Înfiinţarea unui fond suveran în România ar demonstra că ţara noastră a ajuns la un un anumit nivel de maturitate strategică, a spus Claudia Cătălina Sava, Director Direcţia Generală, Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare, din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Cătălina Sava a afirmat: "Discuţiile despre un fond suveran în România sunt îmbucurătoare chiar dacă va dura mult până la înfiinţarea sa. În ceea ce priveşte modelul unui astfel de fond, nu există brevete. În primul rând, chiar dacă un fond suveran este un pool de active, ceea ce îl duce spre ideea de fond de investiţii, el nu este reglementat. La nivel european s-a dorit acest lucru, dar totul a rămas la nivel de principii. Adică există discuţii referitoare la ideea de transparenţă şi guvernanţă pentru fondurile suverane, dar nu există o legislaţie aşa cum a fost adoptată, de pildă, în ceea ce priveşte fondurile de investiţii. În aceste condiţii şi până la creionarea unei politci comunitare, fondul poate să îmbrace orice formă. Până la urmă, deşi este un pool de active, fondul suveran este totuşi o companie aflată în subordinea Guvernului, gestionată de acesta".
Directorul din cadrul ASF a completat: "Tangenţele pe care le văd în acest moment (n.r. cu activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară) sunt legate de momentul în care un astfel de fond ar dori să investească în companii listate în piaţa de capital. Menţionez că scopul fondurilor suverane şi modalitatea prin care acestea acumulează bani este prin investiţii directe şi mai puţin prin investiţii pe piaţa de capital. Leverage-ul este mult mai mare şi politica unui fond de investiţii este de a plasa bani în companii pe care să le crescă şi din care ulterior din să facă un exit".
Oficialul ASF a subliniat că, dacă fondul va investi în companii listate, atunci autoritatea va veghea pentru respectarea regulilor de transparenţă, specifice pieţei de capital.
"Piaţa este pregătită şi dornică ca la BVB să fie listate companii importante. Acest lucru înseamnă lichiditate, creşterea adâncimii pieţei, vizibilitate, iar statul (n.r. prin administrarea fondului) devine mai conştient de rolul său în gestionarea activelor pe care le deţine. În aceste condiţii, Fondul Suveran va putea fi văzut ca un partener important şi de încredere pentru companiile care ar vrea să intre într-o astfel de relaţie", a spus Cătălina Sava.
Pe de altă parte, oficialul ASF a punctat că există o anumită reţinere de natură istorică, care poate să aducă rezerve în ceea ce priveşte oportunitate intrării statului în companii. "Chiar şi aşa cred că, dacă s-ar înfiinţa un astfel de fond, ar demonstra faptul că România a ajuns la un anumit nivel de maturitate strategică", a spus Cătălina Sava.
Oficialul ASF mai subliniat că, la nivelul Comisiei Europene s-a pus problema problema înfiinţării unui Fond Suveran European încă din 2022.
"De asemenea, există fonduri suverane care însumează după unele voci zece triliarde de dolari, ceea ce este enorm, banii provenind din industrii mono-direcţionate, precum cele ale ţărilor din Golful Persic. Iar aceste fonduri au fost direcţionate peste tot în lume. În momentul de faţă există o reticenţă destul de mare, inclusiv la nivel european, în legătură cu modalitatea în care aceste fonduri şi implicit statele care le-au înfiinţat deţin industrii strategice în cadrul altor ţări", a afirmat Cătălina Sava.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 08:04)
Hai sa aratam putina maturitate strategica si sa ne reducem deficitul bugetar macar catre 2-3% si dupa aceea ne putem juca si cu fondul suveran la bursa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 08:30)
Da.
Specialistii nostri nu stiu ca ori ai fond suveran, ori ai datori.
Amandoua, nu.i
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 09:23)
Au fost 6 fonduri de investitii . Sif urile de care nu se mai stie nimic plus FP care si a epuizat resursele. Mai faceti inca unul și să îl dea lu Lakis sa il conduca.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 17:18)
:)) da , dar "de data asta e diferit!"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:00)
hai sa ducem la nivel strategic schemele a la vivre si elefant.....:) poate combinam stiinta asta inalta si cu experienta de pe piata asigurarilor...... hai ca putetzi
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:11)
Cu asemenea reusite profesionale in supraveghere,nici nu-mi imaginez persoane mai potrivite la a sfatui despre cum si ce sa faca fondul asta plastic.
