.

"Tranzacţiile se pot face deja în fracţiuni de secundă. Comunicaţiile şi arhivările se întâmplă via «cloud», putând fi accesate în mod sigur şi responsabil oricând şi oriunde. La BVB, un pas mic, dar firesc şi important, va fi să eliberăm piaţă noastră de capital - şi să ne eliberăm pe noi înşine - de hârtii. Ne-am simplifica viaţa şi am economisi timp şi bani pentru investitori, pentru toţi participanţii la piaţă, nemaivorbind despre salvarea pădurilor", punctează conducătorul casei de brokeraj.

Mihaela Bîciu a adăugat: "Tehnologia ne ajută deja să comunicăm suficient de bine şi de sigur şi fără să tipărim informaţia pe hârtie. Vrem să ajungem în punctul în care toată corespondenţă cu investitorii, dar şi relaţia şi comunicarea cu BVB, Depozitarul Central şi ASF să se întâmple exclusiv fără hârtii".

În acest sens, directorul de la Tradeville are şi o serie de propuneri tehnice pe care le-a adresat deja bursei noastre pe parcursul ultimului an şi pe care doreşte să le vadă realizate:

- Acordarea unui scoring suplimentar în programele de ajutor de stat (şi chiar în cele europene) pentru companiile care au făcut, în ultimele 24 de luni, plasamente de obligaţiuni sau oferte publice pentru instrumente financiare listate sau pentru companiile care au un "free-float" de cel puţin 50%;

- Existenţa unui ghişeu unic BVB/Depozitarul Central/ASF pentru depunerea dosarului de listare;

- Introducerea unor raportări unitare uşor de prelucrat şi comparat ale emitenţilor listaţi, într-un format prestabilit pus la dispoziţie de către BVB;

- Recompensarea iniţiativelor brokerilor de creare şi educare a pieţei noastre de capital.

În 20 noiembrie, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti, printre care se găsesc SIF-urile, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) administratori de fonduri private Pilon II sau case de brokeraj vor decide, prin vot cumulativ, componenţa board-ului BVB, pentru un interval de patru ani.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Romanii sunt jumuliti de toate companiile straine (in special din domeniul retailului) care si-au extins afacerile aici. Ar trebui ca romanii sa poata lua si ei parte la acest "festin" in care joaca rolul victimei iar pentru asta ar trebui prevazut in legilatia romana ca:

    1. toate companiile care desfasoara activitati in Romania si au o cifra de afaceri de cel putin ... (sa zicem 10...15 mil. lei) sa aiba obligatia de a lista la bursa cel putin 30% din actiuni in decurs de maximum 3 ani de la realizarea c.a. respective 

    2. toate companiile listate la bursa sa aiba obligatia de a distribui sub forma de dividende minimum 30% din profitul realizat 

    In acest fel bursa se va dezvolta si isi va diversifica domenile acoperite (care acum se rezuma in principal la energie si finante, fara servicii sau retail) , romanii vor avea posibilitatea sa ia parte la distribuirea profiturilor realizate pe spinarea lor si mai ales vor avea posibilitatea de a fi parte la diverse afaceri derulate in tara. 

    De-abia astept Carrefourul cu banane la 6,99 lei/kg si panea bagheta la 3 lei/buc.

    Suplimentar va trebui rezolvata cat mai repede problema SIF-urilor (unde SIF1 distruge incet dar sigur abolut totul gratie achizitiilor incrucisate instituite de ASF)) 

    1. Frumos titlu...si dna nu mai spun. Curios este ca dna vinde produse americane ....si se plange ca are nevoie de produse rom.... Draga dna dece nu creezi tu sau nch tau produse...doar esti o somitate in mifid ?

      Hai sa lasam rautatile. Tradeville are singurul ETF cu expunere pe piata romaneasca.

      Ce produse romanesti sa vanda daca nu exista sau nu sunt cautate?

      Lucrez de mult timp cu Tradeville si sunt foarte multumit de seriozitatea lor (in special de cei mai vechi pe acolo cum ar fi d-na A.D.). Seriozitatea este "pasare rara" in societatea noastra (in contrast cu SIF-urile + gasca Ciorcila + ASF-ul + jungla si mancatoria de la BVB).

      Daca la ASF ar fi aceeasi seriozitate si acelasi profesionalism ca la Tradeville, bursa noastra ar fi mult mai avansata si mai moderna. 

      Total de acord. Sa faca dna si contraparte centrala, si bursa de derivate, sa creeze si instrumente. Ce ne tot plangem prin ziare ei ne mai complicam atat cu bvb, asf etc. :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb