MIHAI IONESCU (ANEIR): "Este nevoie stringentă de capitalizare masivă a FNGCIMM"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 noiembrie 2014

"Băncile comerciale ar trebui să aibă ca ţintă finanţarea antreprenorilor români care produc pentru export".

"Băncile comerciale ar trebui să aibă ca ţintă finanţarea antreprenorilor români care produc pentru export".

"Ţinta sistemului bancar ar trebui să fie pe cele 20.000 de firme de export cu capital românesc"

Băncile comerciale ar trebui să aibă ca ţintă finanţarea antreprenorilor români care produc pentru export, adică aproximativ 20.000 de firme, care realizează doar 16,75% din exporturile româneşti, pentru că restul de 83,25% din exporturi sunt realizate de firme cu capital străin, care nu se împrumută din România, a declarat joi secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), în cadrul Forumului Bancar Român.

Mihai Ionescu a spus: "Dacă ne uităm în structura exporturilor, 83,25% din exporturile româneşti sunt realizate de firme cu capital străin. Am făcut un sondaj în rândul primilor 100 de exportatori români, cei mai mari care realizează jumătate din exportul ţării, şi niciunul nu a luat un leu sau un euro din sistemul bancar din România. Dacă ar exista doar multinaţionalele în România, atunci băncile din ţara noastră ar trebui să îşi închidă porţile. Pentru că niciodată o multinaţională nu o să accepte să ia un credit la dobândă din România, mult mai mare decât în ţara în care îşi are sediul. Ca atare, interesul bancherilor, ca şi al nostru, al exportatorilor, este să ajutăm acest sector, încă autohton, de oameni care au apărut după 1989. Aici este ţinta sistemului bancar. Cei 16,7% care înseamnă aproape 20.000 de firme care trebuie sprijinite".

El a precizat că exportatorii sunt nemulţumiţi de anumite bănci, care, supărate fiind pe insuccesele pe care le-au avut din cauza "nesăbuinţei lor de a da credite cu buletinul", pun condiţii imposibil de respectat clienţilor de bună calitate.

"Banca nu se uită în planul de afaceri al firmei, nu se uită dacă are comenzi. Te cutremuri când vezi că o firmă este inundată de comenzi, dar i se închide uşa în nas. Noi în fiecare an ducem exportatorii la aproape 100 de manifestări internaţionale, vin de acolo cu comenzi ferme, merg la bănci cu ele, dar foarte multe bănci nu se uită la contracte sau comenzi, se uită doar la ce au în ogradă, la garanţii", a subliniat reprezentantul ANEIR.

La acest capitol, al garanţiilor, Mihai Ionescu a amintit şi problemele cu care se confruntă firmele în obţinerea unor garanţii suplimentare de la Fondurile de Garantare.

"În ultima perioadă, din cauza avalanşei de cereri din partea firmelor către aceste fonduri, în special către Fondul pentru IMM-uri, garanţia oferită, care era de 80% din valoarea creditului, a scăzut la 50%. Este, deci, o nevoie stringentă de capitalizare masivă a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri", a mai spus Ionescu, potrivit Agerpres.

El a vorbit şi despre evoluţia cursului de schimb care, în opinia sa, a ajuns la un nivel de stabilitate necesar exportatorilor.

"După o perioadă de confruntări, pentru a înţelege mecanismele din export, am reuşit să avem un curs relativ stabil, iar stabilitatea este elementul cel mai important pentru un exportator sau un importator. Dacă cumperi materia primă la 5 lei pe euro şi vinzi produsul finit, peste o jumătate de an sau un an, la 4 lei pe euro, asta înseamnă faliment. Pentru că niciun exportator nu are rată de profit mai mare de 5%", a mai spus Mihai Ionescu.

Referitor la adoptarea monedei unice europene de către România, reprezentantul ANEIR susţine că s-a realizat un studiu din care reiese că acest aspect va aduce un plus de exporturi de 9% în zona europeană, pentru că exportatorii scapă de stresul cursului de schimb: "Un exportator, dimineaţa, când îşi face agenda să vadă ce contracte mai semnează, se uită în primul rând la cursul de schimb şi, bineînţeles, la ce mai fac guvernanţii noştri, cum se distrează cu noi: mai introduc o taxă peste noapte.... Sunt lucruri care dovedesc că, în multe cazuri, guvernanţii dau dovadă de diletantism şi asta se vede în bilanţul firmelor, pentru că insolvenţele nu sunt generate doar de managementul defectuos al firmelor respective, ci, în bună parte, şi de modul în care înţeleg guvernanţii să asigure un climat stabil şi normal mediului de afaceri".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A cata capitalizare a FNGCIMM ar fi ? Care este preocuparea fondurilor cu capital de stat in gestionarea diligenta a capitalurilor daca stiu ca atunci cand se goleste visteria sare statul din nou cu banii ? Oare nu realizeaza nimeni (pentru ca nu vreau sa cred ca nu exista interesul sa nu realizeze) ca banii acestia care acopera mereu gauri negre sunt suportati ( din ce in ce mai greu si din ce in ce mai mult ) de catre contribuabilul roman ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb