MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE (MFP): "EximBank a avut certificarea stocurilor Romcab, de 493 milioane lei, la finalul anului"

A.A., A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2017

"EximBank a avut certificarea stocurilor Romcab, de 493 milioane lei, la finalul anului"

MFP: "CEC Bank a decis rezilierea contractelor de credit ale Romcab, după refuzul companiei să mai permită accesul Băncii în depozitele cu materii prime"

MFP: "Decizia de creditare a tuturor băncilor finanţatoare precum şi alocarea limitelor de expunere de către asiguratorii români şi internaţionali s-au făcut în baza situaţiilor financiare puse la dispoziţie de companie"

Compania "Romcab", care a intrat în insolvenţă în luna februarie, avea, la finalul anului trecut, stocuri de 493 milioane de lei, conform raportului de certificare primit de EximBank, după cum reiese dintr-un răspuns al Ministerului Finanţelor Publice la solicitarea ziarului BURSA. De asemenea, angajaţii CEC Bank au verificat stocurile "Romcab", până când reprezentanţii companiei au refuzat să mai permită accesul băncii în depozitele cu materii prime, la sfârşitul anului 2016, mai precizează MFP.

Unii investitori şi creditori şi-au exprimat suspiciuni privind existenţa, în realitate, a stocurilor raportate de companie, care au fost gajate la bănci, pentru credite, acuzaţiile fiind că societatea foloseau aceleaşi garanţii pentru mai multe împrumuturi.

Ministerul Finanţelor este acţionar unic la CEC Bank şi majoritar la EximBank, ambele bănci aflându-se printre creditorii "Romcab", a cărei insolvenţă a generat un scandal de proporţii, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

Ulterior, "Romcab" a raportat că a făcut un provizion pentru stocuri de 178 milioane de lei, la finalul anului 2016, şi a explicat pierderea printr-o eroare contabilă.

EximBank este cel mai mare creditor al "Romcab", având de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului, potrivit tabelului preliminar al creditorilor, publicat de RTZ & Partners, administratorul judiciar al companiei. De asemenea, banca de stat CEC Bank are o creanţă de 34,6 milioane de lei faţă de această companie.

Răspunsurile Ministerului Finanţelor la întrebările adresate de ziarul "BURSA" aduc lămuriri în cazul "Romcab".

Potrivit MFP, EximBank SA a impus, prin condiţiile de creditare, realizarea inspecţiei trimestriale a stocurilor de către un terţ abilitat, cu experienţă şi resurse pentru astfel de operaţiuni.

MFP arată: "Conform EximBank, ultimul raport disponibil este datat la 23.12.2016 şi certifică existenţa unor stocuri totalizând aproximativ 493 milioane lei, confirmând existenţa fizică şi valorică a stocurilor gajate în favoarea băncilor.

Conform CEC Bank, verificarea stocurilor s-a efectuat periodic de către salariaţii Băncii, conform reglementărilor interne, până în momentul în care reprezentanţii Romcab au refuzat să mai permită accesul Băncii în depozitele cu materii prime (sfârşitul anului 2016), situaţie urmată de rezilierea contractelor de credit din iniţiativa CEC Bank. Pentru monitorizarea stocurilor, au fost prezentate CEC Bank şi rapoarte întocmite periodic de o societate independentă specializată în evaluarea stocurilor, conform MFP.

SGS România, companie ce oferă servicii de certificare şi inspecţie, a confirmat, în februarie, la solicitarea ziarului "BURSA", că a încheiat un contract de prestări servicii cu societatea "Romcab" Târgu Mureş.

Sebastian Vlădescu, fostul preşedinte "Romcab", ne-a spus, într-un interviu, că "firma elveţiană SGS a fost angajată de Romcab ca să certifice băncilor stocurile", în contextul în care, în piaţă existau zvonuri că stocurile gajate la bănci de către companie erau fictive.

Referitor la solicitarea privind situaţia creditelor acordate de băncile de stat EximBank şi CEC Bank către "Romcab", Ministerul Finanţelor Publice a precizat că exercită, în numele statului, calitatea de acţionar unic la CEC Bank şi majoritar la EximBank, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, conform Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a legislaţiei bancare existente, precum şi a statutului băncii.

Conform legislaţiei în vigoare, aprobarea acordării de credit nu este de competenţa Adunării Generale a Acţionarilor, a menţionat MFP. Astfel, Ministerul a solicitat poziţia conducerii unităţilor de credit în cauză, care au transmis următoarele răspunsuri, cu precizarea că instituţiile de credit trebuie să respecte prevederile secretului profesional în domeniul bancar şi relaţia cu clientela, potrivit art. 111 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, cu modificările şi completările ulterioare:

" Colaborarea EximBank - Romcab s-a derulat conform obiectivelor generale ale EximBank stabilite prin Legea nr. 96/2000, privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României Eximbank, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: «finanţarea producţiei de bunuri şi servicii destinate exportului, precum şi a operaţiunilor de comerţ exterior, prin acordarea de credite, în lei şi în valută, din surse interne sau externe» şi «garantarea creditelor, în lei şi în valută, pentru producţia de export, pentru exporturi şi importuri de bunuri şi servicii şi/sau investiţii în obiective destinate producţiei de bunuri şi servicii pentru export»;

