Mihai Valentin Popa, sub control judiciar pentru presupus şantaj la un primar

A.C.
Anticorupţie / 30 octombrie 2017

Mihai Valentin Popa (Sursa foto: cdep.ro)

Mihai Valentin Popa (Sursa foto: cdep.ro)

Deputatul PSD Mihai Valentin Popa a fost pus sub control judiciar de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei, procurorii îl acuză pe Popa de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Procurorii susţin că Mihai Valentin Popa l-ar fi ameninţat în acest an pe primarul unui municipiu din judeţul Braşov, care voia să demită unul dintre protejaţii deputatului.

În comunicat se menţionează: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 30 octombrie 2017, a inculpatului

Popa Mihai Valentin, preşedinte al Organizaţiei Făgăraş a unui partid politic şi secretar executiv al Organizaţiei Braşov din cadrul aceluiaşi partid şi deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de :

- folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 (2 fapte)

- şantaj

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2017, primarul unui municipiu din judeţul Braşov a evocat posibilitatea revocării din funcţie a unei persoane care făcea parte din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei, pe fondul unor nereguli constatate de Curtea de Conturi şi ca urmare a refuzului acelei persoane de a-şi îndeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului.

Situaţia a fost adusă la cunoştinţa inculpatului Popa Mihai Valentin care a luat hotărârea de a-şi folosi influenţa şi autoritatea dată de funcţiile politice deţinute, pentru menţinerea în funcţie a persoanei vizate de revocare ( persoană care era o protejată a sa), deşi potrivit Legii 95/2006 nici Consiliul Local şi nici Parlamentul nu are competenţa să decidă sau să impună o anumită decizie cu privire la ocuparea funcţiilor de conducere într-un spital municipal.

Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar şi prin intermediari, să o menţină în funcţie pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcţia de conducere pe care o deţinea la spital i-ar crea "mari probleme de imagine şi în partid" şi i-ar ştirbi imaginea de lider local care îşi protejează oamenii apropiaţi şi controlează deciziile autorităţilor în raza sa.

Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizând telefonul unei alte persoane (pentru a nu se putea stabili o legătură directă), i-a transmis ameninţări managerului spitalului, i-a solicitat în mod imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe a protejata sa din funcţia pe care o deţine la spitalul respectiv, ameninţându-l că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele primarului vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizaţiei locale de partid, îl controlează.

În luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urmă şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, astfel încât reprezentanţii şcolii din acea comună să fie scutiţi de sancţiuni, deşi nu luaseră măsurilor impuse de inspectorii DSP.

Un control efectuat la acea şcoală anterior constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, spaţiu necorespunzător pentru programul "laptele şi cornul", spaţiu necorespunzător de desfăşurare a cursurilor pentru o grupa mică de grădiniţă, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obţinerea unei noi autorizaţii sanitare.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popa Mihai Valentin trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire de câte ori este chemat,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului Popa Mihai Valentin i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb