Millennium Bank România şi-a redus cu 23% pierderile în primul semestru, de la 13,1 milioane de euro în primele şase luni ale anului trecut la 10,1 milioane de euro, şi se aşteaptă să ajungă la un echilibru financiar în trei ani, a anunţat grupul portughez care controlează banca, potrivit Mediafax.
Recuperarea veniturilor din operaţiuni de bază continuă pe piaţa locală în acelaşi timp cu avansul creditării şi depozitelor, se arată în raportul financiar al grupului.
În primul trimestru, divizia din România a avut o pierdere de 6,4 milioane de euro, urmată de un rezultat negativ de 3,7 milioane de euro în trimestrul al doilea.
Veniturile din operaţiuni bancare ale Millennium România au urcat cu 22% în primele şase luni ale anului, de la 12 milioane de euro la 14,6 milioane de euro. Costurile operaţionale au avansat nesemnificativ, de la 20,5 milioane de euro la 20,7 milioane de euro.
Soldul brut al creditelor a avansat cu aproape 4%, de la 344 milioane de euro în decembrie la 357 milioane de euro. Faţă de sfârşitul primului semestru al anului trecut, soldul împrumuturilor a urcat cu 14,5%. Grupul portughez notează nivelul ridicat al creditelor neperformante din România, de 12% din total portofoliu.
Depozitele au scăzut cu 12% faţă de decembrie, de la 282 milioane de euro la 248 milioane de euro. Comparativ cu iunie anul trecut, depozitele au avansat cu 12,3%.
Reţeaua de sucursale a Millennium România a stagnat în perioada aprilie-iunie la 66, după ce în primul trimestru banca a renunţat la opt unităţi.
Grupul a prezentat, odată cu anunţarea rezultatelor financiare, şi agenda strategică pentru noul context. În noua strategie a Millennium, operaţiunile europene, în afară de piaţa de origine Portugalia, sunt definite ca "non-core" şi vor fi supuse unei evaluări.
Dacă în cazul Poloniei, banca analizează o posibilă vânzare a operaţiunilor, pentru Grecia vizează reducerea expunerii, iar pentru România stabilizarea operaţiunilor şi reducerea impactului negativ asupra rezultatelor. Millennium Bank România, în prezent al 18-lea jucător pe piaţa bancară românească, ar urma să ajungă pe zero în trei ani, potrivit aşteptărilor grupului.
Profitul la nivel de grup a scăzut aproape la jumătate, de la 163 milioa-ne de euro la 88,4 milioane de euro, ca urmare a câştigurilor mai mici din activităţi de trading şi a avansului provizioanelor, cauzat de criza datoriilor din Portugalia. Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un profit net de 100 de milioane de euro.