Ministerul Energiei a lansat schema pentru regenerabile CfD

R.S.
Miscellanea / 25 martie

Ministerul Energiei a lansat schema pentru regenerabile CfD

Ministerul Energiei a lansat astăzi schema pentru regenerabile Contracte pentru Diferenţă (CfD), un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie verde în România, potrivit Agerpres.

"Doamna Elena Popescu (director general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, n.r.) a avut un vis şi mi l-a spus de când a preluat mandatul. El s-a numit CfD (contracte pentru diferenţă, n.r.). Mă bucur că astăzi putem să oficializăm paşii care s-au făcut până acum şi, sigur, cei care vor urma, astfel încât să împlinim visul doamnei Elena Popescu, dar nu numai visul ei, ci şi visul nostru, al tuturor, pentru că este un lucru bun pentru România. Avem un CfD care este un exemplu al succesului. Vorbesc în engleză deoarece sper că există un public internaţional şi că avem investitori interesaţi din toată lumea să vină şi să investească în acest mecanism minunat, să fixăm un preţ pentru următorii 15 ani care să ofere stabilitate tuturor", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziţiei către o economie "zero net", în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde, relatează sursa citată.

Potrivit ministrului Energiei, contractele pentru diferenţă vor avea o contribuţie în realizarea obiectivului ţării noastre de a atinge 10 Gigawaţi instalaţi în capacităţi regenerabile până în 2030, cum s-a stabilit în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC). "Toate acestea sunt posibile cu o condiţie, dacă piaţa reacţionează. De aceea, vă rog, anunţaţi că facem acest lucru. Voi fi atent ca totul să fie transparent şi competitiv, pentru că de aceasta avem nevoie, ca ţară", a mai spus Sebastian Burduja, notează Agerpres.

El a subliniat că România a furnizat această schemă prin Fondul pentru Modernizare. La rândul său, directorul general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, Elena Popescu, şi-a exprimat speranţa că va fi o licitaţie de succes. "Sperăm că vom avea o licitaţie de succes de dragul consumatorilor şi a pieţei energiei - nu doar pentru un preţ bun pe piaţă, dar şi pentru a atrage investitori. Prima dată când am aflat de Contracte pentru diferenţă se vorbea despre atragerea investitorilor în aceste tehnologii cu un nivel de carbon scăzut. Sunt recunoscătoare echipei interne pentru faptul că ei au acordat importanţă stakeholder din România", a menţionat Elena Popescu, informează Agerpres.

Pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate pentru 2030, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, implementează o schemă de sprijin de tip Contracte pentru Diferenţă (CfD) cu scopul de a încuraja investiţii prioritare în tehnologii pentru producerea de energie electrica cu emisii reduse de carbon, necesare sectorului energetic românesc, se menţionează într-o notă informativă pentru ofertanţi CfD pentru regenerabile, publicată de Ministerul Energiei, conform sursei precizate.

Obiectivul schemei CfD este de a susţine România în a-şi atinge obiectivele de decarbonizare, păstrându-şi în acelaşi timp securitatea aprovizionării cu energie electrică. Durata sprijinului prin schema CfD va fi de maximum 15 ani de la data începerii plăţii, menţionează Agerpres.

Contractele pentru Diferenţă vor fi oferite producătorilor eligibili printr-un proces de licitaţie competitivă, derulat de Transelectrica SA (Transelectrica). Contractele CfD vor fi semnate de Operatorul Pieţelor de Energie Electrică şi Gaze naturale (OPCOM) din România, în calitate de Contraparte la contractele CfD (Contrapartea CfD), potrivit sursei citate.

Finanţarea schemei CfD se realizează prin fonduri asigurate de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare şi transferate către Fondul de Lichiditate CfD. OPCOM, în calitate de contraparte CfD, va fi responsabilă de gestionarea plăţilor CfD către şi din Fondul de Lichiditate. Ministerul Energiei, conform Hotărârii de Guvern, are obligaţia de a se asigura că Fondul de Lichiditate are în permanenţă resursele adecvate. Fondul de Lichiditate va fi suplimentat printr-o contribuţie CfD care va fi suportată de consumatori, scrie Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Contractele de prosumatori pe mai multe locații ale aceluiași proprietar, când?

    Fraudele cu facturi de 400 ron la Electrica Furnizare când le vezi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb