România este unul din puţinele state aliate care respectă principiul de împărţire echitabilă a responsabilităţilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi îndeplinesc toate cele trei condiţii legate de cash, capabilităţi şi contribuţii, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Apărării, Mihai Fifor, după întâlnirea cu secretarul american al Apărării, James Mattis.
Oficialul român a discutat cu Mattis despre cooperarea în cadrul NATO, având, potrivit lui Fifor, "un schimb de opinii asupra rolului important pe care România este pregătită să îl asume pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice şi în regiunea complicată a Mării Negre", potrivit Agerpres.
"Cu acest prilej, am reiterat că ţara noastră este un aliat stabil şi credibil, care îşi îndeplineşte toate angajamentele şi responsabilităţile ce decurg din calitatea de stat membru al NATO. În acest context, omologul american a subliniat rolul important al României în regiunea Mării Negre. Am precizat că România este unul din puţinele state aliate care respectă principiul de împărţire echitabilă a responsabilităţilor în cadrul Alianţei şi îndeplinesc toate cele trei condiţii legate de cash, capabilităţi şi contribuţii", a scris Fifor.
Acesta a subliniat că, în contextul în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, începând cu ianuarie 2019, "ţara noastră şi Guvernul Dăncilă acordă o importanţă deosebită legăturii transatlantice".
Întâlnirea de la Pentagon dintre Mihai Fifor şi James Mattis "a avut ca obiectiv continuarea dialogului excelent cu omologul american, demarat în urmă cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, şi intensificat la Bruxelles, în contextul diverselor reuniuni ale miniştrilor apărării din statele membre NATO".
Potrivit postării de pe Facebook, agenda de discuţii a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul Apărării dintre România şi SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summitului NATO din iulie, participarea în lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală şi prezenţa SUA pe teritoriul României, precum şi aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare şi programele majore de înzestrare derulate cu partenerul american.