Toate demersurile întreprinse de EximBank au avut la bază politici şi procese prudente pentru identificarea, măsurarea, evaluarea, monitorizarea, raportarea şi controlul sau diminuarea riscului de credit;

 Colaborarea EximBank - Romcab a avut ca prim obiectiv, în anul 2011, finanţarea unui proiect cu fonduri europene pentru realizarea unei noi facilităţi de producţie în localitatea Acăţari, judeţul Mureş, finalizată în anul 2014, care a contribuit la crearea unui număr de 452 locuri de muncă, ducând totodată la creşterea treptată a exporturilor realizate de Romcab, acestea depăşind 105 milioane euro în anul 2016 faţă de 17 milioane euro anterior, compania intrând în top 100 exportatori;

 În ceea ce priveşte CEC Bank, cererile de credit au fost analizate şi creditele acordate cu respectarea regulamentelor interne ale Băncii în vigoare la momentul solicitărilor respective şi comunicate Băncii Naţionale a României".

Conform răspunsului MFP, analizele EximBank şi ale departamentelor abilitate pentru prezentare către Comitetul Interministerial pentru Finanţări, Garanţii şi Asigurări în vederea emiterii garanţiilor de stat s-au realizat pe baza datelor publice şi disponibile creditorilor interesaţi şi acţionarilor, Romcab fiind companie publică, listată la Bursa de Valori Bucureşti: "Rapoartele financiare ale companiei au fost auditate de un auditor autorizat, în conformitate cu cerinţele legale, ale BVB şi ale băncii. De asemenea, decizia de creditare a tuturor băncilor finanţatoare precum şi alocarea limitelor de expunere de către asiguratorii români şi internaţionali s-au făcut în baza aceloraşi situaţii financiare puse la dispoziţie".

Ministerul Finanţelor mai arată că finanţarea companiei s-a realizat nu doar de Eximbank şi CEC Bank (cele două bănci cu capital majoritar/integral de stat), ci şi de către instituţii bancare precum Banca Transilvania, Piraeus Bank, International Investment Bank, BCR, BRD, Credit Europe Bank, Banca Feroviara, Volksbank.

"În ceea ce priveşte implicarea Statului român, prin cele două instituţii de credit, facem precizarea că nu a existat/există vreo politică a Statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a credita Romcab, deciziile privind aprobarea creditelor fiind luate, în mod separat de cele două bănci", mai transmite MFP, adăugând: "Totodată, conform Eximbank, expunerea acestei bănci reprezintă aproximativ 5,74% din masa credală, iar expunerea statului român aproximativ 8,2%. Astfel, se remarcă faptul că principalii finanţatori ai companiei sunt firmele partenere şi nu băncile".

Potrivit MFP, formularea cererii de admitere a creanţelor în tabelul creditorilor Romcab a reprezentat, în contextul insolvenţei, unicul instrument juridic menit să asigure protejarea şi valorificarea intereselor băncilor de creditori ai societăţii: "În prezent, sunt în derulare etapele procedurale reglementate de legea insolvenţei premergătoare reorganizării judiciare referitoare, între altele, la definitivarea tabelului de creanţe, efectuarea inventarului şi evaluarea bunurilor Romcab".

În situaţia în care vor exista elemente care să justifice trimiterea Corpului de control al ministrului finanţelor publice la cele două instituţii de credit în cauză, conducerea Ministerului Finanţelor Publice va decide în acest sens, susţin reprezentanţii Ministerului.

Aceştia au adăugat că analiza activităţii membrilor din conducerea Eximbank/CEC Bank se face în funcţie de o serie de indicatori, Adunarea generală a acţionarilor urmând să analizeze în ce măsură performanţele celor două instituţii de credit au fost afectate de creditele neperformante.

Tabelul creditorilor Romcab cuprinde datorii de un miliard de lei.

"Sadalbari" SRL, care deţine 69% din "Romcab" doreşte să recupereze de la producătorul de cabluri 101 milioane de lei, din care 88,54 milioane de lei reprezintă o creanţă înscrisă sub condiţie suspensivă.

"Sadalbari" SRL a intrat în insolvenţă, la cerere, pe 31 martie, potrivit deciziei Tribunalului Mureş. În luna martie, controlul "Sadalbari" a fost preluat de SC Motoplus Paneuro SRL, după ce participaţia lui Zoltan Prosszer, fost acţionar majoritar, s-a diminuat treptat. Zoltan Prosszer este, în prezent, administrator special al Romcab.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat DIICOT cu privire la diferenţa de raportări ale "Romcab" dintre două trimestre consecutive, respectiv dintre profitul de 9 milioane de euro, anunţat pentru primele nouă luni din 2016, şi pierderea de 39 milioane de euro raportată pentru întreg anul 2016, ne-au declarat, în martie, surse din piaţa de capital.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Unde este sforarul Vladescu ? Mai este in tara ?

    1. numara cashul

    Observ ca sunt banci cu capital de stat , s-au facut analize - da , dar s-au facut cum trebuie , s-au numarat stocurile - da , doar scriptic, raspunde cineva din banca - NU , doar sunt banii statului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb