Milioane de victime din cauza poluării aerului

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 iunie

Milioane de victime din cauza poluării aerului

English Version

Poluarea rămâne un pericol major la adresa vieţii pe pământ. Poluarea aerului, atât cea din spaţii interioare, cât şi din exterior, face numeroase victime la nivel global, printre care şi copii, şi este de acum mult mai letală decât tabagismul, potrivit unui raport publicat sub egida UNICEF. Peste opt milioane de persoane, dintre care 700.000 de copii cu vârste sub cinci ani, au decedat în 2021 din cauze asociate poluării aerului, potrivit acestui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la institutul american Health Effects Institute. Rezultatele au la bază Global Burden Disease, o bază de date gigantică ce cuprinde informaţii provenite din peste 200 de ţări. Nu au fost deocamdată publicate în vreo revistă ştiinţifică. La nivelul mortalităţii raportat de cercetători, expunerea la poluarea atmosferică reprezintă acum a ameninţare superioară faţă de tabagism sau faţă de o dietă necorespunzătoare. În majoritatea cazurilor, decesele asociate poluării aerului sunt asociate cu inhalarea de particule fine PM2,5 - particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni. Acestea favorizează numeroase patologii: cancer pulmonar, boli cardiovasculare, diabet etc. Autorii raportului subliniază rolul din ce în ce mai letal al poluării cu ozon, alimentate de episoade asociate încălzirii climatice. ""Observăm un număr crescut de regiuni din lume expuse la episoade foarte scurte şi intense de poluare a aeruluia'', a subliniat pentru AFP cercetătoarea Pallavi Pant, membră a Health Effects Institute, care a menţionat incendii forestiere şi canicule severe. În cazul mortalităţii infantile, este vorba mai ales de folosirea în bucătărie a combustibililor problematici - cărbune, lemn - în special în Asia şi Africa. ""Ştim că putem rezolva acest gen de probleme'', a insistat Pallavi Pant. Au fost depuse deja eforturi pentru a a facilita accesul la tehnici de gătit mai puţin periculoase, ceea ce a contribuit în mare măsură ca mortalitatea infantilă legată de poluarea aerului să scadă cu peste jumătate din anul 2000, potrivit raportului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa cum se vede pana acum, in emisfera nordica anul acesta, manifestarile meteorologice si climatice sunt evident mai grave, mai violente si mai distructive decat anul trecut.

    Aceasta situatie se mentine mereu si, din an in an asistam la gatastrofe, precipitatii cu volum mare de apa, valuri de caldura, manifestari tot mai grave, mai violente si mai distructive. 

    Aceste modificari meteorologice si climatice neobisnuite pe Tera in epoca contemporana, ce par sa duca spre o catastrofa, nu sunt percepute doar de oameni, ele au fost inregistrate de institutiile care studiaza aceste fenomene si recunoscute ca fiind tot mai violente, grave si daunatoare vietii pe Tera.  

    Omenirea a facut eforturi si, in mod evident a redus poluarea in toate domeniile. Cu toate acestea efectele au fost si sunt minime, chiar dimpotriva situatia se agraveaza rapid.  

    In mod clar, se poate asadar intelege, ca zona si modul in care se actioneaza nu sunt importante si eficiente pentru revenirea la normal si oprirea manifestarilor meteorologice si climatice catastrofale.  

    Omenirea trebuie sa inteleaga faptul ca manifestarile climatice neobisnuite, mai ales valurile de caldura in zone unde asemenea manifestari nu sunt normale, incendiile, sunt efectul dereglarilor precipitatiilor, a raspandiri normale a acestora pe Tera.  

    Mii de ani precipitatiile pe Tera, circuitul norilor, au fost intr-un echilibru, norii au urmat mereu acelasi traseu in functie de anotimp, de caldura primita de pamant de la Soare.  

    In lipsa oricaror efecte reale in urma decarbonificarii, a raspandirii masinilor electrice, a catalizatoarelor, a reducerii gazelor emanate de vaci, .. si a agravarii lucrurilor, omenirea trebuie sa vada cum este si a fost dereglat acest proces si sa actioneze in consecinta. 

    Omenirea trebuie in primul rand, chiar experimental, temporar, un an sau doi sa actioneze, asa cum a facut-o (fara efecte din pacate) in cazul traficului auto si asupra energiei, asupra traficul aerian si sa vada rezultatele. 

    Modificarile in privinta traficului aerian pot fi solutia la aceste probleme si companiile aeriene sunt datoare omenirii cu acest experiment care trebuie sa presupuna reducerea traficului si reducerea efectelor poluarii termice si cu carbon.  

    Pierderile financiare provocate de reducerea traficului aerian pot fi compensate prin marirea pretului biletelor si determinarea oamenilor sa foloseasca trenul. Apoi, zborul aeronavelor trebuie organizat pe culoare mai inguste si mai ales, mai mult in conditii de noapte, cand atmosfera este mai rece.  

    Altfel, la anul sa vedem cine scapa.  

     

    1. Cine este Tera?

      Trotineta e bună când nu poți dobândi un permis de conducere. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb