Contestaţia înaintată de Romexterra - una dintre cele şapte bănci care au depus oferte la licitaţia de selectare a băncii care va depozita fondurile europene destinate agriculturii - nu a primit încă un răspuns din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a declarat ieri Daniel Şerbănescu, membru în Comisia de Evaluare a Ofertelor din MADR. "Deşi contestaţia fost depusă de mai bine de două luni şi jumătate, CNSC nu a dat o decizie în acest sens. Ministerul a fost obligat să suspende licitaţia organizată pentru selectarea băncii, în 11 martie 2008, în urma contestaţiei depuse de Romexterra", a spus Şerbănescu, citat de Rompres. Acesta a precizat că, deocamdată, nu sunt probleme din cauza lipsei unui depozitar al fondurilor europene pentru că nu au existat trageri.
"Probabil, după ce APIA va finaliza plăţile către fermieri din bugetul naţional şi va trimite către CE suma plătită din bugetul naţional va fi nevoie de un depozitar pentru efectuarea tragerilor", a spus Şerbănescu.
Acesta a precizat că în cazul în care MFP va reuşi să implementeze la Trezoreria Naţională un soft pentru derularea operaţiunilor de schimb valutar nu vor mai fi complicaţii cu aceste bănci. "Noi am specificat de altfel în documentaţia de licitaţie posibilitatea rezilierii contractului fără penalizări - mai devreme de cei patru ani prevăzuţi în contract - în cazul în care trezoreria îşi va crea infrastructura necesară tragerilor în valută", a explicat reprezentantul MADR.
Ministerul Agriculturii a lansat, în data de 2 februarie, licitaţia pentru selectarea băncii care va depozita fondurile europene, nivelul estimativ al intrărilor de fonduri pentru perioada 2008-2011 din cele trei fonduri fiind de 5,86 miliarde de euro. Ofertele depuse până la data limită de 3 martie proveneau de la şapte bănci (Banca Comercială Română, Banca Comercială Carpatica, Banc Post, Raiffeisen, BRD, CEC şi Romexterra). În urma evaluării comisiei constituite la MADR, Romexterra a fost descalificată, iar ulterior banca a contestat decizia MADR. CNSC a mai emis, la finele lunii octombrie 2007, o decizie de anulare a primei licitaţii organizate de MADR în acest sens pentru că nicio bancă nu s-a încadrat în termenii stabiliţi. Decizia CNSC a venit în urma unei contestaţii depuse de Raiffeisen Bank, deşi BCR fusese banca declarată câştigătoare în urma licitaţiei organizate de MADR.
Comisia Europeană nu a obligat România să organizeze o licitaţie pentru desemnarea unei bănci în care se vor depozita fondurile europene, dar pentru evitarea anumitor probleme legate de transparenţa procesului, conducerea MADR a decis să selecteze banca prin această procedură. România va primi de la Uniunea Europeană, pentru perioada 2007-2013, fonduri în valoare de peste 12 miliarde de euro, pentru plăţile directe pe suprafaţă şi pentru dezvoltare rurală.