Mihai Toader Constantin, funcţionar public, a fost condamnat, la data de 27.09.2017, prin decizia penală a Curţii de Apel Alba Iulia, la pedeapsa de trei ani şi opt luni închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (74 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (383 acte materiale), potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform sursei, hotărârea este definitivă.
Potrivit sursei menţionate anterior, dosarul a fost iniţiat în urma unui denunţ înregistrat la Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, urmărirea penală fiind efectuată de către ofiţerii S.J.A. Alba, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
În comunicat se precizezaă: " În fapt, în perioada 2011 - 2013, inculpatul Toader Constantin Mihai, având calitatea de funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba - Agenţia Câmpeni, a identificat şi a folosit un număr de cinci societăţi comerciale, în vederea angajării fictive, temporare, a unui număr de 74 persoane cu vârsta de peste 45 de ani, în scopul obţinerii frauduloase a unor sume de bani cu titlu de subvenţie din bugetul de stat. În activitatea infracţională, inculpatul a contrafăcut semnătura angajaţilor pe contractele de muncă încheiate, pe statele de plată lunare fictive şi a consemnat date false în foile colective de prezenţă în scopul de a induce în eroare Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.O.F.M.) Alba şi a încasa sume de bani subvenţionate. Pentru a păstra aparenţa de legalitate şi a beneficia în continuare de acordarea subvenţiilor, Toader Constantin Mihai a achitat, în parte, obligaţiile privind asigurările sociale datorate de angajator".
Pentru a evita obligaţia de a menţine raporturile de muncă pentru o perioadă de doi ani şi a nu restitui sumele de bani primite cu titlu de subvenţie, inculpatul a determinat persoanele angajate să îşi înceteze raporturile de muncă prin demisie, la un an de la angajare, perioadă calculată ca vechime în muncă pentru aceştia, se informează în comunicat.
Conform autorităţilor, a procedat ulterior la reangajarea fictivă a persoanelor la alte societăţi, din cele pe care le administra în fapt, iar apoi a dispus încetarea acestor contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, operaţiune în urma căreia foştii angajaţi au îndeplinit condiţiile necesare acordării indemnizaţiei de şomaj.
Potrivit sursei citate, prin acest mecanism infracţional complex, inculpatul a cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat reprezentat prin A.J.O.F.M Alba în cuantum de 422.330 lei.