Odata rezolvate toate problemele din sfera de supraveghere,e timp berechet de vorbit fara acoperire.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 11:02)
Face ASF un nou fond de investitii...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 11:03)
Intr-un stat clientelist un astfel de fond de investitii devine o alta gaura neagra.
Modelul din tari precum Polonia, Ungaria ,Cehia unde statul primtr-un sistem de privatizare prin piata de capital si-a pastrat practic controlul asupra unor ramuri strategice cu valoare adaugata ridicata profitul fiind in continuare investit in tarile respective. La noi profiturile semnificative de la firme cu capital de stat au fost
incasate de MF pt a alimenta bugetul si asa exorbitant.
Recent Enel si-a vandut filiala din Romania (cumparata de catre stat pe "2 bani " catre ppc Grecia din Grecia. In mod normal ar fi fost normal ca companiile de energie din Romania sa o cumpere fiind o companie care realizeaza profit semnificativ
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 12:12)
Cu ce sa o cumpere? Cu aer?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 22:45)
Hidroelectrica sta pe un munte de bani.
6. Daaaaaa...
(mesaj trimis de Paul B în data de 24.09.2024, 12:13)
Conditia este ca de supravegherea Fondului Suveran se ocupe ASF. Pentru ca ASF are o experienta in domeniu care nu trebuie pierduta . Sunt cunoscute realizarile ASF in supravegherea piatei de asigurari . Mult mai putin cunoscute sunt - deocamdata - realizarile ASF in supravegherea pietei de capital - concret , a SIF urilor. Si este mare pacat, deoarece sunt mult mai impresionante ( ca cifre ) decat cele din piata asigurarilor...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 16:36)
Pe asta daca o pui sa vada cum se manipuleaza azi TEL se uita ca gaina-n lemne si intreaba daca-i vorba de telul de batut clatite
7. Statul Roman = fond suveran pe vremea lui Ceau
(mesaj trimis de Florin în data de 24.09.2024, 19:41)
Statul Roman era proprietar pe toate fabricile din tara = Fond suveran pe cremea lui Ceausescu. A venit Revolutia si l-au imbucatatit baietii destepti. N-au ce fura ? Sa mai puna niste taxe la prosti sa scoata banii in Tenerife ? Mersi nu. Ba mai mult cred ca ar trebui Taxare in trepte in functie de venit si adaos comercial. Mai mare adaosul comercial sa fie mai mare impozitu...mai ales la firme de energie samd. La fel pt firmele cu peste 1.000.000 € venituri si/ monopol ( duopol) si adaos peste 10 % taxarea sa creasca pt fiecare 1% peste cei 10% adaos permis cu 5 % din veniturile ce depasesc si in acelasi timp cu 5% la impozitul pe dividende. Astfel ca preturile vor fi sub autocontrol. Si inca una Bramdurile ca Carrefour, Lidl sa lase producatorii sa isi vanda produsele sub propriile branduri nu sub numele lor, daca fabrica in care sunt produse nu e detinuta de ei, deasemenea o taxa aplicata acestei practici de 10% din valoarea de vanzare a bunurilor daca in acelasi magazin respectivul producator are si produse sub brandul propriu si de 20% daca nu are produse si sub brandul propriu aplicata per produs.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 21:25)
Special...iștii: aceia care au dus tara in iad, aceia care iau spaga in spitale, institutii de stat, aceia care au recomandat vaccinarea in masa, aceia care au omorat voit oameni in spitale in era guvid, aceia care i au pus in saci si i au ingropat ca animalele, aceia care promoveaza incalzirea globala, aceia care zic sa "investim" la bursa, aceia care introduc "educatia sexuala" in scoli, aceia care au scos icoanele din scoli si "Tatal Nostru", aceia care au distrus industria pas cu pas si au aruncat o la fier vechi, aceia care au extins turismul, irigatiile si care au vandut fabrici (a se citi si locuri de munca) ptr blocuri, case, supermarket uri straine, aceia care dicteaza (din afara) politica fiscala si cea a BNR, aceia care ne au vandut tara si neamul, aceia care...sa mai adaug "specialisti" ?
Bah, si cand va da Hristos cu toti de perete, abia astept sa vad special...iștii zilei de azi cum se vor tolani pe banii lor ilegali in fata Celui ce i va judeca fir a păr !!!