Ministerul Agriculturii pregăteşte un sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc proiecte finanţabile prin FEADR

C.P.
Fonduri Europene / 28 decembrie 2010

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a dispus ca până la 17 ianuarie 2011, Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală - Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul MADR să elaboreze un sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc proiecte finanţabile prin FEADR.

Demersul are ca scop întărirea rolului consultanţei în elaborarea de proiecte conforme, eligibile, finanţabile şi viabile economic. În urma analizelor efectuate în ultima perioadă, s-a constatat că multe din proiectele evaluate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) sunt de slabă calitate. Acestea au probleme referitoare la dovedirea respectării criteriilor de eligibilitate şi a îndeplinirii criteriilor de selecţie. Deşi elaborarea documentaţiei tehnice este o cheltuială eligibilă, consultanţii nu au realizat o îndrumare corectă a beneficiarilor, care ar fi condus la evitarea unor astfel de situaţii.

Printre aspectele nesatisfăcătoare identificate se numără slaba fundamentare a studiilor de fezabilitate şi a memoriilor justificative în ceea ce priveşte necesitatea proiectului sau a unor achiziţii din cadrul acestuia. Alte probleme întâlnite sunt supradimensionarea atât din punct de vedere valoric, cât şi al capacităţii de producţie, slaba calitate tehnică a proiectelor, cash-flow nerealist etc.

Existenţa unui sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc astfel de proiecte se impune, în condiţiile în care calitatea slabă a proiectelor derulate prin PNDR poate afecta implementarea Programului şi poate conduce la o risipă a fondurilor publice alocate dezvoltării agriculturii şi spaţiului rural.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce vor ei sa faca contravine legislatiei UE. Este piata libera si nu trebuie ingradit accesul nimanui.

    E la fel ca la piata: nu e prost cine cere ci cine da. Daca au avust asfel de proiecte nu trebuiau sa le aprobe specialistii lui "peste" de la APDRP.

    MADR a consumat 3 ani bani publici sa deschida programul operational de pescuit si dupa ce au dat drumul si au primit zeci de proiecte au cerut retragerea. Proiectele depuse au fost copiate de cei care le controlau apoi au fost folosite de firmele proprii de consultanta pentru alte proiecte ale clientelei portocalii. 

    Bariere de intrare pe piata. Se vor "acredita" firmele de partid si de stat, eventual cu conditii drastice de a avea X salariati, Y proiecte intocmite si Z cifra de afaceri, eventual sa te si oblige sa faci parte din vreo asociatie "profesionala" de smenari portocalii.

    Pentru noii intrati pe piata sau pentru cine nu are plafonul, sa fie obligati sa se milogeasca de smenari, sa aiba acces numai proiecte subcontractate, platite cu praful de pe toba. Oricum nu se profesionalizeaza, tot aceleasi persoane vor intocmi, doar ca smenarii trebuie sa castige mai multi bani, sa faca un monopol. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb