Ministerul Energiei a precizat că aspectele ridicate în discuţie în spaţiul public şi politic de fostul Secretar General al Guvernului Victor Ponta referitoare la compania de stat Hidroelectrica sunt false, potrivit unui comunicat de presă.
În comunicat se transmite: "În primul rând, Victor Ponta susţine că listarea la bursă a Hidroelectrica ar fi fost anulată. Această afirmaţie este falsă, întrucât este în vigoare o hotărâre de Guvern în acest sens. De altfel, ministrul Energiei Toma Petcu a declarat în spaţiul public că listarea Hidroelectrica trebuie să aibă loc, iar acest demers beneficiază de întregul sprijin al Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica. Referitor la afirmaţia lui Victor Ponta cum că România nu a plătit taxele către ICSID, şi aceasta este falsă! Ministerul Energiei a identificat resursele necesare şi a efectuat deja plata sumelor reprezentând onorariile experţilor care au realizat expertize de specialitate şi onorariile avocaţilor".
Ministerul Energiei mai susţine că pentru a preîntâmpina orice posibile sancţiuni din partea Tribunalului arbitral, a analizat şi a identificat sumele necesare şi pentru plata cheltuielilor de arbitraj solicitate, în valoare de 300.000 de dolari.
În comunicat se mai arată: "Această plată a fost deja efectuată, astfel că riscul ca România să fie obligată la plata unor despăgubiri în valoare de sute de milioane de euro pentru neprezentare la proces este unul fictiv. Pentru informarea domnului Ponta, dar şi a opiniei publice, audierile părţilor în acest proces au avut loc deja, începând cu 27 iunie şi până în 30 iunie, România fiind reprezentata in aceasta etapa. De altfel, Victor Ponta, în perioada în care a deţinut pentru scurt timp funcţia de Secretar General al Guvernului, a fost informat de către Ministerul Energiei cu privire la aceste aspecte, astfel că ar fi trebuit să fie în temă cu evoluţia acestui proces".
Ministerul Energiei îşi prezintă în sursa citată, dorinţa ca orice orice persoană care îşi exprimă opinii în spaţiul public legate de activitatea instiuţiei să se consulte cu autoritatea în domeniu. O astfel de consultare ar duce la evitarea situaţiei neplăcute de a decredibiliza o tara in fata instituţiilor internaţionale.
Potrivit sursei ictate, Ministerul Energie anunţă că este interesat de partea modernizare şi retehnologizare a Hidroelectrica, dar şi de construirea de noi capacităţi de producţie şi de dezvoltarea Hidroelectrica, lucru care a fost lăsat deoparte în ultimii ani.
Victor Ponta a susţinut ieri, pe pagina sa de Facebook: "În 2012 când am venit la guvernare "Hidroelectrica" fusese devalizată intenţionat şi avea pierderi de peste 500 milioane lei nimeni nu a fost vreodată măcar anchetat pt asta, ce să mai vorbim de recuperarea prejudiciului / în 2012 a fost introdusă în programul de insolvenţă şi restructurare şi în 2016 a făcut profit de 1,2 miliarde lei / În 2017 se doreşte cu insistenţă să fie inclusă în faimosul "Fond Naţional de Dezvoltare şi Investiţii" că să treacă pe degeaba de la Statul Român la nişte prieteni "din afară" ai celui care este azi cel mai puternic om politic din România!!! Deci ne învârtim în cerc şi până la urmă tot pierdem! Decizia de intrare în insolvenţă şi restructurare a fost luată de mine la propunerea şi cu sprijinul a doi oameni - Daniel Chiţoiu Ministrul Economiei şi Florin Georgescu Ministrul Finanţelor / efectiv procedurile de insolvenţă, restructurare şi management au fost realizate de Remus Borza . Aceştia sunt oamenii care au salvat Hidroelectrica. Acum "Hidroelectrica" este nu doar cea mai profitabilă dar şi cea mai valoroasă companie deţinută în majoritate absolută de Statul Român. În urma acestei "poveşti de succes" rămân însă patru probleme ( două din trecut şi două în viitor) despre care nimeni nu vrea să vorbească :
1. Vorbim atât de mult în ultimii ani despre "lupta anticorupţie" şi rezultatele sale extraordinare ; însă în cazul "Hidroelectrica" unde statul a fost fraudat cu cel puţin un MILIARD de euro până în acest moment nu a făcut nimeni NICIUN dosar penal / nu s-a recuperat NICIUN euro sau leu din banii pierduţi! De ce? Cine îi protejează pe autori? Cine închide ochii? Între timp Daniel Chiţoiu şi soţia să au fost anchetaţi de DNA pentru nişte acuze false la care judecătorii au dat achitare ( în cazul ASF - Radu Ruşanu)/ Remus Borza a fost anchetat pentru un presupus conflict de interese şi condamnat la un an închisoare cu suspendare ( că să nu poată fi ministru) / eu sunt cercetat ani de zile de Dl Procuror Uncheselu pe motivul că nu aş fi plătit taxe la un contract de închiriere de 1000 euro ( caz clasat de Parchetul General pentru că fapta nu există) sau pentru că am plătit în 2008 în locul lui Dan Şova suma de 51.000 lei ! E clar că suntem nişte "fraieri", nu? Mă întreb dacă Chiţoiu, Borza şi cu mine în loc să salvăm "Hidroelectrica" în 2012 continuăm să o ţinem pe pierdere probabil că nu aveam niciunul dosar penal??! Aşa o fi?
2. Deşi în România procesele civile s-au încheiat în mod pozitiv pentru noi - firmele "băieţilor deştepţi" care trăgeau profituri colosale din Hidroelectrica au dat în judecată Statul Român la Paris la ICSID / deşi a intrat în funcţie în Ianuarie 2017 până în această zi Ministrul Energiei NU a plătit taxele de judecată, avocaţii şi experţii care să ne sprijine să câştigăm procesul de la Paris - în aceată situaţie cel mai probabil vom pierde "prin neprezentare" şi Statul Român va plăti daune de 250-300 milioane de Euro către cei care ne-au păgubit şi înainte de 2012!!! Rezultă că ne-am întors de unde am plecat.
3. Din profitul obţinut în 2016 Guvernul a decis să ia la buget 90% / asta în loc să ceară Companiei să facă investiţiile absolut necesare pentru întreţinerea şi retehnologizarea mijloacelor de producţie - dacă o ţinem aşa încă 2-3 ani practic tot profitul şi competitivitatea se vor evapora.
4. Conform Strategiei adoptate în 2014 "Hidroelectrica" trebuia să fie listată la Bursa din Londra şi cea din Bucureşti ( pe modelul de succes al Romgaz şi Transgaz - companii pe care le vedeţi acum în topul celor mai valoroase şi profitabile ale României în 2016).
Însă Domnul Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea şi să includă Hidroelectrica în Fondul Naţional Suveran de Investiţii ( cel care iată tot întârzie să apară în ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supuşi şi Grindeanu şi Tudose)! Cred că acest mod netransparent şi total neuzual în practica Uniunii Europene poate duce la situaţia în care Statul Român va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deţine!!! Şi uite aşa unii au fraudat Hidroelectrica în 2009-2012 de miliarde de euro şi nu au păţit absolut nimic până acum / "fraierii" de Ponta, Borza şi Chiţoiu au salvat Compania în 2012-2015 fiind toţi anchetaţi pe tot felul de pretexte şi mizilicuri / iar în 2017-2018 alt "băiat deştept" Liviu Dragnea ne lasă fără Companie că să poată el să facă poze în vizite neoficiale pe care să le publice "modest" în presa amică! Ne cam merităm soarta!".