Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanţelor, derulează proiectul privind "Strategia naţională pentru piaţa de capital", finanţat din fonduri europene, având drept consultant Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), conform unui comunicat de presă.
Până în prezent a fost parcursă o primă etapă, dedicată analizei caracteristicilor-cheie aferente sectorului corporativ şi evoluţiei pieţelor de oferte publice primare şi secundare, pieţei de obligaţiuni corporative şi pieţei de capital privat.
Raportul "OECD Capital Market Review of Romania" arată că şocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ şi pe pieţele de capital din România. O privire comparativă între România şi alte pieţe din regiune ne arată limpede că finanţarea prin piaţa de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creşterii economice durabile şi a inovării în economia românească. Aşa cum arată Raportul OCDE, pieţele de capital vor juca un rol cheie atât în redresarea din criza COVID-19, cât şi în crearea rezilienţei corporative pe termen lung şi vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investiţiile care pot îmbunătăţi productivitatea şi competitivitatea României.
"România are nevoie de o piaţă de capital puternică, care să poată finanţa nevoile de dezvoltare a companiilor româneşti. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcţii clare de acţiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piaţă de capital performantă şi competitivă. O economie de piaţă puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură" a declarat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.
Proiectul OCDE vizează şi elaborarea unui diagnostic privind problemele structurale ale pieţei de capital din România, însoţit de recomandări pentru realizarea strategiei de dezvoltare a acesteia.
Această cartografiere OCDE a pieţei de capital a României oferă o imagine cuprinzătoare a stării de fapt, atât înainte, cât şi în timpul crizei COVID-19 şi pune la dispoziţie date şi analize detaliate despre peisajul corporativ. Raportul a fost finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijinire a reformelor structurale şi implementat de OCDE în cooperare cu Direcţia Generală pentru sprijinirea reformelor structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene. Raportul publicat astăzi de către OCDE este diponibil aici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2021, 09:32)
Ce strategie, cu gasca de hoti de la SIF1 care s-a extins bine-mersi la SIF4 si SIF5, fara probleme?
Strategia incompetentei si a hotiei!