Economia ţării noastre are nevoie de un fond suveran de investiţii, a spus Mircea Ursache, CEO World Trade Center Bucharest şi fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, care a propus realizarea unui astfel de fond încă din anul 2009 către Guvernul României.
"În 2004, în ultima parte a mandatului meu la AVAS (n.r. actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului) cum se numea pe atunci, am anunţat încheierea privatizării de masă. Practic, din tot portofoliul statului, am apreciat că 90% a fost transferat din domeniul public în domeniul privat (...). În 2009, când am revenit la AVAS, am constatat că portofoliul rezidual al statului este acelaşi şi nu este deloc mic", a spus Mircea Ursache, care a fost şi vicepreşedinte al ASF.
Conform domniei sale, în momentul de faţă sunt 58 de companii la Ministerul Economiei, aflate sub umbrela Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, în vreme ce în portofoliul Agenţiei Domeniilor Statului sunt peste 60 de societăţi comerciale. În ceea ce priveşte terenurile care au destinaţie agricolă, ultimele cifre arată circa 300.000 de hectare aflate în administratea Ministerului Agriculturii.
Actualul CEO World Trade Center Bucharest a subliniat că, prin includerea într-un fond suveran de investiţii, administrarea acestor companii este scoasă de sub tutela politicului şi dusă în zona economiei libere.
"Ideea fondului suveran a constat într-un vehicul care să poată să rezolve multe dintre aceste probleme. În primul rând, ieşind de sub tutela politicului, companiile trec pe un principiu de transparenţă, o guvernare corporativă şi vor fi obligate să facă raportări. Practic, nu mai sunt la cheremul unor miniştri sau secretari de stat, care se schimbă odată la patru ani şi care de fiecare dată spun că ce a fost înainte nu e bine", a spus Mircea Ursache. Domnia sa a adăugat: "Fondul suveran nu înghiţea totul. Noi ne gândim doar la companiile mari, dar este un proces etapizat. După cum au spus şi cei de la Eurostat, România nu va putea să includă totul deodată în fond. Punem pachete de acţiuni şi vedem cum merge, pentru că impactul va fi uriaş".
Potrivit fostului vicepreşedine al ASF, o altă caracteristică a fondului era că, într-o perioadă de 12 luni trebuia ca toate companiile să se listeze. "Sunt foarte multe pachete reziduale, minoritare care, prin existenţa lor în continuare la stat, nu fac decât să dea de lucru funcţionarilor din ministere", a afirmat Mircea Ursache.
Directorul World Trade Center Bucharest a mai spus: "Nu trebuie să ne sperie ideea unui fond suveran. Problema fundamentală este legată de finanţarea fondului şi unde se vor duce banii, cum se vor cheltui. În niciun caz, fondul suveran nu va fi abilitat să pună drept garanţii din acţiunile, patrimoniul şi activele pe care le are. Sursele vor fi altele".
În opinia domnului Ursache, fondul ar trebui să fie un vehicul care poate vinde şi cumpăra participaţii în companii. "Vă amintiţi problemele din Franţa ale Renault, când s-a intervenit imediat şi s-a cumpărat un pachet de acţiuni. Asta nu o face decât un fond suveran", a punctat Mircea Ursache, concluzionând: "Ce vreau să spun este că, în momentul de faţă se simte nevoia unui fond suveran de investiţii; ar fi o pălărie utilă pentru economie".
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 24.09.2024, 08:11)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 09:38)
Zau,nu avem banii Norvegiei,datorii cat China ,nu aveti bani pentru necajitii din JUD. GALATI si na.. noi punem CICA SUVERAN bani albi pentru zile negre!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:24)
Vezi tu, "cocosu rosu" si "labe" in acelasi context, parca nu da binel!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 11:25)
Când ai deficit spre 10% și ceri vreo 7 ani pentru corectarea lui, despre ce fond de investiții vorbim?
3. Bingo
(mesaj trimis de Den în data de 24.09.2024, 11:36)
Eu stii cu exactitate de 99% unde vor ajunge banii fondului suveran !!!
4. Achizitii incrucisate
(mesaj trimis de Theraflu în data de 24.09.2024, 12:42)
Va mai amintiti cand acest Ursache a dat drumul la achizitiile incrucisate intre SIF-uri si a acoperit toata magaria si ilegalitatea actionarilor decidenti de la SIF-uri ? Cum de a revenit la WTCB pentru ca il bagase in faliment cand statul si FP-ul era actionar acolo ? Nu este acelasi Ursache care a condus ASF-ul ?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 13:25)
Ce buna ar fi sinecura in conducerea unui astfel de fond
4.2. te referi (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de mvuewuewueowovuevuevue osas în data de 24.09.2024, 13:43)
la sif oltenia si muntenia? Sau in general ? Ca din ce stiu asa si sif3 avea putin din sif2 si viceversa, dar nu cred ca acolo era balamucu mare, ci dincolo la 1,4,5. In plus, mai exista sif hoteluri? dar sif imobiliare?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 13:38)
Daca economia ar fi libera,
Europa nu ar fi renuntat la materiile prime si energia rusa IEFTINA,
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 14:54)
Nu e liberă. Statul Nord Coreean nu-ți permite să ai două boabe de orez, iar UE a renunțat să mai finanțeze un stat criminal.
6. Fonduri suverane peste tot in lume sunt controlate
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 13:55)
Totala independenta nu poate fi la un fond suveran ,nici in alte parti nu exista independenta totala . Evident ca totul depinde de documentele si statutele la infiintare ,dar precis va fi influenta politica puternica . Sa ne uitam ce se intimpla in alte domenii in care nici macar nu exista o miza economica imediata dar din care politicienii cauta sa faca instrumente de control si influenta politica : magistratura ,sistemul sanitar ,ministerul de interne ,ministerul de externe (care in ultima vreme e un simplu papagal care recita ce i se da de agenturi straine ). Avand in vedere esecul urias al privatizarilor din 90 2000 ,in care d Ursachi a fost parte, a vazut ca sunt devalizari ale activelor statului si a marturisit ca nu a putut sa le impiedice ...acum sustine aceasta idee care poate (din nou !) sa dea gratis speculatorilor ceea ce a mai ramas din economia romaneasca ,si sa transforme romanii in sclavi sau mercenari in alte parti ,ca sa poata trai .