Avem nevoie de un Fond Suveran în ţara noastră ?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie

Mihai Daraban - Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României; Dan Paul - Preşedintele Asociaţiei Brokerilor; Gheorghe Piperea - Europarlamentar, Profesor Universitar Doctor; Sebastian Bodu - Profesor Universitar, participanţi la masa rotundă cu tema "Are România nevoie de un Fond Suveran?"

Mihai Daraban - Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României; Dan Paul - Preşedintele Asociaţiei Brokerilor; Gheorghe Piperea - Europarlamentar, Profesor Universitar Doctor; Sebastian Bodu - Profesor Universitar, participanţi la masa rotundă cu tema "Are România nevoie de un Fond Suveran?"

English Version

Ţara noastră are nevoie de un Fond Suveran de Investiţii, cum au alte ţări precum Norvegia sau Polonia, conform opiniilor exprimate ieri, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Brokerilor din România, în parteneriat cu SCA Piperea şi Asociaţii.

În funcţie de structura adoptată, printre beneficiile posibile ale unui astfel de fond s-ar număra susţinerea capitalului românesc prin investiţii şi garanţii sau listarea companiilor din portofoliu, care ar dinamiza piaţa de capital şi ar aduce o mai mare transparenţă în societăţile de stat. De asemenea, fondul ar putea să fie un instrument de politică economică a ţării sau chiar un adevărat scut la nivel strategic.

Pe de altă parte, una dintre întrebările esenţiale este dacă gradul de dezvoltare şi structura economiei noastre permit crearea unui astfel de fond.

"Tema unui fond suveran de investiţii este din nou în actualitate, dar trebuie să înţelegem ce fel de model ar trebui să funcţioneze în România, pentru că nu există un model universal în lume", a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, adăugând: "Toată lumea vorbeşte de Fondul Suveran al Norvegiei, al Poloniei sau al Franţei. Eu am descoperit că Japonia are cel mai mare fond suveran, după capitalizare. Sunt mai multe întrebări care ar necesita un răspuns: de unde ar trebui să vină banii unui astfel de fond?; cu ce-l capitalizăm?; la ce-l folosim?; sub ce umbrelă să funcţioneze? Au fost încercări de înfiinţare a unui fond suveran în România, dar eşuate. Trebuie să discutăm despre acest subiect, care până la urmă se rezolvă printr-un mecanism politic".

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Avem Fondul Suveran de Pensii Speciale. Aici sunt banii Romaniei postdecembriste. Banii care trebuiau investiti in acest fond sunt distribuiti" echitabil" catre gardienii sistemului .

    da, ar fi misto sa avem asa ceva.

    dar mi-e frica cu toti golanii si hotii din politica .... o sa-l faca prastie si o sa il fure de o sa sara fulgii din el.  

    trebuie pus sub coordonarea statului, dar sa existe mecanisme de control din partea autoritatilor private ROMANE  

    finalmente, e o chestiune de calitate umana a celor implicati sa il coordoneze si e o chestiune de absenta a legaturilor cu factorul politic.  

    Ban.Cher.Vali 

    Numai cand te uiti ce personaje sustin aceasta abominatie,ultima gaselnita in materie de masinarie de furat dupa ce deficitul bugetar nu prea mai lasa loc la bagat mana suplimrntar,raspunzi rapid la intrebarea din titlu.

    1. Exact...o alta conducta de drenat banii publici.

    Avem nevoie si de norvegieni , nu de smecheri .

    Intrebarea corecta este: Aveti incredere in guvernanti sa gestioneze un asemenea fond?

    1. in Ursache? NU.

      in restul ? NU

      Cineva de la OMV ar trebui. :

    Intrunire Tovaraseasca:1982,poza color

    Toate domeniile si institutiile prin care se perinda Tovarasii sunt un esec.Urmeaza refrenul tovarasesc'de data asta va fi altfel'.de fiecare data se incheie lam fel=un esec si mai mare. 

    Deci daca i-am vazut pe cei trei de langa domnul Daraban vorbind despre FSi m-am lamurit :)))

    Parca trebuia infiintat de muuulti ani si alimentat cu banii din privatizari. Discutia a fost cand s-a privatizat BCR, ce facem cu banii aia ? Au zis ca facem fond. Pana la urma s-au cheltuit (ilegal) pe alte chestii. Verificati contabilitatea banilor de la BCR, au fost dati cu "imprumut" la buget, urman a fi restituiti candva.

    1. Tariceanu a sifonat 2 miliarde de euro de la privatizarea BCR. Unde-s banii? Nimeni nu stie.

    cine si ce discuta despre acest fond iluzoriu reprezinta o decuplare totala de la profilul si preocuparile investitorilor care domina peisajul pietei de capital de la noi

    Ca sa avem Fond Suveran de Investitii, prima data ar trebui sa avem suveranitate. Altfel, banii aia vor merge la plata tributului, asa cum merg toti banii, pe cai vazute sau nevazute...Din nefericire, nu se mai poate vorbi de asa ceva in aceasta generatie. Asa ca, daca, prin absurd ar mai ajunge in sferele puterii si romani normali, singura masura posibila si benefica, ar fi reducerea la maxim a impozitarii de orice fel, astfel ramanandu-le romanilor ceva mai multi bani ptr a mai supravietui o perioada. Orice fel de investitie centralizata va fi furata intr-un fel sau altul

    1. Somalia are impozite mici. Mergi!

    Fonduri Suverane înființezi când ai excedent pe toate liniile și resurse primare vaste pe care vrei să le folosești in interesul comunității.

    Noi putem înființa eventual un ETF de short !

    1. Dragnea a avrut sa nationalizeze pilon 2 de pensii. De unde Fond Suveran de Investitii???

    Marile fonduri orcum fac ce vor in colonii

    Veniturile din redevențe vor să fie deraiate deflaționist către fondul suveran. Austria ar face orice să blocheze dezvoltarea României.

    Radio Erevan raspunde-avem nevoie,dar nu in Romania si sa ne dea bani,nu sa ne ia pentru politrucii habarnisti care amusineaza pe langa buget

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb