Mediul de afaceri prezintă, pentru anul în curs, un "optimism moderat" legat de dezvoltarea economică, iar cei mai importanţi factori care limitează progresul sunt, conform unui studiu comandat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), nivelul ridicat al fiscalităţii, cadrul legislativ instabil, incoerenţa dintre instituţii, inclusiv pentru că acestea nu au bazele de date corelate, corupţia din administraţia publică, situaţia infrastructurii rutiere şi nivelul de calificare a forţei de muncă.
Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a declarat: "Acest studiu este un barometru al mersului economiei, în baza căruia ne vom adresa decidentului politic, guvernul, şi vom solicita politici adecvate intereselor economiei reale (...) Este nevoie de corecţii, de îmbunătăţiri, de o mai bună corelare şi planificare. Noi credem că, dacă statul ar reuşi să implementeze aceste corecţii, creşterea economică va fi una şi mai puternică decât cea estimată. De asemenea, după cum veţi vedea, statul trebuie să iasă puternic în afară pentru promovarea produselor româneşti".
Potrivit studiului, peste 80% dintre companii reclamă modificările frecvente ale legislaţiei şi nivelul ridicat al fiscalităţii, urmate de starea infrastructurii rutiere (68%), drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activităţii lor. Majoritatea respondenţilor (58%) consideră că statul menţine numeroase reglementări inutile şi costisitoare, iar 63% dintre reprezentanţii companiilor cred că un factor puternic negativ asupra activităţii lor este reprezentat de corupţia din administraţie. Jumătate dintre antreprenori consideră interacţiunea cu instituţiile statului ca fiind un mare consumator de timp, iar şi mai mulţi (87%) doresc un singur organ de control, pe modelul german.
• Problematica forţei de muncă va duce în scurt timp la o criză
În privinţa calităţii forţei de muncă româneşti, 55% dintre firme consideră că sunt afectate de nivelul redus de calificare a lucrătorilor/candidaţilor la joburi, iar 24% nu se simt afectate.
Preşedintele CCIR a adăugat: "Atragem atenţia statului că lipsa forţei de muncă bine calificată devine critică pentru economia românească. Este responsabilitatea zonei de educaţie să corecteze această situaţie. Personalul calificat este marea problemă a economiei. În sfera productivă, vorbim de o medie de vârstă de peste 50 de ani. Vă dau un exemplu din trecut: în 2007, şantierele navale din ţara noastră cereau 1000 de sudori, în vreme ce pe raza Dobrogei erau zece absolvenţi pe an".
Studiul a fost realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (TNS CSOP) şi s-a desfăşurat pe un eşantion naţional reprezentativ de 500 de societăţi comerciale având o marjă de eroare de ± 4,4% la un nivel de încredere de 95% . Perioada de culegere a datelor a fost 12-26 martie anul curent.