Ministerul Finanţelor: ASF propune plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024

F.D.
Piaţa de Capital / 19 iunie 2024

Ministerul Finanţelor: ASF propune plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024

Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care reglementează soluţia temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, actul normativ stabileşte:

- tarifele de primă maxime,

- contractele asupra cărora se aplică,

- comisioanele de distribuţie aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplică, implicaţiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România),

- despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau dintr-o clasă inferioară,

- perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile,

- contravenţiile şi sancţiunile aplicabile.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi costul mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile prevăzute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către unităţile Poliţiei Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situaţii justificate, probate cu documente.

"În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat", se arată în comunicat.

În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

De asemenea, la data de 31 decembrie 2023, din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule. Cazurile prelucrate, încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat în perioada 1.01.2024 - 2.06.2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 iunie 2024.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. parca 2023 a fost anul cu cele mai mari profituri ale firmelor de asigurari din ultimii 10 ani, si astia au nevoie de plafonare

    e de fapt o pacaleala, au plafonat preturile sus 

    alege de tbk?

    1. Trebuie vanduta si cumparata inapoi cand va scadea ca lumea, acum nu se justifica pretul asta

      are un per de 23 daca imi arata bine platforma tradeville, n-am stat sa calculez dar e ceva INEXPLICABIL pentru mine cum doamne iarta-ma la rezultatele afisate si schimbarile de acolo cotatia s-a mentinut?? a scazut foarte foarte putin, poate e ceva la mijloc...dar cine sa cumpere? cum, de ce? in conditiile in care si ei zic ca plafonarea ii omoara, telefonul nu prea mai suna

    Plafonare?? Sa fim seriosi: in proportie covarsitoare, TOATE rca-urile au CRESCUT cu sume cuprinse intre 50-180 lei la autoturisme, iar la autoutilitare mult mai mult!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb