Ministerul Finanţelor propune majorarea plafonului alocat pentru împrumuturi de pe pieţele externe

M.G.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 septembrie 2021

Ministerul Finanţelor propune majorarea plafonului alocat pentru împrumuturi de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor a propus, recent, majorarea plafonului alocat pentru împrumuturi de pe pieţele externe, pregătind terenul noi emisiune de eurobonduri. La începutul anului programarea era pentru împrumuturi de pe piaţa externă în sumă de 8,8 miliarde euro. Acum se doreşte 10,5 miliarde euro.

"Urmare a creşterii necesarului de finanţare concomitent cu limitările pieţei interne de a asigura resursele necesare, suma planificată a fi atrasă de pe piaţa internă este estimată la circa 80 miliarde lei iar suma planificată a fi atrasă de pe piaţa externă prin emisiuni de euroobligaţiuni se majorează la circa 10,5 miliarde euro", se menţionează într-un document semnat de Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, citat de hotnews.ro.

Urmare a rectificării bugetare, necesarul de finanţare al României (deficit bugetar + sumele necesare refinanţării datoriei deja emise) a crescut cu 4,2 miliarde de lei la 135 miliarde de lei. Per total, aceasta este suma ce trebuie împrumutată pe parcursul acestui an pentru realizarea tuturor cheltuielilor antamate prin bugetul public. Din această sumă, guvernul a împrumutat deja circa peste 85 miliarde de lei.

Necesarul mediu lunar rămas de atras de pe pieţe este deci de circa 9-10 miliarde de lei, scăzând însă la aproximativ 5 miliarde de lei în cazul unei noi emisiuni externe de 3-3,5 miliarde de euro, anticipată de piaţă în contextul acoperirii până acum a doar două treimi din necesarul brut de finanţare.

Emisiunea de euroobligaţiuni "ar trebui să elibereze din presiunea de finanţare pe care o resimte piaţa domestică", arată analiştii Erste Research despre propunerea Ministerului de Finanţe de a majora plafonul pentru emisiunile externe de datorie. "Am văzut deja o primă reacţie a pieţei săptămâna trecută, rata de dobândă pe 10 ani scăzând cu circa 20 de puncte de bază în România", mai notează analiştii Erste.

Proiectul publicat săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Finanţelor, în dezbatere, arată că "în contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada septembrie 2021 - decembrie 2022, Ministerul Finanţelor are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 13,5 mld. EUR (echivalent)".

Practic, prin acel proiect se doreşte majorarea plafonului Medium Term Notes (MTN) cu 10 miliarde euro, la 56 miliarde euro "în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada septembrie 2021 - decembrie 2022", după cum mai notează hotnews.ro.

"În perioada septembrie 2021 - decembrie 2022 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 2,01 miliarde dolari, echivalentul a 1,71 miliarde euro. Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt atât la începutul cât şi la sfârşitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru", spune proiectul MF.

În consecinţă, conform MF, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada septembrie 2021 - decembrie 2022 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 2,2 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN cu suma de 10 miliarde euro.

Acelaşi document mai spune că, în condiţiile în care pe parcursul perioadei septembrie 2021 - decembrie 2022 vor fi încasate sume prin intermediul programelor SURE sau PNRR, suma disponibilă în plafon va fi utilizată pentru prefinanţarea nevoilor aferente anului 2023.

La finalul lunii iulie, datoria publică era de 49,3% din PIB, în scădere raportat la PIB (mai mare la finele trimestrului doi 2021). Nivelul datoriei publice este fix sub cel de-al doilea prag al legii responsabilităţii fiscal-bugetare, lege conform căreia dacă este depăşit pragul de 55%, iar datoria se situează sub 55%, Guvernul trebuie să prezinte public şi să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea acesteia.

Ca sumă totală, datoria publică, deşi a scăzut ca PIB, a crescut la 545,3 miliarde lei, de la 526 miliarde în iunie. Cea mai mare peste este pe termen mediu şi lung: 525,9 miliarde lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb