MINISTERUL ECONOMIEI: BCR şi Banca Transilvania, gata să intre acţionari la "Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2011

Creşteri fulminante pentru acţiunile OLT

Băncile, deschise să susţină compania, inclusiv prin noi credite

Două bănci ar putea să intre în acţionariatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), prin conversia datoriilor combinatului în acţiuni.

Banca Comercială Română şi Banca Transilvania s-au declarat interesate în realizarea conversiei datoriilor în titluri OLT, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Ministerul Economiei, în urma unei întâlniri între ministrul Ion Ariton şi preşedinţii celor două instituţii, Dominic Bruyn-seels şi Horia Ciorcilă.

"În paralel, se aşteaptă decizia Comisiei Europene referitoare la procesul de conversie", mai precizează comunicatul.

Acţiunile "Oltchim" au încheiat şedinţa de ieri cu o creştere de aproape 15%, limita maximă admisă de variaţie, la 1,064 lei, după alte patru zile de aprecieri spectaculoase.

Pe parcursul anului, titlurile OLT au fost marcate de o volatililate ridicată, pe fondul scandalului dintre managementul societăţii şi PCC SE, care are o deţinere minoritară. În luna iunie, titlurile OLT ajunseseră la 2,04 lei/unitate, au coborât, în decurs de câteva zile, la 1,16 lei, pentru a urca la începutul lui iulie la 2,211 lei, maximul anului.

Comisarul pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat, vineri, că CE a cerut autorităţilor române "angajamentul clar" şi calendarul privatizării Oltchim şi va analiza în acelaşi timp posibilitatea conversiei datoriilor în acţiuni în cazul combinatului.

Ministrul Ion Ariton le-a prezentat, ieri, reprezentanţilor celor două bănci calendarul de privatizare.

Atât BCR, cât şi Banca Transilvania şi-au arătat deschiderea pentru a susţine compania, inclusiv prin acordarea de noi credite, până la finalizarea privatizării, menţionează comunicatul MECMA.

În octombrie, anul trecut, "Oltchim" a anunţat, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, că Banca Comercială Română urmă să intre în acţionariatul companiei prin conversia în acţiuni a unei părţi din împrumutul de 72,4 milioane de euro acordat de bancă firmei vâlcene în noiembrie 2009, comunicat ce a fost retractat ulterior, "Oltchim" precizând că "regretă neplăcerile şi confuziile create prin comunicatul de presă amintit, precum şi interpretările date acestuia".

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Potrivit celor mai recente raportări, compania germană PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services. Circa 1.000 de angajaţi ai combinatului au fost trimişi în şomaj tehnic, în octombrie, pentru a treia lună consecutivă, pentru o perioadă limitată, din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. Oltchim are 3.454 angajaţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. asta e stire veche. important este de aflat de ce este reactualizata acum. de ce ariton s-a intalnit acum cu cei 2. urmeaza un raspuns la investigatia comisiei si statul se pregateste sa isi gaseasca aliati contra pcc se?interesant cum de a convins ariton cele 2 banci sa mai dea credite unei companii si asa impovarate de datorii.

    ca sa se ia orice decizie majora e necesar acordul pcc/carlson..ma indoiesc ca vor vota pt asi dilua participatia..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb