Ministerul Energiei: Stocurile de gaze naturale sunt peste nivelul minim necesar

M.B.
Miscellanea / 20 februarie

Ministerul Energiei: Stocurile de gaze naturale sunt peste nivelul minim necesar

Volumul de gaze naturale înmagazinat în depozitele subterane ale României era de 1.440,2 milioane metri cubi, la 1 februarie, anunţă Ministerul Energiei, reprezentând 45,43% din capacitatea totală, un nivel superior ţintei stabilite la 41%, transmite news.ro. Potrivit instituţiei, nu s-au înregistrat disfuncţionalităţi în procesul de extracţie a gazelor, iar siguranţa aprovizionării nu este pusă sub semnul întrebării

Reprezentanţii ministerului au precizat că România a respectat toate obligaţiile impuse de reglementările europene privind stocarea gazelor pentru sezonul rece. Conform acestor norme, statele membre trebuie să asigure un grad minim de umplere a depozitelor, iar ţinta de 90% pentru 1 noiembrie 2024 a fost deja atinsă încă din 16 octombrie 2024, când nivelul de înmagazinare era de peste 103% din capacitatea totală.

"În cadrul şedinţelor Comandamentului de iarnă, desfăşurate săptămânal sau ori de câte ori a fost necesar, nu au fost semnalate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte extracţia gazelor naturale. Ministerul Energiei îşi menţine angajamentul de a asigura siguranţa aprovizionării cu gaze naturale atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul economic, iar această siguranţă nu a fost şi nu este sub nicio formă pusă sub semnul întrebării", a transmis instituţia, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, Ministerul Energiei a subliniat că nu are atribuţii în ceea ce priveşte monitorizarea pieţei gazelor naturale sau sancţionarea eventualelor nereguli, această responsabilitate revenind Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a declarat că nu există niciun pericol pentru alimentarea cu gaze naturale a populaţiei, chiar dacă în această perioadă consumul a crescut cu 8-12% faţă de luna ianuarie.

"România are suficientă capacitate de transport a gazelor, iar cantităţile disponibile pe piaţă sunt suficiente. Nu există riscuri privind aprovizionarea consumatorilor", a afirmat Chisăliţă.

Totuşi, el a atras atenţia asupra unei situaţii "atipice", respectiv faptul că un volum considerabil de gaze a fost extras din două dintre cele mai importante depozite ale ţării, reducând stocurile acestora la sub 10%, respectiv 15% din capacitate.

"Aceste depozite sunt esenţiale pentru securitatea energetică a României, iar nivelurile actuale sunt mult sub cele din anii precedenţi. Motivul principal al acestei situaţii este de natură comercială, dar şi reglementările ineficiente ale ANRE, care nu au fost adaptate pentru a preveni astfel de situaţii", a explicat preşedintele AEI.

Chisăliţă a adăugat că România continuă să importe gaze în luna februarie, însă trebuie analizat importul net, deoarece ţara exportă gaze către Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina.

"România nu mai este ce era acum cinci ani, când doar importa gaze. Acum există şi exporturi semnificative, iar ceea ce contează este balanţa dintre importuri şi exporturi. Din punct de vedere tehnic, sistemul funcţionează normal, parametrii de presiune sunt în limite sigure, iar alimentarea cu gaze nu este în pericol", a subliniat Chisăliţă, conform agenţiei de ştiri.

În contextul temperaturilor extrem de scăzute, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ger, valabil pentru aproape întreaga ţară, inclusiv pentru Bucureşti, unde minimele pot ajunge la -20 de grade Celsius.

Ministerul Energiei şi operatorii din sectorul energetic dau asigurări că sunt pregătiţi pentru această perioadă şi că nu există riscuri pentru continuitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. 1 feb 45,27%.

    18 feb 35,14%. 

    Probabil ca astazi vom termina sub 34% si vom merge in jur de 25% pina la sfirsitul lunii.

    Trebuie repornite urgent toate centralele pe carbune. 

    1. Trebuie doar oprit exportul de gaz in hungaristan…in aceleasi conditii meteo, anul trecut cand nu se exporta gaz in hungaristan, nefiind oprit tranzitul prin Ucraina, nu a fost nici o criza…Criza a aparul cand hungaristanezii nu vor sa plateasca gazul prin noua varianta cu tranzit prin Turcia, Bulgaria si Serbia…ca doar s-au obisnuit cu gaz mujic “ieftin”:-)

      Sunt 35%, ai socotit cat timp ar ajunge? Clar pana la Paste si dupa saptamana asta ... ghioceii apar cu siguranta.

      Anul trecut a fost mai cald. Anul asta a fost iarna normala si autoritatile au intrat in panica. UE cauta de urgenta furnizori suplimentari de GNL, dupa cum scrie Reuters.

      Ghioceii au aparut de o luna.

      Unde scrie Reuters ca nu gasesc.

      EU seeks to 'immediately engage' with LNG suppliers, draft shows

      Este un plan ca să scadă costurile, nu ca nu mai sunt stocuri!

      Dar na e greu să citești și știrea… 

      Nope. UE incearca sa reduca costurile fara acorduri ferme de aprovizionare pe termen lung. Pentru cresterea productiei trebuie investitii mari, care nu se amortizeaza in 5 ani. Astia de la UE sint prosti de bubuie tancurile de GNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb