Sebastian Bodu, profesor universitar: "Toate statele care se respectă au un fond suveran; ar fi păcat ca noi să nu avem unul"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie

Sebastian Bodu, profesor universitar: "Toate statele care se respectă au un fond suveran; ar fi păcat ca noi să nu avem unul"

English Version

"Piaţa suferă de lipsa unui element care să compenseze finanţarea din partea instituţiilor de credit"

Toate statele care se respectă au un fond suveran de investiţii şi ar fi păcat ca noi să nu avem unul, a spus profesorul universtar Sebastian Bodu, care a lucrat la un proiect în 2020, în Guvernul Orban, pentru înfiinţarea unui fond suveran în ţara noastră.

Sebastian Bodu a afirmat: "S-a plecat de la ordonanţă dată de Guvernul Dragnea, de care noi ne-am depărtat oarecum deoarece un punct focal al acelei ordonanţe era ca un fond de dezvoltare şi investiţii să gestioneze, sub cupola sa, toate participaţiile statului în economie. Pe noi nu ne-a interesat acel aspect, aşadar am făcut o Hotărâre de Guvern care prevedea ca fondul respectiv să facă doar activitatea de investiţii, respectiv de private equity. La acel moment am considerat că România avea nevoie de o finanţare de tip private equity care să se adreseze IMM-urilor.Piaţa suferă de lipsa unui element care să compenseze finanţarea din partea instituţiilor de credit, atunci când nu este disponibilă, iar acest pilon este private equity, cvasi-inexistent în România. Fondul Suveran ar fi umplut un gol resimţit în piaţa financiară din România, fiind gândit să aibă participaţii nedeterminate cu privire la procent, iar finaţarea ar fi venit din proiectul Jeremy care tocmai se terminase. Era vorba de vreo 100 milioane de euro".

Profesorul universitar a adăugat: "Fondul, ca investitor în diverse societăţi cu capital privat, s-ar fi aliniat cu fondurile de pensii care dispun de sume foarte mari şi care pot să facă investiţii şi în alte instrumente financiare decât titluri de stat sau depozite bancare. Pot să rişte ceva mai mult, iar fondurile de pensii ar fi fost dispuse să investească alături de Fondul Suveran în aceste societăţi comerciale pe care fondul le identifica, le evalua şi stabilea dacă sunt societăţi în care merită să investeşti. Fondurile de pensii au fost foarte receptive la idee".

Conform domnului Bodu, un alt pilon al procesului investiţional era că, odată ce companiile ar fi dispus de private equity şi investiţii din partea fondurilor de pensii, acestea ar fi atras, la rândul lor, finanţare bancară.

"Din păcate, proiectul s-a blocat pentru că cineva care iniţial nu a fost implicat l-a văzut drept interesant la un moment dat, l-a preluat, s-a făcut o Hotârâre de Guvern şi acolo a sucombat, ceea ce era previzibil din punctul meu de vedere", a spus Sebastian Bodu. "Toate statele care se respectă au un fond suveran, ar fi păcat ca România să nu aibă unul. Noi voiam ca acest fond de investiţii să aibă pe lângă el un advisory board, care să decidă asupra investiţiilor de dimensiuni medii şi mari, care să fie total independent. Acolo intrau persoane ce erau în afara oricăror suspiciuni că puteau să vină după o sinecură".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu au in fruntea ficului pe unul care nu stie sa extraga TVAul din pretul unui produs.

    x tva!

    prelegere marca Bodu!

    Fondurile de pensii sa investeasca in firmele private alese de fondul de investitii?

    Sunt toti high la conferinta asta? 

    si Bodu -i profesor ?

    Profitul e sfant,

    si banii nu au miros 

    Toate statele care se respecta nu au deficitul nostru bugetar. De ce ar fi in stare statul roman sa administreze un "fond suveran" daca nu a fost in stare sa administreze pensiile si bugetul? Nu mai spunem de toate societatile cu actionar majoritar stat, care dau milioane de euro pe studii de prefezabilitate. Mi-as dorii sa glumesc. Statul chiar face studii de prefezabilitate inainte sa faca studii de fezabilitate. Exemple de proiecte pentru care se fac astfel de studii: Infrastructura de transport hidrogen, cand absolut toata lumea (care are habar) prezice ca hidrogenul nu va fi folosit pentru stocare/transport; reactoare nucleare mici, la care toate statele au renuntat pentru ca reducerile de cost sunt insuficiente pentru a concura cu solar/eolian + baterii.

    Intr-o tara cu traditii clientelare ma intreb ine va administra acel fond, si incotro vor fi canalizate fondurile suverane ale da ilor liberi? Cred ca toti cunosc raspunsul.

    o tara care se respecta. nu e cazul.

    Bodu, profesor universitar ?

    ???? 

    Urticaria asta e...universitar ?

    Pfff... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb