Gheorghe Piperea, europarlamentar: "Fondul suveran ar trebui să se orienteze către susţinerea capitalului românesc"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2024

Gheorghe Piperea, europarlamentar: "Fondul suveran ar trebui să se orienteze către susţinerea capitalului românesc"

English Version

"Fondurile suverane de investiţii sunt, printre altele, adevărate scuturi la nivel strategic, economic şi naţional"

Fondul suveran de investiţii ar trebui să se orienteze către susţinerea capitalului românesc, a subliniat europarlamentarul, profesor universitar doctor Gheorghe Piperea.

Domnia sa a spus: "Există forţe economice ale planetei, cum ar fi Norvegia sau Arabia Saudită, care au fonduri suverane. De asemenea, China are fond suveran care îşi plasează marile lichidităţi de care dispune, de pildă, în obligaţiuni emise de Statele Unite şi chiar dacă SUA controlează din când în când valoarea acestor fonduri prin programele mult prea dese de relaxarea cantitativă, China controlează la rândul său, nu întotdeauna foarte evident, economia americană, prin acest fond de investiţii".

Europarlamentarul a adăugat: "Întrebarea fundamentală este ce anume va alimenta acest fond suveran şi, de asemenea, ce va face cu lichidităţile sau instrumentele financiare. Altă întrebare fundamentală este dacă executivul şi respectiv board-ul acestui fond suveran va fi o nouă sinecură politică sau o echipă de profesionişti cu viziune care să facă din fondul suveran un instrument de politică economică extrem de serios, o ancoră pentru situaţiile în care, într-un fel sau altul, politica sau societatea, derapează. Faptul că vom avea deficit bugetar în această toamnă cred că este clar pentru toată lumea. Nu mai vorbim de un deficit de 6,5% cât era prognozat în buget, ci deja vorbim de un deficit de 7,9% şi cred că ne vom duce către 10%. Fondul ar putea să fie un buffer care să poată să evite acest gen deficite bugetare, pe care să le echilibreze. În plus, fondul suveran ar putea să fie un instrument de captare a capitalurilor din piaţă".

Conform europarlamentarului, capitalului românesc pe care fondul suveran ar trebui să-l susţină este constituit din companiile mari dar, mai ales, din IMM-uri. "Dintr-o conferinţă organizată împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie am aflat că mai mult de 63% din impozitul pe profit care se colectează din economie vine de la IMM-uri. De asemnea, în IMM-uri lucrează peste 60% dintre salariaţii din toată ţara. Or, acest lucru înseamnă că există mişcare în această zonă, ce cred că trebuie promovată cât mai bine, iar cea mai bună modalitate este prin oferirea de capital. Există programe ale statului, cum ar fi IMM Invest, ce are un oarecare succes, dar cea mai mare parte a banilor care s-au rulat prin acest program au fost bani care au rostogolit datorii anterioare şi puţin pentru investiţii (...). Programul a reprezentat totuşi o idee bună pentru ieşirea din situaţia economică dezastruoasă din pandemie, dar nu este neapărat modelul pe care să-l urmeze fondul suveran de investiţii", a spus Gheorghe Piperea.

"Investiţii mari, care nu sunt adecvate pentru IMM-uri şi oferirea de garanţii pentru afaceri mici şi mijloci - elemente fundamentale ale unui fond suveran de investiţii"

Investiţiile de anvergură, de pildă în proiecte de infrastructură şi oferirea de garanţii pentru afaceri mici şi mijloci sunt elemente fundamentale ale unui fond suveran de investiţii, conform europarlamentarului.

"Fondul Suveran poate să aibă foarte multe lucruri de făcut. De exemplu, există proiecte de mare anvergură care nu se fac de pe o zi pe alta şi care nu pot fi făcute de IMM-uri", a spus Gheorghe Piperea, referindu-se la autostrăzi sau sisteme care să protejeze împotriva inundaţiilor.

În ceea ce priveşte IMM-urile, avocatul a punctat că există multe proiecte care pot fi făcute, dar nu există finanţare. "În februarie 2022 domnul Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spunea că doar 5% din întreprinderile româneşti sunt bancabile. Or, asta înseamnă că orice speranţă să obţii capital de la bănci este o iluzie. Dar, un astfel de levier cum este fondul suveran, oferă garanţiile necesare pentru a obţine capital".

Gheorghe Piperea a ridicat şi o problemă legată de funcţionarea unui fond suveran de investiţii în ţara noastră. "Este acesta un fond suveran de investiţii în sensul că administrează participaţii sau active, ori este şi un vehicul care să se implice în managementul strategic al companiilor din portofoliu? Tipul de implicare în managementul strategic ar naşte o problemă de compatibilitate cu Ordonanţa privitoare la guvernarea corporatistă în întreprinderile publice. Fie va fi incompatibilitate indirectă, fiindcă managementul strategic se va face conform principiilor Băncii Mondiale. Fie se va face o derogare, dar nu pentru că vrem să înlocuim acea ordonanţă ci pentru că, fiind vorba despre un fond de investiţii, care are propriile reguli de transparenţă şi independenţă, nu cred că se pune problema să nu se respecte acel set de reguli de la Banca Mondială", a spus europarlamentarul.

De asemenea, Gheorghe Piperea a subliniat că fondurile suverane de investiţii sunt, printre altele, adevărate scuturi la nivel strategic, economic şi naţional în faţă unor investiţii masive de tipul celor făcute de fonduri precum BlackRock sau Vanguard. "BlackRock, Vanguard şi State Street au împreună cam 60 de trilioane de dolari şi bineînţeles că nu poţi opri un astfel de tăvălug cu bani sau cu o contraofertă, ci prin elementul de strategie", a spus Gheorghe Piperea.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ganduri frumoase dar branza se vinde pe bani si de unde bani ?

    1. Banii ii dam noi iar el ii ia pentru administrare, care e problema? ce nu ai inteles? E modelul patentat in Romania.

      Face simion de la aur si cu PI PErea impreuna, un fond suveran imobiliar, pardon, de investitii...

      corect.

    Cate asa zise privatizari..... strategice au esuat, au ajuns la speculanti veniti cu 1000 dolari sau la fam Becali sau Ioan Nicolae! Cu cat sunt mai sofisticate promovarile initiale cu atat e mai groasa teapa pentru romani. Ia rememorati cum s a dat Petromul integral printr un contract fraudulos ( sprijinit de reprezentanti de la Banca mondiala, care ne au infundat si tradat permanent) catre 2 entitati de stat, din state autoritare.guvernul austriac de dreapta cu zero respect pt romania si un.... Fond suveran din Abu Dhabi, o monarhie totalitara. Eu cred ca riscul e ca, sub pojghita subtire de aspecte pozitive se ascund intentii la fel de pradatoare, fara fair play si respect pt bunul statului ca si in anii 2000. Privatizarea la biss, ca mare esec a fost asa ca se reia!

    Acesta ar trebui să fie scopul fondului, susținerea capitalului românesc.

    Lupi imbracati in blana de oaie, astia sunt.

    La hoit, multi ulii 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb