Educaţia se confruntă din nou cu probleme, sindicatele ameninţă cu declanşarea grevei generale. Cererile sindicaliştilor sunt multiple, dar central se află problema salarială. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar se va finaliza cu bine, menţionând că şi cadrele didactice doresc acest lucru şi că este nevoie de găsirea de soluţii. "Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii", a spus ministrul, care a adăugat că susţine creşterile salariale: "În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ". Sindicatele din Educaţie au demarat strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale, având în vedere că solicitările lor au rămas fără rezolvare, iar Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ. Până la momentul declanşării grevei generale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) "Alma Mater" vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 şi 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat, precizează sursa citată.
Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 aprilie 2023
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 12:13)
Nici vorba de cresteri salariale,
toti banii trebuie sa mearga la Zelenski,
ptr. enervarea rusilor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 12:23)
Prea multi vascauti pe langa profesori in educatie. Aceia trebuie eliminati, si se pot da salarii mai mari profesorilor. De cand se vorbeste de eliminarea acelor inspectorate scolare, care plimba hartii de la un etaj la altul?
2.1. Romania educata intre golf si samba (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 25.04.2023, 13:55)
Si de calitatea umana(merg pt a agata musterii de meditatii,6.7 buc pe sedinta),profesionala indoielnica la multi profesori si curiculara incarcata pt elevi,plina de materii inutile in contextul actual,doar pt ca sunt angajati pe viata iar copii trebuie sa faca acea materie cat traieste profesorul!
Nu au loc cursuri de prim ajutor,educatie rutiera si financiara,facute de oameni care stiu,nu profesori recon vertiti ca sa mai ia un ban in plus!
Invatamantul romanesc e dupa chipul si asemanarea turistului si eminentei numita de acesta!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 16:20)
Intradevar multa fatarnicie in sistemul educational. Meditatiiile, afterschool si alte susanale reprezinta valori de miliarde. In majoritatea scolilor se arde gazul , mai vin si actiuni precum : scoala altfel, saptamana verde ect. Si ne miram de analfabetii functionali
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 18:12)
salarii in functie de gradul de pregatire al elevilor nu pentru toti la fel ca in comunism . daca se evita ,inseamna ca se urmareste distrugerea invatamantului si numar are de analfabeti .