Mihai Daraban, CCIR: "Până nu rezolvăm problemele structurale ale economiei, fondul suveran este dincolo de linia orizontului"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie

Mihai Daraban, CCIR: "Până nu rezolvăm problemele structurale ale economiei, fondul suveran este dincolo de linia orizontului"

English Version

"Singura metodă de a atrage investitori este o fiscalitate redusă şi predictibilă"

Economia ţării noastre are probleme structurale masive, a căror rezvolvare trebuie să fie o prioritate, a afirmat Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Domnul Daraban a spus: "Sunt sceptic privind înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, nu pentru că nu îmi doresc să avem un astfel de fond ci pentru că, pe de o parte, există problema surselor alimentării lui. Ţări precum Arabia Saudită sau Norvegia au resurse naturale foarte importante, în special hidrocarburi şi îşi permit să aloce o parte din exportul acestora către acele fonduri suverane. Or, economia ţării noastre are probleme structurale care nu sunt finalizate. Noi urmărim dinamica economiei an de an şi vă pot spune de exemplu că, la preluarea mandatului aveam 140.000 de firme care figurau active şi în funcţiune la Registrul Comerţului dar nu depuneau bilanţul iar acum, după zece ani, sunt 383.000 de firme care figurează active dar nu depun nimic la fisc".

Preşedintele CCIR a adăugat: "Pe de altă parte, trebuie să ne uităm şi la structura economiei naţionale. Dacă ne uităm la exporturi, vedem că opt din ţările care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări au ieşire la mare, dar nu fac nici jumătate din volumul portului Rotterdam. Cu alte cuvinte, un brand românesc, polonez sau maghiar autohton cu valoare adăugată mare nu există. Conform Eurostat, suntem pe ultimul loc la cercetare şi invoare. Suntem economii de subcontractori, care depind foarte mult de dinamica din Vest, în special din Germania şi Franţa care, vrem nu vrem, reprezintă motorul economiei româneşti, pentru că ne dau în mare parte de lucru".

Conform domnului Daraban, ţara noastră va trebui să îşi adapteze economia spre consumatorul român.

"Trebuie să aducem capital străin, pentru că este bine să consumi din ţară fără să conteze naţionalitatea capitalului. Singura metodă de a atrage investitori este printr-o fiscalitate permisivă. Multă forţă de muncă şi calificată nu mai avem, din păcate am avut o lege a retrocedărilor deşănţată, pentru că s-a retrocedat toată litosfera şi nu suntem în poziţia Ungariei care a oferit companiei BMW un perimetru de teren să-şi facă fabrica; noi nu mai putem să facem asta. Şi atunci singura metodă de a atrage investitori este o fiscalitate redusă şi predictibilă", a spus Mihai Daraban.

Conform preşedintelui CCIR, o altă prioritate a României trebuie să fie reorganizarea administrativă a ţării.

"Fondul Suveran este o idee măreaţă, dar aplicabilă într-un orizont foarte îndepărtat de acum încolo", a punctat Mihai Daraban.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pare singurul care stie ce spune.

    1. exact

    peste vreo 200 de ani poate...

    Fondul asta ar trebui sa facă, sa ajute la restructurarea economiei prin susținerea capitalului românesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb