Mihai Daraban, CCIR: "România are nevoie de un buget confortabil"

F.D.
Miscellanea / 30 iulie

Sursa foto: https://ccir.ro/

Sursa foto: https://ccir.ro/

"România are nevoie de un buget confortabil" spune Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, relatează DCNews.ro.

Conferinţa UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiţii ale anului 2024 a ridicat probleme stringente pe măsură ce fiecare vorbitor a venit cu temele de discuţie pe masă. Unele dintre ele ar fi risipa bugetară şi blocajele din aparatul administrativ al statului.

Despre asta a vorbit pe larg preşedintele CCIR, Mihai Daraban:

"În primul rând, noi avem nevoie de o fiscalitate redusă în România. Avem nevoie de acea atractivitate pentru capitalul străin, pentru investiţii străine în România care să producă acele bunuri de larg consum pe care le vedem, de altfel, în cifrele de la import. Am importat anul trecut de 122 de miliarde de euro. Bun. Haideţi să vedem ce facem! Că până ne trezim noi ca mediu de business să venim în întâmpinarea consumatorului va trebui să aducem acele investiţii în România care să compenseze lipsa acestor produse. Pentru că am avut un deficit de 28,7 miliarde de euro, din care doar 2 miliarde sunt în dreptul industriei alimentare. Restul de deficit vine din alte năzbâtii pe care noi le achiziţionăm - vedeţi Black Friday.

Avem nevoie de 42 de Consilii Judeţene?

Ca România să fie atractivă fiscal - şi se discută, la ora actuală, de relocări, de sfere de producţie din China înapoi în Europa ş.a.m.d. - este nevoie ca ţara să aibă un buget confortabil. Părerea noastră este că acest buget confortabil nu poate fi făcut decât printr-o reorganizare administrativă a ţării. Nu mai putem sta cu judeţele din 68, nu văd de ce în loc de 42 de judeţe n-ar fi 10-15.... mai puţine, pentru că eu personal, de exemplu, sau alţii ca persoane fizice n-am avut niciodată nevoie de un act administrativ de la vreun Consiliu Judeţean. Eu am intrat într-un CJ doar ca să beau cafeaua. Sincer!

"Unul plantează palmieri, altu-i scoate..."

Nu văd de ce să existe 42 de Consilii Judeţene - ca să nu vă spun că nu înţeleg de ce există ele ca şi entităţi când avem şi Prefecturi, pe de altă parte, dar asta-i altă discuţie. Să nu mai fie comune sub 5.000 de locuitori, oraşe sub 10.000 de locuitori şi chiar şi acest oraş în care ne desfăşurăm activitatea (n.r. Bucureşti)... Ultimul recensământ arată că din 2021 populaţia Bucureştiului este 1.716.000 de locuitori. Bun, el pare mai sufocat aşa pentru că-s foarte mulţi limitrofi, plus din provincie, care vin pe timp de zi în Bucureşti. Deci nu văd de ce să existe 7 Primării în Bucureşti! Cu 7 Consilii Judeţene, cu 7 bugete... unul plantează palmieri, altu-i scoate... chiar nu înţeleg de ce atâta risipă bugetară.

Şi ca să mă întorc la comunele acelea mici, n-aţi făcut niciodată o anchetă jurnalistică să vedeţi câte săli de sport care costă 20 de milioane de lei - adică 4 milioane de euro - sunt răspândite pe toată suprafaţa ţării şi nu funcţionează niciuna sau hai să zic că funcţionează 10%, aducţiuni de gaz şi canalizare la care nu s-a cuplat nimeni, şcoli făcute în zone unde nu-s copii ş.a.m.d. Bani, bani, bani... risipiţi!

De aceea noi luptăm pentru acel confort bugetar ca să devenim atractivi. Bineînţeles, dacă mă puneţi pe mine, aş scădea toate taxele! Pe business. Şi pe forţa de muncă. Dar, repet, ca să poţi avea asta trebuie făcută această tăiere masivă din ceea ce înseamnă aparat administrativ al statului" a explicat liderul CCIR.

Branşările la gaz şi canalizare în mediul rural, un război pierdut?

"V-aţi lovit de uşi închise în demersurile dvs?" - a fost întrebat Mihai Daraban.

"Nu chiar. Inclusiv domnul prim-ministru s-a exprimat în acest sens chiar acum câteva luni. Într-adevăr, la dânşii, miza aceasta electorală câteodată îţi mai blochează iniţiativele să spun aşa, dar până la urmă trebuie să înţeleagă şi acei primari care până la urmă vor alege calea pribegiei că nu se mai poate funcţiona aşa." Că acest buget nu este un sac fără fund, că nu poţi să construieşti anapoda, că totul se face numai pe baza unui studiu de fezabilitate - dar nu studiu cum fac ei - dom'le, pe strada asta sunt 100 de familii, e clar că toţi vor să aibă gaz şi canalizare.

Vă spun eu că nu vor. Am prieteni care sunt şi constructori şi care nu pot amorsa linia de canalizare şi pompele şi staţia de epurare din lipsă de utilizatori. Acelaşi lucru e şi la gaz. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru o familie modestă la ţară, care are gazul în faţa porţii, să-l aduci în casă să creezi acel confort! În primul rând trebuie să-i convingi să aducă baia în casă. După ce ai adus baia în casă... centrală cu instalaţie cu manoperă costă cam 5.000 de euro. Şi la final le laşi şi moştenire un contor care se învârte permanent. Părerea mea e că e un război pierdut aici. Ştiu că e civilizat, ştiu că e normal să fie aşa dar din păcate nu cred că vor fi mulţi doritori.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu-i nevoie de o fiscalitate mai redusa, nu de asta vin investitorii straini aici, ca exporta profitul din reflex. Este nevoie de colectare corespunzatoare, chiar daca trebuie sa trimitem niste ambasadori acasa pentru trafic de influenta si apoi sa nu risipim ce colectam.

    Un buget confortabil pe spinarea cui, sa intelegem si noi...?

    Astia isi inchipuie ca banii cresc in copac...! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb