Ministerul Economiei încă lucrează la strategia pentru listarea Cupru Min

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 18 noiembrie 2014

Ministerul Economiei încă lucrează la strategia pentru listarea Cupru Min

Profit brut estimat de 7,2 milioane lei în acest an

Strategia privind atragerea de capital pentru dezvoltarea companiei Cupru Min prin listarea unui pachet minoritar de acţiuni este, în acest moment, în curs de elaborare, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei.

Ideea listării a fost avansată de minister în primăvara acestui an, după mai multe tentative eşuate de privatizare a Cupru Min.

Prin Memorandumul din 27 februarie 2013 a fost stabilită strategia de atragere de investiţii la Cupru Min SA, obiectivul fiind cooptarea unui partener comercial strategic care să ofere un avans de 40 milioane de euro într-un proiect de investiţii pe trei ani, plătibil până la 13 ianuarie 2014. Acest partener ar fi trebuit să fie capabil să cumpere cantitatea de minereu exploatată pe o perioadă de şapte ani, respectiv circa 45.000 de tone de concentrat de cupru la un preţ minim de 6.900 dolari pe tonă.

În cadrul acestei proceduri, iniţiate de fostul ministru Varujan Vosganian, şi-au manifestat interesul trei ofertanţi, respectiv Trafigura PTE LTD (Singapore), Glencore International AG (Elveţia) şi Yildirim Holding A.S. (Turcia).

După verificarea documentelor, în urmă cu un an, s-a constatat neeligibilitatea companiei Glencore International AG, astfel încât Trafigura PTE LTD şi Yildirim Holding AS au fost incluse pe lista scurtă pentru continuarea procedurii, până la finalizarea acesteia în 12 decembrie.

Procedura a fost, apoi abandonată.

Cupru Min are aproximativ 500 de angajaţi şi gestionează cea mai mare exploatare de cupru din ţară, de la Roşia Poieni, un zăcământ evaluat la 900 de milioane de tone.

Societatea a mai trecut printr-o procedură eşuată de privatizare, în 2012, când compania Roman Copper din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei la preţul de 200 milioane de euro. Licitaţia a fost ulterior anulată de fostul ministru Lucian Bode.

Pentru anul 2014, potrivit bugetului aprobat, Cupru Min estimează o cifră de afaceri de 143,7 milioane lei şi un profit brut de 7,2 milioane lei, ne-au precizat, ieri, oficialii Ministerului Economiei.

"Comparativ cu anul 2013, indicatorii financiari menţionaţi sunt mai mici, fapt determinat de scăderea cotaţiilor metalelor pe piaţa internaţională. Media la cupru pe anul 2013 a fost de 7.322 USD/tonă, în timp ce în cursul anului 2014, preţul cuprului la bursă a înregistrat scăderi semnificative, pe luna octombrie media fiind de 6.739 USD/tonă", susţine sursa citată.

Programul de investiţii în derulare aferent anului în curs a permis, însă, o creştere a capacităţii de producţie, precum şi înlocuirea unor utilaje din fluxul tehnologic, cu grad de uzură avansat, astfel încât, la nouă luni, chiar în condiţiile unor cotaţii bursiere pentru cupru mai mici decât în anul precedent, Cupru Min a înregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, în creştere cu 62% faţă de profitul estimat pentru această perioadă, de respectiv 5 milioane lei.

Oficialii Ministerului Economiei ne-au mai declarat că societatea deţine toate autorizaţiile şi avizele prevăzute de lege pentru funcţionare şi că, pentru anul în curs, estimează o producţie totală de 2,2 milioane tone de minereu. Din aceasta, va rezulta o cantitate de concentrat de cupru de circa 35.000 de tone, respectiv cel puţin 7.400 tone cupru, în jur de 160 Kg de aur şi aproximativ 2000 Kg de argint.

Producţia din 2014, în continuare vândută celebrei Doamne a Cuprului

"Cupru Min SA Abrud are în derulare un contract de vânzare pentru concentratul de cupru cu SC Ronefer SRL Bucureşti, câştigătorul licitaţiei organizate în cursul acestui an, care a prezentat o nouă ofertă de vânzare a concentratului de cupru, îmbunătăţită faţă de anii anteriori, determinând un beneficiu de circa 500.000 de dolari pe an pentru Cupru Min", ne-au precizat reprezentanţii ministerului.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ronefer SRL este controlată de Maria Gherghe (95% din acţiuni), celebra Doamnă a Cuprului. Cupru Min are contract cu compania de câţiva ani. Ronefer are un capital social de 5.000 de lei.

Întrebaţi care este necesarul investiţional al companiei pentru a performa, oficialii Ministerului Economiei ne-au menţionat că, pentru menţinerea capacităţii de producţie de 2,4 milioane tone/an minereu extras şi prelucrat, este nevoie de 40 milioane de euro, din care 20 milioane investiţii de mediu.

Ei au subliniat că, dacă se doreşte creşterea capacităţii de producţie la 3,5 milioane tone/an minereu extras şi prelucrat, atunci Cupru Min are nevoie de investiţii de 60 milioane de euro, din care 20 milioane pentru protecţia mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb