Mihai Daraban, CCIR: "Avem nevoie de Legea prevenţiei"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 2 februarie 2017

Legea prevenţiei este un act normativ de care avem nevoie şi care ar veni în mod real în sprijinul capitalului autohton, potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul dezbaterii "Relaţia dintre stat şi mediul de afaceri în 2017 - Legea prevenţiei":

"Nu vreau să intru în politica referitoare la faptul că societatea multinaţională nu este controlată, iar capitalul autohton este controlat mai asiduu. Aş înclina să spun că autorităţilor de control româneşti le este, câteodată, frică de profesionalismul comitetului de primire de la multinaţionale. Şi atunci preferă să îşi verse năduful pe capitalul autohton. Cred că acesta ar fi punctul esenţial în abordarea acestei probleme".

Menţionăm că scopul Legii prevenţiei este prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale. Autoritatea care constată contravenţia nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare, ci va încheia un proces verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare care va cuprinde aspectele ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de şapte zile lucrătoare, potrivit legii.

La evenimentul amintit, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a afirmat că Legea prevenţiei este binevenită, dar trebuie extinsă, astfel încât să ducă la diminuarea corupţiei în cazul controalelor statului la firme, concentrate în special la firmele mici.

Potrivit spuselor domniei sale, firmele mici din România sunt mult mai expuse faţă de multinaţionale la controalele instituţiilor statului, pentru că reprezentanţii acestora nu au pregătirea necesară să se descurce într-o legislaţie fiscală stufoasă.

"Nu este vorba de faptul că un segment este mai controlat şi altul mai puţin, ci de pregătirea necesară acestor întreprinzători care au pornit de la zero, se confruntă cu o legislaţie formată din peste 30.000 de acte normative emise în ultimii 27 de ani. Avem peste 30 de instituţii de control, dacă nu mai multe. Atunci când ai 90% din firme cu până la nouă salariaţi, cine este capabil să facă faţă la această presiune extraordinară care apasă pe micii întreprinzători?", a subliniat domnul Pârvan.

Legea privind prevenţia, aflată în faza de dezbatere, este aşteptată să fie aprobată de Guvern la data de 23 februarie, însă acest termen "este foarte scurt", conform domnului Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care este de părere că termenul ar trebui extins astfel încât toate instituţiile care aplică sancţiuni să poată fi consultate şi să rezulte o lege cât mai bine fundamentată.

"Din punctul de vedere al MFP, este o lege necesară, care poate preîntâmpina în viitor multe din derapajele care s-au produs chiar şi la nivelul Ministerului", a spus domnul Mişa, adăugând: "Sunt extrem de multe elemente pe care trebuie să le luăm în calcul".

În opinia sa, o parte din acţiunile de control ar trebui comasate, astfel încât agenţii economici să fie deranjaţi cât mai puţin, cât mai rar şi doar dacă este nevoie, pe baza unei analize bine fundamentate.

La rândul său, Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a declarat că Legea prevenţiei trebuie construită astfel încât să protejeze mediul de afaceri, în mod special pe cel cu capital românesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb