MIHAI DARABAN, PREŞEDINTELE CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI (CCIR): "Educaţia nu reuşeşte să pregătească specialiştii de care are nevoie economia reală"

I.Ş.
Ziarul BURSA #Companii / 21 aprilie 2015

"Educaţia nu reuşeşte să pregătească specialiştii de care are nevoie economia reală"

Mediul de afaceri prezintă, pentru anul în curs, un "optimism moderat" legat de dezvoltarea economică, iar cei mai importanţi factori care limitează progresul sunt, conform unui studiu comandat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), nivelul ridicat al fiscalităţii, cadrul legislativ instabil, incoerenţa dintre instituţii, inclusiv pentru că acestea nu au bazele de date corelate, corupţia din administraţia publică, situaţia infrastructurii rutiere şi nivelul de calificare a forţei de muncă.

Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a declarat: "Acest studiu este un barometru al mersului economiei, în baza căruia ne vom adresa decidentului politic, guvernul, şi vom solicita politici adecvate intereselor economiei reale (...) Este nevoie de corecţii, de îmbunătăţiri, de o mai bună corelare şi planificare. Noi credem că, dacă statul ar reuşi să implementeze aceste corecţii, creşterea economică va fi una şi mai puternică decât cea estimată. De asemenea, după cum veţi vedea, statul trebuie să iasă puternic în afară pentru promovarea produselor româneşti".

Potrivit studiului, peste 80% dintre companii reclamă modificările frecvente ale legislaţiei şi nivelul ridicat al fiscalităţii, urmate de starea infrastructurii rutiere (68%), drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activităţii lor. Majoritatea respondenţilor (58%) consideră că statul menţine numeroase reglementări inutile şi costisitoare, iar 63% dintre reprezentanţii companiilor cred că un factor puternic negativ asupra activităţii lor este reprezentat de corupţia din administraţie. Jumătate dintre antreprenori consideră interacţiunea cu instituţiile statului ca fiind un mare consumator de timp, iar şi mai mulţi (87%) doresc un singur organ de control, pe modelul german.

Problematica forţei de muncă va duce în scurt timp la o criză

În privinţa calităţii forţei de muncă româneşti, 55% dintre firme consideră că sunt afectate de nivelul redus de calificare a lucrătorilor/candidaţilor la joburi, iar 24% nu se simt afectate.

Preşedintele CCIR a adăugat: "Atragem atenţia statului că lipsa forţei de muncă bine calificată devine critică pentru economia românească. Este responsabilitatea zonei de educaţie să corecteze această situaţie. Personalul calificat este marea problemă a economiei. În sfera productivă, vorbim de o medie de vârstă de peste 50 de ani. Vă dau un exemplu din trecut: în 2007, şantierele navale din ţara noastră cereau 1000 de sudori, în vreme ce pe raza Dobrogei erau zece absolvenţi pe an".

Studiul a fost realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (TNS CSOP) şi s-a desfăşurat pe un eşantion naţional reprezentativ de 500 de societăţi comerciale având o marjă de eroare de ± 4,4% la un nivel de încredere de 95% . Perioada de culegere a datelor a fost 12-26 martie anul curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb