Economia ţării noastre are probleme structurale masive, a căror rezvolvare trebuie să fie o prioritate, a afirmat Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Domnul Daraban a spus: "Sunt sceptic privind înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, nu pentru că nu îmi doresc să avem un astfel de fond ci pentru că, pe de o parte, există problema surselor alimentării lui. Ţări precum Arabia Saudită sau Norvegia au resurse naturale foarte importante, în special hidrocarburi şi îşi permit să aloce o parte din exportul acestora către acele fonduri suverane. Or, economia ţării noastre are probleme structurale care nu sunt finalizate. Noi urmărim dinamica economiei an de an şi vă pot spune de exemplu că, la preluarea mandatului aveam 140.000 de firme care figurau active şi în funcţiune la Registrul Comerţului dar nu depuneau bilanţul iar acum, după zece ani, sunt 383.000 de firme care figurează active dar nu depun nimic la fisc".
Preşedintele CCIR a adăugat: "Pe de altă parte, trebuie să ne uităm şi la structura economiei naţionale. Dacă ne uităm la exporturi, vedem că opt din ţările care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări au ieşire la mare, dar nu fac nici jumătate din volumul portului Rotterdam. Cu alte cuvinte, un brand românesc, polonez sau maghiar autohton cu valoare adăugată mare nu există. Conform Eurostat, suntem pe ultimul loc la cercetare şi invoare. Suntem economii de subcontractori, care depind foarte mult de dinamica din Vest, în special din Germania şi Franţa care, vrem nu vrem, reprezintă motorul economiei româneşti, pentru că ne dau în mare parte de lucru".
Conform domnului Daraban, ţara noastră va trebui să îşi adapteze economia spre consumatorul român.
"Trebuie să aducem capital străin, pentru că este bine să consumi din ţară fără să conteze naţionalitatea capitalului. Singura metodă de a atrage investitori este printr-o fiscalitate permisivă. Multă forţă de muncă şi calificată nu mai avem, din păcate am avut o lege a retrocedărilor deşănţată, pentru că s-a retrocedat toată litosfera şi nu suntem în poziţia Ungariei care a oferit companiei BMW un perimetru de teren să-şi facă fabrica; noi nu mai putem să facem asta. Şi atunci singura metodă de a atrage investitori este o fiscalitate redusă şi predictibilă", a spus Mihai Daraban.
Conform preşedintelui CCIR, o altă prioritate a României trebuie să fie reorganizarea administrativă a ţării.
"Fondul Suveran este o idee măreaţă, dar aplicabilă într-un orizont foarte îndepărtat de acum încolo", a punctat Mihai Daraban.
1. ascultati-l
(mesaj trimis de cristi în data de 24.09.2024, 09:34)
pare singurul care stie ce spune.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 21:09)
exact
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:58)
peste vreo 200 de ani poate...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 18:08)
Fondul asta ar trebui sa facă, sa ajute la restructurarea economiei prin susținerea capitalului românesc.