Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a dispus ca până la 17 ianuarie 2011, Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală - Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul MADR să elaboreze un sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc proiecte finanţabile prin FEADR.
Demersul are ca scop întărirea rolului consultanţei în elaborarea de proiecte conforme, eligibile, finanţabile şi viabile economic. În urma analizelor efectuate în ultima perioadă, s-a constatat că multe din proiectele evaluate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) sunt de slabă calitate. Acestea au probleme referitoare la dovedirea respectării criteriilor de eligibilitate şi a îndeplinirii criteriilor de selecţie. Deşi elaborarea documentaţiei tehnice este o cheltuială eligibilă, consultanţii nu au realizat o îndrumare corectă a beneficiarilor, care ar fi condus la evitarea unor astfel de situaţii.
Printre aspectele nesatisfăcătoare identificate se numără slaba fundamentare a studiilor de fezabilitate şi a memoriilor justificative în ceea ce priveşte necesitatea proiectului sau a unor achiziţii din cadrul acestuia. Alte probleme întâlnite sunt supradimensionarea atât din punct de vedere valoric, cât şi al capacităţii de producţie, slaba calitate tehnică a proiectelor, cash-flow nerealist etc.
Existenţa unui sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc astfel de proiecte se impune, în condiţiile în care calitatea slabă a proiectelor derulate prin PNDR poate afecta implementarea Programului şi poate conduce la o risipă a fondurilor publice alocate dezvoltării agriculturii şi spaţiului rural.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile proctologu în data de 28.12.2010, 19:22)
Ce vor ei sa faca contravine legislatiei UE. Este piata libera si nu trebuie ingradit accesul nimanui.
E la fel ca la piata: nu e prost cine cere ci cine da. Daca au avust asfel de proiecte nu trebuiau sa le aprobe specialistii lui "peste" de la APDRP.
MADR a consumat 3 ani bani publici sa deschida programul operational de pescuit si dupa ce au dat drumul si au primit zeci de proiecte au cerut retragerea. Proiectele depuse au fost copiate de cei care le controlau apoi au fost folosite de firmele proprii de consultanta pentru alte proiecte ale clientelei portocalii.
2. Bariere pe piata
(mesaj trimis de Vasilache în data de 29.12.2010, 12:23)
Bariere de intrare pe piata. Se vor "acredita" firmele de partid si de stat, eventual cu conditii drastice de a avea X salariati, Y proiecte intocmite si Z cifra de afaceri, eventual sa te si oblige sa faci parte din vreo asociatie "profesionala" de smenari portocalii.
Pentru noii intrati pe piata sau pentru cine nu are plafonul, sa fie obligati sa se milogeasca de smenari, sa aiba acces numai proiecte subcontractate, platite cu praful de pe toba. Oricum nu se profesionalizeaza, tot aceleasi persoane vor intocmi, doar ca smenarii trebuie sa castige mai multi bani, sa faca un monopol.